7 gyors tipp, hogy kihasználd a holtidőt

Írta: ,

Míg a dugóban ülünk, az orvosnál várunk, vagy hivatali ügyet intézünk, sokszor úgy érezzük, csak az időnket vesztegetjük. Mit tehetsz, ha nem készültél fel a hosszú várakozásra? Gondolj arra, hogy amúgy is folyton rohannod kell, ha nem is a legideálisabbak a körülmények a pihenésre, most legalább a lehetőséged megvan rá. Használd ki, és lazíts egy kicsit, amíg várakoznod kell!

Kapcsolj ki!

1/7 Kapcsolj ki!

Úgy értjük, tényleg.

Ha a munkahelyeden vagy az autóban ülsz, még ha dugóban is, amúgy sem szerencsés a telefonodat nyomkodnod, de egy kutatás szerint, az első néhány perc után, amikor még nem érted, miért bünteted magadat azzal, hogy az unalmadat még a Facebook frissítgetésével sem ütheted el, sokkal jobban tudsz lazítani, mintha állandó információéhséggel vagy közlési kényszerrel küzdenél.

Használd ki az időt arra, hogy a valódi világra koncentrálsz, és fél óra alatt varázslatosan feltöltődhetsz.

Meditálj!

2/7 Meditálj!

Míg várakozunk, gyakran gondolkodunk el mindenfélén, de ha megfigyeled, ezek a gondolatok többnyire nem pozitívak vagy produktívak.

Ahelyett, hogy azon merengsz, mit kellett volna másként csinálnod a múltban, töltsd meg a fejed jó gondolatokkal.

Gondold végig, mi az, amiben mostanában sikereket értél el, és mi az, amiben fejlődni szeretnél, és hogyan fogod elérni ezt a fejlődést.

Olyan lesz, mintha a saját magad pszichológusa lennél egy időre.

Koncentrálj a légzésedre!

3/7 Koncentrálj a légzésedre!

Persze, hogy eddig is lélegeztél, de figyeltél rá?

Használd ki az idődet egy kis légzőgyakorlatra, például próbáld meg, hogy addig szívod be a levegőt, amíg hatig számolsz, majd a kifújás is szintén hat számolásig tart.

Ha ez már kényelmesen megy, növelheted az időt nyolcig vagy akár tízig is.

Egy kis odafigyelés a levegővételedre jobban feltölt, mintha aludtál volna egy nagyot.

Relaxálj!

4/7 Relaxálj!

Ha a munkahelyeden vagy az autóban ülsz, akár néhány egyszerű, ülés közben is elvégezhető jógagyakorlatot, nyújtást is elvégezhetsz, míg arra vársz, hogy az előtted ülő elinduljon.

Hallgass valami kellemes zenét, fókuszálj a kellemes gondolatokra, ha pedig valami rossz történik, egyszerűen fújd ki magadból.

Akár hangosan is kimondhatod: ezt most elengedem.

Készíts tervet!

5/7 Készíts tervet!

Ha amiatt aggódsz, hogy mennyi mindent kell még elintézned, azzal megmérgezed a kikapcsolódással töltött idődet, ráadásul később is csak kapkodni fogsz.

Készíts inkább listát, és tervezd meg, hogy mit, mikor és mennyi idő alatt fogsz elintézni.

Sorold fel magadban a teendőidet, és máris tisztábban látod majd a dolgokat, megnyugszol, és hatékonyabb leszel a nap hátralévő részében.

Csiszold az elmédet!

6/7 Csiszold az elmédet!

Ezek a kis holtidők ideálisak arra, hogy kicsit megtornáztasd az agyadat.

Kezdj el szóláncot mondani, idézz fel egy általános iskolában tanult verset, vagy kezdj el bármit, amit éppen hallasz, gondolatban angolra, vagy bármilyen általad tanult nyelvre fordítani.

Mindennap egy kis agytorna, és érezni fogod a hatást, ráadásul még unatkozni sem fogsz.

És ami a legfontosabb: ne görcsölj!

7/7 És ami a legfontosabb: ne görcsölj!

A legrosszabb, amit tehetsz, ha bosszankodsz a közlekedési dugó, az ügyintézés vagy az egészségügyi rendszer miatt.

Lehet, hogy más terveid voltak, de ha úgysem tudsz a helyzeten változtatni, akkor hozd ki a körülményekből a legjobbat, koncentrálj a pozitív dolgokra, és ne mérgezd a saját elmédet.