Agyfrissítő tippek, hogy délután is topon legyél a munkahelyen

Írta: ,

Minden nap eljön az a rettegett délután 2-3 óra, amikor a gondolkodásod teljesen belassul: a motivációd elszáll, és szinte semmi másra nem vagy képes, mint számolgatni a hátralevő órákat a munkaidődből. De mi lesz a sok melóval, ami még hátra van? Nyugalom, szerencsére létezik pár hatásos trükk, amivel kicsit erőt pofozhatsz magadba, és kibírhatod, sőt produktívan töltheted(!) azt a néhány órát még, ami még hátravan.

A belső órád tehet róla Kép forrása: tumblr, blackswandive

1/6 A belső órád tehet róla

Kutatások is bizonyítják, hogy semmi baj nincs veled, ha délután álmosabb vagy a kelleténél. A tested belső órája ugyanis nagyjából délután 1 és 3 között jelez, hogy pihenésre van szüksége – írja az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány.

A Hum Nutrition által végzett tanulmány kimutatta, hogy délután 2:55-re a tízezer vizsgált emberből a nők azok, akik a legkevesebb energiával rendelkeznek.

Könnyebb lenne, ha ilyenkor lefeküdhetnénk egy kanapéra szundizni pár órát, de ezt sajnos nem tehetjük meg – így kénytelenek vagyunk trükkökkel átverni az agyunkat, hogy ne legyen olyan fáradt.

Igyál! Kép forrása: townandcountrymag.com

2/6 Igyál!

Mindig mindenki ezt szajkózza, nem? Igyál vizet erre, igyál vizet arra, ha fáj a fejed, ha rossz kedved van, ha nem tudsz koncentrálni, most meg még akkor is, ha álmos vagy – nem véletlenül.

Ha a szervezeted nem jut elég folyadékhoz, hajlamos legyengülni, ennek pedig egyenes eredménye az, hogy még jobban elálmosodsz. Már a legkisebb mértékű dehidratációtól csökken az energiaszinted.


A fogyás Szent Grálja – Így pörgeti fel a tested a citromos víz


Nem mindegy azonban, hogy mit döntesz le a torkodon: a kávét felejtsd el, és a cukros üdítőket is, mert utánuk meg még álmosabb leszel, mintha nem is ittál volna. A szénsavmentes víz, a citromos víz vagy a cukormentes teák a tutik.

Nyújtózz! Kép forrása: tumblr, thenletitbe

3/6 Nyújtózz!

Ne csodálkozz, ha gémberednek a tagjaid – mostanában borzasztó gyakoriak az olyan munkák, ahol az ember lánya csak ül, vagy egy helyben áll egész nap.

Néha állj fel, és nyújtózz egy nagyot – nézz meg néhány videót a legegyszerűbb, szinte feltűnésmentesen végezhető jógagyakorlatokról, és csinálj meg párat a konyhában vagy a WC-ben – vagy akár az asztalodnál is, attól függően, mennyire jó fejek a kollégáid.

Még az is lehet, hogy minden órában öt percet veled nyújtóznak majd, hiszen valószínűleg nekik is annyira tönkre van a hátuk, mint neked.

Okosan egyél! Kép forrása: refinery29.com

4/6 Okosan egyél!

A cukros ételek és italok hirtelen jó megoldásnak tűnhetnek, hiszen azonnal energiát adnak, és felébresztenek egy kicsit.

Azzal azonban nem számolsz, hogy a nagy energialöket után hatalmas energiahiány jön, amikor a vércukorszinted hirtelen drasztikusan lecsökken – ennek az az eredménye, hogy még jobban elálmosodsz, ha elmúlik a cukor hatása.

Ebédre egyél összetett szénhidrátokat, amik lassan szívódnak fel, ezért folyamatosan szinten tartják a vércukrodat – így nincs több hirtelen álmosság vagy falásroham!

Ne spórolj a kalóriákkal! Kép forrása: blog.williams-sonoma.com

5/6 Ne spórolj a kalóriákkal!

Sok diétázó lány elköveti azt a hibát, hogy nagyon keveset eszik abban a reményben, hogy hirtelen fog sokat fogyni. A testednek viszont energiára van szüksége ahhoz, hogy működni tudjon, ha pedig nem viszed be a megfelelő mennyiséget belőle, akkor vészüzemmódba kapcsol.

Az hagyján, hogy hirtelen vissza fogod hízni az éhezéssel leadott kilókat, de még folyton fáradt és ingerült is leszel, amíg ilyen keveset eszel.

Nyugodtan engedd el az adagokat, és egyél annyit, amennyi jólesik – inkább arra figyelj, mit teszel a tányérodra, ne arra, hogy mennyit!

Menj ki a szabadba! Kép forrása: tumblr, sincerelydamaris

6/6 Menj ki a szabadba!

Már maga az is, hogy nem csak a saját monitorodat bámulod, hanem távolabbra tekintesz, rengeteget segíthet a helyzeten. A friss levegő pedig pláne jót tesz, kicsit felfrissít, újra működésbe hozza az agysejtjeidet.

Még akkor is járj egyet egy-két óránként, ha egyébként semmi okod nem lenne rá, főleg most, amikor kezd javulni is az idő – a napfénnyel együtt ugyanis D-vitamint is beviszel a szervezetedbe, ami a csontfejlődésedre és az immunrendszeredre is jó hatással van.

Már összesen napi fél óra szabad levegőn töltött idő elég ahhoz, hogy érezd az egészségjavító hatásait – az az öt perc pedig, amíg leugrasz kicsit pihenni, rögtön feltölt majd újra energiával.