Az Y generáció vállalkozói - Ezért jó, ha fiatal a vezető!

Bodnár Alexa
Írta: ,
Az Y generáció vállalkozói - Ezért jó, ha fiatal a vezető!

Kép forrása: o-plus-a.com

Manapság már egyre többen kerülnek olyan helyzetbe, hogy akár a húszas éveikben csoportvezetőkké válnak, kora harmincas éveikre pedig akár egy nagyvállalat középvezetői is lehetnek. Szakértőket kérdeztünk arról, miért lehet jó, ha fiatal vezetők is vannak a vállalatoknál, és arról is, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a fiatal vezetőknek, akiknek ilyen jellegű tapasztalatuk még esetleg nincs is.

Demográfiai okok

Tóth Annamária, a Coaching Team Kft. szakmai vezetőjének, a Fiatal Vezetők Akadémiájának projektvezetőjének elmondása szerint annak, hogy egyre több a fiatal vezető hazánkban, részben demográfiai oka van, hiszen egyre több a fiatal, például Y generációs munkavállaló a munkaerőpiacon is.

"Ezek a fiatalok más attitűddel rendelkeznek, mint idősebb társaik, a siker és az önérvényesítés nagyon fontos a számukra, és ezek eléréséhez megvan a kellő bátorságuk, önbizalmuk is. Emellett jelenleg a vállalatoknál gyorsabban lehet valaki például csoportvezető, középvezető, és mivel egyre több a start up vállalkozás, amelyet javarészt fiatalok indítanak, így a vezető pozíciókat is ők töltik be ezeknél a cégeknél." – magyarázta Tóth Annamária.Kép forrása: pexels.com

A szakembert kérdeztük arról, hogy milyen kihívások érhetik a fiatal vezetőket a munkahelyükön, amely véleménye szerint nagyban személyiségfüggő, de gyakran felmerülő probléma, hogy a fiatal vezetőknek nehezükre esik kivívni a tiszteletet, és mivel még nincs benne túl nagy tapasztalatuk, nehezen irányítanak egy egész csapatot.

"A fiatal vezetőknek gyakran nehéz az is, hogy az idősebb kollégákkal hogyan maradjanak meg jó viszonyban úgy, hogy közben számon kell kérniük rajtuk a dolgokat, hiszen ezek a munkatársak általában már régebb óta a vállalatnál vannak, de vezetői pozíció helyett például tanácsadóként számítanak rájuk. Amit még tapasztalunk az Y generációs vezetőknél, hogy mivel hozzá vannak szokva a 21. századi gyors információáramláshoz, ahhoz, hogy a feladatokat minél előbb el kell végezni, gyakran okoz számukra problémát, ha egy cég például nincs ehhez felzárkózva, és a vállalati rendszer sokkal lassabb, mint a fiatal gondolkodásmódja." – mondta el a szakértő.

Mindig naprakészen

A fiatal vezetők azonban számos előnnyel is járnak egy cég életében, hiszen egy olyan korban szocializálódtak, ahol fontos, hogy naprakész információval rendelkezzenek mindenről, és hogy gyorsan reagáljanak a felmerülő problémákra.

"A fiatal vezetők számára nagyon fontos az innováció, és hogy érezzék, hogy hasznos dolgot csinálnak. Abból adódóan viszont, hogy fiatalok, kevesebb a tapasztalatuk a vezetés terén, ezért szükséges, hogy önismeret és vezetői készségek terén fejlesszék magukat." – vélekedett Tóth Annamária.

A Fiatal Vezetők Akadémiáján ők éppen olyan vezetőkkel foglalkoznak, akik számára fontosak a személyre szabott képzések, céltudatosak és szeretnék fejleszteni önmagukat.

 


Kép forrása: officelovin.com

"A nyílt akadémia mellett természetesen vezetői coachinggal is foglalkozunk, és szerencsére egyre több olyan vállalat van, akik számára tehetségprogramokat dolgozunk ki, így cégen belül kaphatnak tréninget a fiatal vezetők. A fiatalok gyorsabban, lényegre törőbben szeretnek tanulni is, és ha valaki számára fontos a fejlődés, az már gyakran online tréningekkel is fejleszti magát, illetve netes szakmai előadásokkal. Mi úgy véljük, érdemes figyelni a fiatal vezetőkre – tette hozzá –, ezért hívtuk életre az Év Fiatal Vezetője díjat is, aminek 2017. január 16-én lesz az eredményhirdetése."

Az idősebb korosztály számára a 20-30 éves vezetői tapasztalat számos olyan helyzet átélését és megoldását is magában foglalja, melyeket egy fiatalabb vagy gyorsabb karrier utat befutó vezetőnek érdemes lehet erre specializálódott képzéseken elsajátítania, tudtuk meg Szirmák Botondtól, a Menedzserszövetség elnökétől. Véleménye szerint a tréningek nem helyettesítik az éles helyzetekben megszerzett tapasztalatokat, de jó alapot teremthetnek a hatékony megoldások megtalálására és alkalmazására.

Belső feszültség

A Menedzserszövetség vezetője szerint a fiatal vezetők számára a külső és a belső bizonyítási kényszer is erős. Egyrészt a szervezeten belül és a stakeholderek irányába is hatványozottan kell bizonyítaniuk alkalmasságukat, másrészt a fiatal vezetők számára az elismerést és a bizalmat is jóval nehezebb kivívni, több előítélettel, negatív prekoncepcióval, esetenként rosszindulattal kell megküzdeniük. A fiatal vezetőknek saját maguk számára is okozhat belső feszültséget, ha például náluk idősebb kollégák munkáját kell irányítaniuk, vagy olyan feladatokat, döntési szituációkat kell kezelniük, melyekhez egyszerűen az életkoruk okán nincsenek hozzászokva.

Kép forrása: milkdecoration.com

Szirmák Botond hozzátette, a kimagasló szakmai teljesítmény fontos, de nem elégséges feltétele annak, hogy valakiből jó vezető válhasson. Mindez megteremtheti a lehetőségét annak, hogy valaki vezetőként is lehetőséghez juthasson, de garanciát még nem jelent a sikerességhez. Egy szervezet irányításához, emberek munkájának megszervezéséhez, megfelelő döntési mechanizmusok kidolgozásához teljesen más kvalitások kellenek, mint egy adott részfeladat magas szintű megoldásához. Ebben természetesen a már meglévő egyéni adottságok is fontos szerepet játszanak, de meggyőződése szerint a vezetői képességek is fejleszthetők, alakíthatók.

A Menedzserszövetségnél 2000-től hirdetik meg minden évben az „Év fiatal menedzsere” pályázatot, ezzel is növelve a 40 év alatti vezetők – szövetségen belüli és kívüli – társadalmi presztízsét. Az „Év fiatal menedzsere” díj ez az egyik legnagyobb elismerés, amit egy fiatal menedzser Magyarországon ma megszerezhet. Emellett a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével (FIVOSZ) több mint egy éve írtak alá egy stratégiai megállapodást is, hogy segítsék a hazai cégvezetőket egy modern, európai vezetési kultúra kialakításában, amelyet a Menedzserszövetség szerint hosszú távon a leghatékonyabban úgy érhetnek el, ha már a vállalkozók legfiatalabb generációjával is megismertetik a legjobb gyakorlatokat.