5 trükk, hogy mindenkit lenyűgözz a munkahelyeden

Írta: ,

Bár John Lees karriertanácsadó elsősorban azoknak szánja a következő tippeket, akik új munkahelyen kezdték az évet, mi úgy gondoljuk, hogy „régi”, jól bevált állásodban is hasznát veheted némi bölcs lelkesedésnek. Így csináld, hogy mindenkinek az álla leessen!

Ne lustulj el!

1/5 Ne lustulj el!

Egy új pozícióba már napok alatt belelazulhatsz – különösen, miután a jelentkezési és az interjú-folyamat extrán lefáraszthat.

Mivel feltételezhető, hogy nem csupán egy helyre pályáztál, az egész nagyjából olyan érzés lehetett, mint egy végeláthatatlan vizsgaidőszak.

Attól még, hogy sikerrel vetted az első akadályokat, folyamatosan újabb kihívásokkal kell szembenézned, bőven akad tehát házi feladat!

Egy pillanatig se gondold tehát, hogy az első rutinfeladatok elsajátítását és az asztal- vagy irodaszomszédaid megismerését követően már semmilyen erőfeszítést nem kell tenned.

Fordíts figyelmet a benti kulcsszereplőkre, s lehetőleg ne akard megmondani a tutit egy olyan helyzetben, amikor nem kérdezték a véleményed, illetve nem is te vagy az illetékes.

Figyelj és tanulj!

2/5 Figyelj és tanulj!

Az élethosszig tartó tanulás fogalma nemcsak azt jelentheti, hogy nyugdíjasként is visszaülhetsz majd az iskolapadba.

A világ folyamatosan változik, új helyzetekben kell teljesítened, új emberek között, új eszközök igénybevételével.

Hallgass és figyelj, mert sok múlik rajta, mennyire tudsz alkalmazkodni a másfajta körülményekhez!

Szó sincs arról, hogy feltétel nélküli konformitásra biztatnánk. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a bevált munkahelyedre is érdemes olykor egy lelkes kezdő hozzáállásával érkezni.

Az aktív hallgatás, az odafigyelés és az okos kérdésfeltevés bármikor jobb színben tüntet fel a kollégáid előtt, sőt jobban is érezheted magadat tőle.

Arról nem is beszélve, hogy számottevően javulhat a teljesítményed!

Haladj apró lépésekkel!

3/5 Haladj apró lépésekkel!

Hatalmas kísértést érezhetsz, hogy alkalomadtán „mindent bele!” felkiáltással állj neki a projekteknek. Ezt motiválhatja a siker iránti vágy, valamint a kudarc előli menekvés is.

Míg kitalálod, hogy téged melyik hajt előre, lassíts egy kicsit! Igyekezz bölcsen összpontosítani a figyelmed, és ne forduljon elő, hogy mindent egy lapra teszel fel!

Ritka ugyanis az olyan helyzet, amikor minden rajtad múlik – és bizony különösen frusztráló lehet, ha esetleg valaki más miatt úszik el, amibe az energiádat fektetted.

Amennyiben kisebb célokat tűzöl ki magad elé, s nem akarod egyszerre felvirágoztatni az egész céget, a munkatársaidnak is nagyságrendekkel szimpatikusabb leszel.

Gondolj csak bele, te hogy néznél valakire, aki merő tettvágyból a feje tetejére állítja a megszokott menetrended…

Építs kapcsolatokat!

4/5 Építs kapcsolatokat!

A kapcsolatépítés kifejezés mára közhellyé savanyodott, pedig hatalmas jelentősége lenne a gyakorlatban.

A fogalom messze nem egyenlő azzal, hogy bejelölöd a kollégáidat LinkedIn-en, és cinikus mosollyal figyeled, mit füllentettek a közösségi portálra feltöltött önéletrajzban.

Sőt, az ebédszünetre időzített pletykálás sem feltétlenül tesz jót az előmenetelednek – akkor sem, ha a főnököddel teszed.

Egyszerűen csak legyél mindenkivel nyitott és kedves, továbbá ne mondj nemet az új emberek megismerésére!

Természetes, ha kissé lámpalázas vagy ilyen helyzetekben, ám sose félj kérdéseket feltenni, s önmagadat adni – mindebből ugyanis az álarc lehullásánál sokkal kisebb baj sülhet ki.

Zsebeld be a sikereket!

5/5 Zsebeld be a sikereket!

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az a legnagyobb eredmény, amit viszonylag kis idő- és energiabefektetéssel elérhetsz a cégnél.

Nem muszáj, hogy megváltsd vele a világot – elég, ha egészen apró kihívásról van szó. Azonosítsd be a munkafolyamat gyenge pontjait, és próbáld őket pozitívumra fordítani.

Első próbálkozásként egy statisztikákat tartalmazó táblázat gatyába rázása is éppen elég.

A legfontosabb, hogy rákapj az ízére, hogy milyen valamit elhivatottan csinálni, s utána érezd a sikerélményt. 

Persze, a megfelelő önmenedzsmentre is figyelj oda, hogy ne maradjon észrevétlen, amit elértél!