Amit szabadúszóként vállalsz – az otthoni munka előnyökkel, hátrányokkal

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokak álma az önállóság, a szabadúszóként való munkálkodás, ám ahány előnye van ennek a munkakörülménynek, annyi hátránnyal is számolni kell az esetében. Nem való mindenkinek a nagy szabadság és az az óriási felelősség, ami ezzel az életvitellel jár.

A szabadság ára

Tény és való, kevés kivételtől eltekintve egy szabadúszó akkor dolgozik, amikor akar, nincs kifejezetten időkorláthoz kötve, de legalábbis jó eséllyel maga szabja meg az intervallumot.

Ez a szabadság amilyen vonzó, annyira veszélyes, főleg a kezdetek kezdetén, illetve az új munkák elvállalásakor.

A tévhitekkel ellentétben a szabadúszók nem lustálkodnak délig, vagy ha mégis megteszik, akkor garantáltan hajnalig dolgoztak és fognak is, ha tartani akarják magukat a határidőkhöz.

Márpedig ha valami, akkor a határidő szent, a megbízhatatlan munkavállaló a csúszás során még előbb lapátra kerül, mint az, aki ugyanezt a hibát egy fix munkahelyen követi el.

Ez a követelményorientáltság rendkívül stresszes tud lenni, és a nyomás minden része a szabadúszóra nehezedik.

 

Apropó, szabadság

A szabadúszók életében általában a szabadság a szó szoros értelmében ismeretlen fogalom.

Az átlagos hétköznapokon is nehéz különválasztani a munkát és a pihenést, hiszen az otthoni iroda gyakorlatilag álló nap kínálkozik a feladatok elvégzésére.

Mivel a szabadúszók saját magukat menedzselik, egy személyben főnököt is játszanak, jól tudják, hogy nincs idejük sem a lazsálásra, sem a halogatásra. 

A legtöbb otthonról, önállóan dolgozó ember életében sem táppénz, sem szabadság nincs, hiszen a járulékokat folyamatosan fizetni kell, a betegség otthon kiheverhető, és általában ünnepnapokon van a legtöbb teendő.

A szabadúszónak főként akkor van pihenőideje, ha éjt nappallá téve előre dolgozik, így a szabad hetén már csak keveset kell dolgoznia (de valamennyit akkor is).