Egy kezdő szabadúszó 7 legsúlyosabb hibája

Sándor Alexandra
Írta: ,

Olga Arakelyan szakfordító összegyűjtötte, melyek voltak azok a hibák, amelyeket szabadúszó karrierjének elején elkövetett. A tanulságok természetesen nemcsak az ő szakmájára vonatkoznak, hanem akár a tiédre is igazak lehetnek. Érdemes tehát előre tisztában lenned velük, ha önállóságot tervezel!

Nem nézel utána az új megrendelőknek

„Nem gondoltam volna, hogy én is kamukirályokba botolhatok” – vallja be Olga, aki azt hitte, hogy ha az egyik partnerének már akadtak kifizetési gondjai másokkal, csakis félreértésről lehetett szó. 

Sajnos azonban nem minden hasonló sztori záródott happy end-del, és a mai napig van olyan összeg, amit egy adott cégtől sem Olga, sem pedig a sorstársai nem kaptak meg. 
 
Persze, van lehetőség jogi procedúrára, mégis jobb a megelőzés, mert csak extra stresszt fog jelenteni neked…
Túl olcsón vállalod el a munkát

„Amikor szabadúszó lettem, annyira zavarba hozott a piaci verseny, hogy elhatároztam: a lehető legkevesebb pénzért fogom elvállalni a munkákat” – meséli Olga. Egyszerűbbnek látta ugyanis, hogy átalakítsa a napirendjét és sokkal többet dolgozzon, „sok kicsi sokra megy” alapon. 

A stratégia azonban kimerüléshez és hihetetlen feszültséghez vezetett. Ebben a periódusban Olgának semmi másra nem jutott ideje s energiája, mint melózni.