9 dolog, amit jobb, ha magadban tartasz a munkahelyeden

Írta: ,

Ahhoz, hogy jól érezd magad a munkahelyeden, elengedhetetlen, hogy megnyílj és magadról is megossz néhány számodra fontos dolgot. A kulcs itt a mit és hogyan, hiszen a jó és sikeres karrier és az ahhoz vezető, illetve azt kísérő munkakapcsolatok sok esetben ezen múlnak. Lássuk, mik azok a témák, amikről inkább ne kezdj hosszú beszélgetéseket a munkahelyeden, sőt jobb, ha tudatosan kerülöd őket!

Nem szereted a munkád Kép forrása: stylelovely.com

1/9 Nem szereted a munkád

Semmi jó nem sülhet ki abból, ha azt hangoztatod magadról, hogy mennyire nem szeretsz bejárni a munkahelyedre, nem viseled jól a rád osztott feladatokat, azaz az egészet utálod úgy, ahogy van.

Az első lehetőség, hogy szembetalálod magad egy másik panaszkodó kollégával, akivel naphosszat szidhatjátok a munkát, a kollégákat és a főnököt – de őszintén, ez csak elpazarolt energia, ezzel nem juttok majd előrébb, ennél sokkal hasznosabban is eltölthetitek az időd.

A másik lehetőség már egy kicsit veszélyesebb, hiszen ha a főnök vagy egy „jóakaró” kolléga figyelmét kelted fel a negatív energiáiddal, akkor lehet, hogy pikk-pakk kerítenek egy lelkes jelentkezőt a pozíciódra.

A kollégáid képességei Kép forrása: stilkadin.net

2/9 A kollégáid képességei

Előfordulhat, hogy azt gondolod, hogy a csapatban te teljesítesz a legjobban, te vagy az, aki bent marad estig, ha kell, pontosan dolgozol és gyors vagy, ez pedig a többiekről közel sem mondható el.

Az is előfordulhat, hogy csupán egy kakukktojás kollégával van problémád, akinek nem vagy megelégedve a teljesítményével.

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy fennhangon ki is nyilvánítod az ezzel kapcsolatos véleményed, hiszen ezzel újfent csak a negativitást és a pletykálkodást szítod, másrészt pedig rossz színben tünteted fel magad a kollégáid előtt.

Tipp: Ha kiszúrod, hogy az egyik kollégád már egy jó ideje nem teljesít megfelelően, akkor várj, gyűjts konkrét példákat és amikor úgy érzed, hogy eljött a megfelelő pillanat, akkor jelezd a felettesednek és beszéljétek meg a kérdést négyszemközt!

Anyagi kérdések Kép forrása: stylelovely.com

3/9 Anyagi kérdések

Nagyon ritka, ha valaki elégedett a fizetésével, hiszen ki az, aki azt mondaná, hogy a duplájával ne lenne sokkal boldogabb?

Az, hogy mennyit keresel valójában csak a főnöködre és rád tartozik, hiszen bármennyire is jóban vagy egy-egy kollégával, hidd el, ha ezt az infót megosztjátok egymással, utána már nem tudtok majd a másikra ugyanúgy nézni.

Miért? Az egyikőtöknek biztos kellemetlen lesz, hogy miért keres többet vagy kevesebbet a másik, hidd el, már abban a percben megbánod, ahogy kiejtetted a szádon.

Bár sok szituációban csábító, hogy kicsússzon az a mágikus szám, de azt javasoljuk, hogy légy inkább diplomatikus, és ne mondj pontos összeget, ha erre terelődik a beszélgetés.

4/9 Politikai és vallási nézetek

Ahogy azt az idősebbek szokták mondani, ne tárgyalj politikáról és vallásról az asztalnál, nem oda tartozik.

Ugyanúgy igaz lehet ez a munkahelyekre is, hiszen mindkét topik érzékeny terület, nem jó, ha ezeket megbolygatod.

A kulcs ugyanis abban rejlik, hogy ezek a nézetek mindenkinél mélyre ható gyökereken nyugszanak, így azzal, hogy kicsit megpiszkálod az állóvizet nem arra ösztönzöd majd a beszélgetőpartnered, hogy megváltoztassa a véleményét, sokkal inkább csak vitát szítasz.

Tipp: Amikor észreveszed, hogy ilyen irányba mozdul a beszélgetés, akkor keress egy kifogást, amivel távozhatsz vagy inkább hallgasd mások véleményét, de te maradj diplomatikus és semmiképp ne ítélkezz!

