Figyelmeztető jelek, hogy túl sokat dolgozol

Írta: ,

Manapság egy nőnek még mindig nehezebb a ranglétra csúcsán maradni, mint egy férfinak, márpedig a kemény küzdelemmel elért eredményt senki sem adja fel szívesen. Azért akadnak intő jelei annak, ha túllőttél a célon, és már te is munkamániásnak mondhatod magadat.

Nem tudsz pihenni

1/5 Nem tudsz pihenni

Nem csak azért, mert olyan sok a dolgod, hanem mert folyamatosan pörögsz valamin.

Ha éppen nincs mit tenned (ami gyakorlatilag kizárt), akkor új terveken agyalsz, hasznos lehetőségeket keresel, vagy éppen pályázatokat böngészel.

Még hétvégén is arra riadsz, hogy „valamit elfelejtettél”, ráadásul képes vagy éjjel felkelni dolgozni, ha úgy adódik. Egyszerűen nem bírsz leülni és pihenni, mindig találsz valami teendőt.


Nem alszol rendesen? Az 5 leggyakoribb alvászavar


Amikor véletlenül akadna néhány szabad perced, akkor inkább elmész edzeni (feszültség-levezetés gyanánt), vagy szaklapokat olvasol, esetleg rendet raksz a postafiókodban, de arra nem bírod rávenni magadat, hogy lustálkodj.

Betegen is folyton online vagy, nemhogy akkor, ha egyébként semmi gondod, „csak” fáradtnak érzed magadat.

Eszedbe sem jut, hogy kikapcsold a mobilodat

2/5 Eszedbe sem jut, hogy kikapcsold a mobilodat

Komolyan súlyos véteknek érzed, ha valamikor nem vagy elérhető, teljesen mindegy, hogy karácsony, vasárnap, vagy hajnali három van.

A mobilodat eszedbe se jut kikapcsolni, inkább éjjel-nappal töltőn hagyod, hogy bírja a gyűrődést (töltőt egyébként tartasz a kocsidban, az irodában és otthon is).

Hasonló a helyzet az internettel, attól sem szabadulsz meg egy percre se, hiszen a fontos hívás éppúgy befuthat, mint a magas prioritású e-mail.

Emiatt aztán éjjel is gyakran felriadsz, mert a postafiókodba nem csak a lényeges üzenetek érkeznek, hanem a hírlevelek és reklámok is.

Perszem úgy véled, inkább ez, mint a mulasztás, úgyhogy félálomban megpróbálod átállítani a spamszűrőt (már ezer éve halogatod, de napközben valahogy sosem jut rá időd).

Külön listád van a személyes kapcsolataidra

3/5 Külön listád van a személyes kapcsolataidra

Legalább két-három helyen vezeted a legfontosabb teendőket, a határidőnaplódon rajtad kívül senki sem igazodik ki.

Mindent feljegyzel, nehogy valamit elfelejts, sőt, a személyes kapcsolataidnak is fenntartasz egy külön listát. Első helyen áll a barátnőd, akit már két hete fel kellett volna hívnod, és azt a bizonyos randit is folyamatosan csak halogatod.

Új mániád, hogy kiírogatod a mobilodból a nem fogadott hívásokat, ugyanis már egy nap alatt olyan hosszúra nyúlik a hívásinfód, hogy kénytelen vagy oldalakon keresztül böngészni, kivel is kellene munkaidőn kívül beszélned.

Ez persze egyenesen időpazarlás lenne, úgyhogy inkább külön kis listán vezeted a szeretett személyek igényeit. (De miért mindig éjjel lenne csak időd felhívni őket?)

A szórakozásra szánt könyveid már teljesen porosak

4/5 A szórakozásra szánt könyveid már teljesen porosak

Amikor véletlenül volt időd személyes témákról beszélgetni a barátnőddel, akkor szóba került, hogy megjelent a kedvenc íród legújabb kötete.

Ő volt olyan rendes, és meglepett vele a szülinapodon, te pedig gondosan odakészítetted az éjjeliszekrényedre.

Talán neki is láttál az olvasásnak, de aztán félretetted a remekművet a következő napra, amiből pillanatok alatt hetek lettek. Már fogalmad sincs, mi volt a bevezetőben, a borító teljesen poros, de egyszerűen sem erőd, sem időd nincs az olvasásra.

Ugyanez a helyzet az imádott sorozatoddal (már évadokkal vagy lemaradva), és a minden hónapban érkező magazinoddal, amiből már csaknem féléves anyag összegyűlt az alsó polcon.

Persze, nincs ezen mit csodálkozni, elvégre arra sem emlékszel, mikor voltál utoljára szabadságon, akkor hogy lenne időd lazítani?

Családalapítás? Az mi?

5/5 Családalapítás? Az mi?

Randira éppenséggel nincs időd elmenni, de annyira nem is bánod, mert tökéletesen érzed, hogy esélyed sincs egy boldog kapcsolatodra.

A korábbi kedveseddel is azért mentetek szét, mert alig láttátok egymást, és nézni sem bírta azt a gyűrődést, amit te úgy hívsz, hogy átlagos hétköznap.

Bár az évek telnek, tulajdonképpen szereted a munkádat és nem akarsz csak azért váltani, hogy legyen időd a nagy Őt keresni, hiszen ott aztán végképp nincs garancia a sikerre.

Nyilván eszedbe jut, hogy nem feltétlenül akarsz egyedül megöregedni, de aztán meggyőzöd magadat, hogy jó ez így, és amúgy sem kell mindenkinek családot alapítani.

Elhatározod, hogy amíg nem érzed magadat igazán magányosnak, vagy nem fásulsz bele teljesen a munkába, addig töretlenül mész előre, és a céloktól semmilyen körülmény nem tántoríthat el.