Ezeket kell átgondolnod és figyelembe venned, ha saját vállalkozást indítanál

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ezeket kell átgondolnod és figyelembe venned, ha saját vállalkozást indítanál

Sok ember vágyálma egy saját vállalkozás elindítása. Azonban ami igazán jól hangzik az álmokban, és más, sikeres vállalkozók szájából, az nem feltétlenül igaz a valóságban. De mégis, mit kell átgondolnod, mielőtt belevágsz egy ilyen nagy lépésbe?

Romboljuk le a tévhiteket! Kép forrása: valarmorghulis.soup.io

Először is fontos tisztáznunk néhány tévhitet a vállalkozói léttel kapcsolatosan. Sokan azért akarnak vállalkozást indítani, mert úgy vélik, így nem lesz főnökük.

Ez alapvetően igaz, de majd meglátod, sok esetben jóval nehezebb saját magadat menedzselni, mintha lenne még egy felettesed. Az, hogy nincs főnököd, egyúttal azt is jelenti, hogy minden felelősség a tiéd.

Tiéd a haszon is, de akkor szintén neked kell odaállnod a vállalkozásod mellé, amikor probléma üti fel a fejét. Ezek a problémák sajnos jellemző módon anyagi veszteséget hoznak magukkal, és ezt bizony nem másnak, hanem neked kell orvosolnod.

Neked kell felelősséget vállalnod, ha ellenőrzést kapsz, és hiányosságot találnak, de akkor is, ha nem lett tökéletes az adóbevallás, és ezért büntetést kell fizetned.

Kötetlen munkaidő?! Kép forrása: bootsandpine.com

Ez valóban a másik álomkép, ami a főnöktelen életet kíséri – legalábbis azok számára, akik azt tervezik, hogy egyszer lesz egy saját vállalkozásuk.

Ennek az állításnak is van valóságalapja, tényleg igaz, hogy ha a saját magad főnöke vagy, akkor te osztod be, mikor dolgozol.

Ám, mivel a te felelősséged a vállalkozás sikeres működése, ez általában azt jelenti, hogy éjjel-nappal, ünnepnapokon is dolgozni fogsz. A szíved, lelked benne lesz a cégben, nyilván érdeked is fűződik ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön.

Szó sincs arról, hogy nem lesz szabadságod, de főleg, ha maximalista vagy, sosem fogsz teljesen kikapcsolni.

Persze ez vállalkozásfüggő is, de mindig van mit csinálni, fejleszteni, javítani, és ha sikeres akarsz lenni, legalább néhány év múlva hátradőlni, most aligha lazsálhatsz.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba