A hátrányai, ha túlságosan empatikus vagy - a párkapcsolatodban és a munkádban is problémás lehet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Arról egy korábbi cikkünkben már olvashattál, milyen jellemzői vannak az empatáknak, azaz azoknak az embereknek, akik kiemelkedően magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek. Már ebben a cikkben is kitértünk arra, hogy a túlzott empátiának bizony nem csak előnyei, komoly hátrányai is lehetnek. Ideje tehát megnézni, milyen színtereken és miért lehet problémás, ha te is ide sorolhatod magadat…

Mágnesként vonzod a problémás embereket

Akár szerelemről, akár családról, barátokról van szó, gyakran úgy érezheted, hogy szinte mágnesként vonzod a problémás embereket. Mintha direkt téged találna meg mindenki, akinek nehéz sorsa volt, vagy éppen most küzd olyan élethelyzettel, amit egyedül képtelen megoldani. Valahogy sosem gördülékenyek a kapcsolataid, rendre ki kell húznod a csávából a családtagjaidat, és jellemző módon az összes ismerősöd a te segítségedet kéri, ha válságba került az élete.

Ez nem azért van, mert mindenkinek annyira rossz lenne az élete, hanem azért, mert az emberek érzik rajtad, hogy támaszkodhatnak rád.

Szavak nélkül is tudják, hogy megérted őket, ami részben nagyon jó, de ezzel sajnos akaratlanul is rád teszik a saját terheiket. Te pedig gyakran úgy érzed, kötelességed segíteni és mindenkit megmenteni, ezért – mintha nem lenne elég az egyébként is rád háruló teher – gyakran eleve problémás embereket engedsz be az életedbe. Sokszor pusztán azért, mert tudat alatt is ennyire önzetlen vagy.

Ezek a hátrányai annak, ha túlságosan empatikus vagy - a párkapcsolatodban és a munkádban is problémás lehetKép forrása: AlexLipa/Depositphotos.com

Csak saját magadra nem jut időd

Az előző pontból máris adódik, hogy ha mindig másokon segítesz, mások életét helyezed előtérbe, akkor bizony magadra fog a legkevesebb időd jutni. Ez éppúgy jellemző lehet a magánéletedre, mint a munkádra. Minden bizonnyal imádnak a főnökeid, mert nagyon jól kezeled az embereket és a konfliktusokat egyaránt, miközben úgy tűnik, a végtelenségig terhelhető vagy. Gyakorlatilag csak akkor tudsz nemet mondani egy feladatra, ha az érzelmileg nem fér bele az életedbe, pl. megsértenél vele valaki mást. A kollégáid is szeretnek, mert gond nélkül átvállalsz tőlük néhány teendőt és rugalmasan állsz hozzájuk akkor, ha pl. helyettesítésre kérnek meg.