Ezeket fogadd meg, hogy kezdőként is komolyan vegyenek a munkahelyeden

Írta: ,

Bizony nem egyszerű a pályakezdők élete, mert rengeteget kell bizonyítaniuk ahhoz, hogy komolyan vegyék őket a munkahelyükön. Ehhez pedig nem elég pár hét – legtöbbször hosszú évek verejtékes munkájára van szükség, hogy bedolgozd magadat a csapatba, és a te véleményed is pont úgy számítson, mint a többi kollégáé. De mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy az alábbi tanácsokat megfogadva talán mégsem kell olyan sokáig várnod?

Ne sajnáltasd magad Kép forrása: planete-deco.fr

1/5 Ne sajnáltasd magad

Valószínű, hogy az első pár évben sokat kell majd túlóráznod, hiszen kezdőként nem rutinszerűen jönnek a dolgok, így sokkal időigényesebb egy-egy feladat elvégzése. Jönnek az álmatlan éjszakák, a határidők, no meg a stressz. Arról már ne is beszéljünk, hogy életünk nem ezen szakaszán vesszük meg az álomautónkat, vagy utazzuk körbe a Világot, viszont még inkább elkezdjük értékelni a leárazásokat. De akár hiszed, akár nem, ez így van jól!

Ebben az időszakban szembesülünk vele, hogy mi is az igaz munka, megtanuljuk kezelni az embereket és ami a legfontosabb, kellő tapasztalatot gyűjtünk a további terveink eléréséhez. Élvezd, hogy tanulhatsz, és ne utasíts vissza egyetlen lehetőséget sem, ha fejlődhetsz általa. Hajrá!

Gyakorold a határozott beszédet Kép forrása: thedesignfiles.net

2/5 Gyakorold a határozott beszédet

Persze ez nem egyszerű, főleg, ha jóval tapasztaltabb kollégáid vannak, akik nem félnek hangot adni a nemtetszésüknek, ha valamit rosszul csinálsz. De mindig próbálj határozott és teljesen higgadt maradni!

Nem baj, ha valamit nem tudsz vagy elrontasz, mindenki volt kezdő és tudja, hogy ez nem egyszerű. Egy valamire viszont nagyon figyelj! Ne hagyd, hogy elnyomjanak és csak levegőnek nézzenek az irodában. Attól még, hogy kezdő vagy, nyugodtan elmondhatod a véleményedet vagy a javaslataidat, legalább látni fogják, hogy agilis vagy, és okkal kerültél a jelenlegi pozíciódba.

Legyél alázatos Kép forrása: harpersbazaar.com

3/5 Legyél alázatos

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, főleg akkor, ha pályakezdő vagy. Végezd alázattal az összes munkát amivel megbíznak, mert az is lehet, hogy éppen a tűrőképességedet tesztelik velük. Hozzá kell szoknod, hogy nem fognak agyondicsérni, ha jól végzed a munkádat, és a legapróbb hibáért is számon kérhetnek. De ez nem baj – a befektetett munkának mindig meglesz a gyümölcse!

Gondolj arra, hogy a főnöködnek is évekbe telt, mire eljutott a mostani pozíciójába, így biztos lehetsz abban, hogy neked sem fogja megkönnyíteni a dolgodat és nem feltétlen azért, mert nem kedvel. Sok esetben pontosan azt szeretnék elérni a feletteseink, hogy tanuljunk és tapasztaljunk, így pedig jó utánpótlást nevelhessenek belőlünk. Hát akkor álljunk elébe!

Vállalj el plusz feladatokat is Kép forrása: thedesignfiles.net

4/5 Vállalj el plusz feladatokat is

Tudjuk, hogy nem ez minden álmod, de néha akkor is érdemes bevállalnod! A legtöbb munkahelyre jellemző, hogy az emberek átpasszolják a munkát egymás között, és az mindenképpen jó pont, ha te el is végzed a rád bízott feladatot, és nem továbbítod másnak.

Igen, lehet, hogy konkrétan nem a te munkaköröd, de pozitív képet alakítasz ki magadról a kollégáid szemében, és könnyen lehet, hogy később pont annak a személynek a segítségére lesz szükséged, akinek most te segítesz!

Ne hagyd, hogy palira vegyenek Kép forrása: annagillar.se

5/5 Ne hagyd, hogy palira vegyenek

Oké, tudjuk, hogy az újnak kell minden nemkívánatos feladatot elvégeznie, és valahol ez így is van rendjén, hiszen tíz év múlva már te is a kezdő kollégádat kéred meg, hogy fénymásoljon le valamit a meetingre. De azt semmiképp ne engedd, hogy teljesen kihasználjanak!

Ha mégis így érzel, akkor ideje tudatnod a kollégákkal, hogy nem te leszel az a személy, akivel bármit megcsináltathatnak, miközben ők egész nap kávézgatnak. Hidd el sokkal jobban tisztelnek majd, ha kiállsz magadért. Persze maradj diplomatikus és udvarias, hiszen mégis csak te vagy a kezdő.