Épp állást keresel Kép forrása: extrapetite.com

5/9 Épp állást keresel

Nehéz téma az álláskeresés, főleg akkor, amikor a jelenlegi munkahelyeden még teljesítened kell és úgy kell tenned, mintha minden rendben volna.

Márpedig ez a jó taktika, ha eldöntötted, hogy továbblépsz, felesleges ezt idő előtt bejelenteni, hiszen ezzel csak rossz fényben állítod be magad, sőt a „felesleges” címkét is sokan rádrakhatják.

Ha egy másik céghez jársz interjúra egy másik, jobb állás reményében vagy esetleg maradnál a munkahelyeden, csupán egy másik kolléga pozíciójára fáj a fogad, akkor jobb, ha ezt magadban tartod és csak azokkal beszéled meg, akikkel nem dolgozol együtt.

Azt a forgatókönyvet is figyelembe kell venned, hogy ha nem sikerül, akkor mindenki tudja majd, hogy te már továbbállnál, és nem adod bele a maximumot!

A leggörbébb esték Kép forrása: fashion-press.net

6/9 A leggörbébb esték

Lehet, hogy a közeli kollégáiddal, akikkel hasonló életet éltek, általában megbeszélitek, hogy milyen volt a hétvégi buli és meddig fajult az esti iszogatás, ez addig rendben is van, amíg nem te vagy az egyedüli, aki a társaságban az élménybeszámolót tartja.

Azt javasoljuk, hogy vagy maradjon ez teljesen szűk körben vagy inkább tartsd magadban a cifra részleteket a bulikkal, a múltbéli vadulásokkal és a szaftos sztorikkal kapcsolatban, hiszen sosem tudhatod, hogy ki fog ez alapján kiszámíthatatlannak, gyerekesnek vagy megbízhatatlannak titulálni.

Hidd el, egy szuper munka és egy biztos állás nem ér annyit, hogy néhány élménybeszámolóért cserébe utána megváltozzon a benti hangulat vagy esetleg veszélybe kerüljön az állásod.

Hálószobatitkok Kép forrása: fabmood.com

7/9 Hálószobatitkok

Szuper, ha olyan részletgazdag és izgalmas a magánéleted, hogy arról akár órákig is tudnál másoknak mesélni, csak így tovább.

Az azonban, hogy kivel osztod meg ezeket a szaftos sztorikat, egyáltalán nem mindegy.

A legjobb, ha a hálószobában történtek teljesen kimaradnak a munkahelyedről még akkor is, ha effelé terelődik egy beszélgetés és úgy érzed, hogy a kollégáiddal már elég jó a kapcsolatod egy ilyen témához.

Sosem tudhatod ugyanis, hogy legbelül mit gondolnak majd rólad az emberek és mi alapján fognak egy olyan dobozba bekategorizálni, amiből utána csak nagy nehezen vagy egyáltalán nem tudsz majd elmozdulni.

Mások magánélete Kép forrása: stylishwife.com

8/9 Mások magánélete

Ugyanúgy, ahogy nem illik és nem tanácsos a saját magánéletedet kitárni a munkahelyeden, úgy nem szerencsés másokéról sem hosszú történeteket fabrikálni.

Egyrészt ez a téma egyáltalán nem illik még a cigiszünetekbe vagy az étkezőasztalhoz sem, másrészt pedig nem valószínű, hogy ez az a kép, amit közvetíteni szeretnél magadról.

Még mielőtt felmented magad, hogy a „látszik, hogy jó estéje volt” és a„ biztosan egy ideje szingli” megjegyzések még teljesen beleférnek a dologba, előre szólunk, hogy ezek sem a legszerencsésebb kommentek.

Tipp: Ha mindenképp szeretnéd kiadni magadból a kollégáiddal kapcsolatos véleményedet, akkor beszélj róla otthon vagy a legjobb barátnődnek, de arra figyelj, hogy ezzel senkit ne bánts meg!

Pletykák Kép forrása: heretique.tumblr.com

9/9 Pletykák

Sem a munkahelyre, sem a legtöbb beszélgetésbe nem illenek a pletykák, hiszen egyrészt nem viszik előre a beszélgetést, másrészt ha te vagy mindig a pletyka elindítója, az rossz színben tüntet fel téged.

Egyrészt negatív energia, amire semmi szükségetek a munkahelyeden, másrészt ha másokról elindul egy, a háta mögött folytatott beszélgetés vagy kritizálás, akkor ne aggódj, te is sorra kerülsz majd.

Ha a munkahelyeden, a kollégáid körében ez megszokott, akkor próbálj inkább kimaradni belőle, így tudják majd, hogy hozzád felesleges menniük, benned nem találnak majd jó beszélgetőpartnerre, ha pletykálkodásról esik szó.