6 szuper karriertipp – nőktől, nőknek

Írta: ,

Mi lenne, ha a sablonos tanácsok mögött egy-egy hús-vér ember is felsorakozna, mégpedig impozáns élettörténettel? A Mashable.com techportál sikeres nők szavait jegyezte fel a New York Women in Communications szakmai konferencia során. Mi pedig elhoztuk neked a legütősebbeket, hogy okulhass belőle!

Gondolkodj el, neked mi a siker! Kép forrása: Twitter

1/6 Gondolkodj el, neked mi a siker!

Egy viszonylag nyugis, napról napra ugyanannyi kihívást jelentő állásban éreznéd jól magad, vagy legszívesebben változatosságra törekednél?

Főnökként lennél boldogabb, vagy beosztottként? A ranglétra biztonságos és kiszámítható előmenetelt jelent számodra, vagy mindig is érdekelt, milyen lehet szabadúszóként?

Zain Habboo, az ENSZ digitális és multimédiás stratégiáért felelős vezetője szerint elképesztően fontos, hogy felismerd a saját igényeidet, és a lehető legrugalmasabban azokhoz igazítsd a sikerről alkotott képedet.

„Nekem nincs konkrét definícióm a sikerre. Szerintem akinek van, annak már nincs tennivalója ezen a téren” – magyarázta a fiatal és sikeres szakember.

Soha ne add fel! Kép forrása: squarespace.com

2/6 Soha ne add fel!

Szereted, amit csinálsz? Ha igen, sokkal könnyebben átvészelheted a mélypontokat, és ritkábban fordul meg a fejedben a feladás ötlete.

„A kitartás kulcsfontosságú a sikerhez. hihetetlen erejű belső meggyőződést igényel, illetve arra való hajlamot, hogy képesek legyünk túltekinteni a lehetségesség határain” – fejtette ki Sarah Hofstetter, az amerikai 360i digitális médiaügynökség ügyvezető igazgatója.

Persze, ebből az is következik, hogy ha olyan munkád van, amit legszívesebben magad mögött hagynál, minden valószínűség szerint nem a megfelelő helyen vagy.

A váltás ilyenkor nem feladást, sokkal inkább bölcs továbblépést jelent számodra.

Ne félj a kudarctól! Kép forrása: nbcnews.com

3/6 Ne félj a kudarctól!

Reshma Saujani, a programozással foglalkozó nőket tömörítő Girls Who Code vállalat alapító ügyvezetője nem győzi hangsúlyozni, mennyire inspirálják őt a munkatársai. Még a kudarcaik is!

„Mindig mondom nekik, hogy valljanak kudarcot keményen, gyorsan és gyakran. Szerintem ha az embernek támad egy ötlete, mindenképpen elő kell rukkolnia vele.

Aki még sosem vallott kudarcot, még sosem próbálkozott igazán semmivel!” – vélekedik Reshma, akinek a hozzáállása a magyar munkaerőpiacon forradalmi lenne.

Nyilván nem arról van szó, hogy direkt a bukásra kell törekedned – hanem arról, hogy nem szabad rettegned tőle, s ha bekövetkezik, hát fogadd el, állj fel, porold le magad, és folytasd a projektet!

Készülj fel a rázós útra! Kép forrása: huffpost.com

4/6 Készülj fel a rázós útra!

Mara Schiavocampo, az Egyesült Államok nézettségi listáján dobogós ABC News hírműsor munkatársa ugyancsak a kitartást tartja a legfontosabbnak, ám egy kicsit más aspektusból.

„A sikerhez nem egyenes út vezet.

Megvannak a maga csúcspontjai és hullámvölgyei, méghozzá váratlan kanyarokkal és fordulatokkal együtt. Ha viszont a jutalmon tartod a szemedet, s a célszalagra fókuszálsz, végül odaérsz” – élt sportos hasonlattal az amerikai híresség.

Noha az előbb már megtudhattad, hogy a kudarc sem az ördögtől való, az is fontos, hogy meg tudd különböztetni a vereséget az átmeneti hátránytól.

Amennyiben ugyanis zökkenőmentes pályát vársz, a kelleténél több csalódás vár rád

Ne parázz a visszautasítástól! Kép forrása: anntaylor.com

5/6 Ne parázz a visszautasítástól!

Ez a tanács rendkívül furcsának tűnhet, hiszen a visszautasítás szinte mindannyiunk legbensőbb félelme.

Danielle Weisberg, a theSkimm nevű napi hírlevél-szolgáltatás kiötlője az anyukájától kapta az egyik legjobb tippet a nagybetűs életre:

„Amikor nemet mondanak neked, köszönd meg. Használd fel ahhoz, hogy legközelebbi próbálkozásod már jobb legyen, így hallhasd a várva várt igent.”

Tisztában vagyunk vele, hogy ennek a gyakorlati alkalmazása elképesztő tisztánlátást és bölcsességet igényel, ugyanakkor már az is óriási, ha észben tartod ezt a gondolatot, és szükség esetén a felszínre hozod. 

Használd ki a lehetőségeket! Kép forrása: holmesreport.com

6/6 Használd ki a lehetőségeket!

Stacy Martinet, a Mashable marketingvezetője mindössze 23 éves volt, amikor egy átszervezés nyomán a keze alá került a cég egész digitális kommunikációs irányításának feladatköre.

Mi ebből a tanulság?

„A káoszban teremnek a legjobb lehetőségek. Kaotikus időket élünk a médiában és a marketingben egyaránt, ám a rengeteg változás és bizonytalanság közelebb hozhatja hozzád a karriered ugródeszkáit. Használd ki a kínálkozó alkalmat!” – javasolta Stacy.

Ehhez pedig szüntelenül nyitott szemmel kell járni…