A mobbing egy fajtája: a munkahelyi terror

Jankovics Anna
Írta: ,
A mobbing egy fajtája: a munkahelyi terror

Mi a mobbing lényege? Az, hogy a ,,kiválasztott személy úgy táncoljon, ahogy a főnök fütyül”, azaz teljes irányítás alá lehessen vonni a munkaerőt. Ennek számos kifinomult eszköze van. A mobbing csoportos tevékenység, mely klikkesít, összekovácsol, miközben egyéneket kirekeszt, azaz: csoportos pszichoterror.

Pszichoterror

Életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük – van, aki kénytelen többet is – ezért nem mindegy az, hogyan érezzük magunkat. Új munkahelyet találni nagyon nehéz, sokan kénytelenek eltűrni az extrém helyzeteket, melyek egészségkárosodást okozhatnak.

Akkor beszélünk pszichoterrorról, ha a támadásnak kitett személy legalább fél éven keresztül, heti rendszerességgel szenvedi el főnökei, munkatársai bántó magatartását.

Hiába próbál megfelelni, nem tud, emiatt nem fejlődik szakmailag, szorongásai állandóvá válnak, feszült, alvás- vagy vérnyomásproblémával küzd, folyamatosan megbetegszik, egy idő után munkaképtelenné válik. Megélhetési kényszerből jár dolgozni, végső esetben felmond. A mobbing motivációs tényezői: lojalitás hiánya, önzés, saját érdekek.

A mobbing hátrányai

Nem csak a munkahelyi hangulatra, hanem ez által a termelékenységre, hatékonyságra, a munkamorálra is igen káros hatással van.

Azaz a munkáltatónak is káros ez a helyzet, mint erkölcsileg, mint anyagilag.

Rombolja a terrorizált ember egészségét, komoly, akár maradandó károsodást is okozva ezzel.

A teljesíthetetlen követelmény, a gúnyolódás, a kirekesztés, a jogtalankodás olyan folyamatos és exponenciálisan növekedő stresszt rak a munkavállalóra, ami megbetegíti.

A nyugtató szedése részmegoldás, ahogy a pszichológus is.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv