Fizetésemelést szeretnél? Így kérd, hogy meg is kapd!

Kanizsai Dóra
Írta: ,
Fizetésemelést szeretnél? Így kérd, hogy meg is kapd!

A munkahelyi fizetés fontossága, szerepe, és motivációra gyakorolt hatása nem vitatott. Mégis, ha eljön az a pillanat, mikor fizetésemelést szeretnénk kérni, hajlamosak vagyunk kényelmetlenül érezni magunkat! Pedig fontos, hogy mi is mindent megtegyünk azért, hogy anyagilag megbecsültnek érezzük magunkat. Szóval kérni muszáj – de hogyan érdemes? 

Ne legyél passzív!

Ha vágysz valamire, tedd meg a szükséges lépéseket. Dolgozz ki egy ütemtervet: fogalmazd meg magadnak, mi a célod pontosan, mi az, amit hajlandó vagy megtenni ezért és mi az, amivel már elégedett lennél.

Vázold fel, pontosan milyen lépéseket kell megtenned az álomfizetés érdekében!

Amire fókuszálnod kell: A tartalom.

Építsd fel a mondanivalódat logikusan, hiszen ha megszületett az elképzelés a fejedben, azt a főnököd felé meg is kell majd tudnod indokolni.

Beszélj a tényekről, összefüggésekről, említs meg konkrét példákat (mint mikor szó nélkül túlóráztál, dicséretet kaptál, vagy sokkal jobban teljesítettél az elvártnál).

Ha racionálisan, számokkal, mérhető eredményekkel alá tudod támasztani, amiről beszélsz, azonnal meggyőzőbbé válsz majd. 

Vedd számba, mit szeretnél

Mikor majd tényleg tárgyalásra kerül a sor, fontos lesz, hogy nyíltan kommunikálj, fogalmazd meg számszerűsítve és a saját szavaiddal is azt, amit szeretnél. Pontosítsd az összes körülményt (összegek, határidők, vállalások), ezzel biztosíthatod, hogy valóban az teljesül, amit szerettél volna.

Vigyázat, a magadban tartott, mögöttes elképzeléseknek itt nincs helye. Ha tényleg szeretnél ezen a munkahelyen maradni, akkor tiszta kommunikációval, a szándékaid, elképzeléseid nyílt megfogalmazásával előrébb leszel.

Amire fókuszálnod kell: A státusz.  

Ne csak a saját érdekeidet hangsúlyozd, hanem fogalmazd meg azokat az előnyöket is, amelyekhez a másik fél juthat, ha teljesül a kérésed. Mondd el, hogy milyen pozitív változásokat fog hozni a cég életében, ha te megkapod a kívánt fizetésemelést. A közös érdek hangsúlyozása pozitív benyomást kelt majd mindkettőtökben.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?