5 tipp a jó fizetésért, ha szexista cégnél dolgozol nőként

Írta: ,

„Persze, az első az lesz, hogy növesszek hímtagot” – gondolhatod. Nos, ha valóban ez jutott eszedbe, sajnos nagy az esélye annak, hogy hátrányos megkülönböztetést tapasztaltál a nemed miatt, ami minden valószínűség szerint a béredre is kihat. Csokorba szedtük, mi mindent tehetsz érte, hogy tényleg annyi pénzt kapj, amennyit a munkád ér!

Tárgyalj róla már a legelején!

1/5 Tárgyalj róla már a legelején!

Sokkal egyszerűbb már az interjú szakaszában felhozni a témát, mint mondjuk az ezredik munkanapodon, amikor annyira keresed a megfelelő pillanatot, hogy kénytelen vagy átcsúszni az ezeregyedikre, és így tovább.

Ha a legelején tisztázod, mik az elvárásaid ilyen téren, akkor nyílt lapokkal játszol, amit a másik félnek is viszonoznia kell.

Jó, ha tudod: a nemek közötti kereseti rés az idő múlásával növekszik: a friss diplomások körében a férfiak keresetének négyötöde a nőké, ami tíz esztendő alatt 65-70%-ra csökken.

Te pedig egyetlen életszakaszban sem engedheted meg magadnak, hogy kevesebbet tegyél zsebre, mint amennyit megérdemelsz, ugye?

Tudd, mennyit érsz!

2/5 Tudd, mennyit érsz!

Ha fogalmad sincs róla, milyen értékes vagy, hogyan várhatod el másoktól, hogy ezt honorálják?

Számos internetes kalkulátor áll rendelkezésedre, amennyiben senkitől sem tudod megkérdezni a szakterületeden, hogy „hé, ember, mennyit keresel?”

Ne kezeld tabuként a pénzügyeket, mert a férfiak egyik legnagyobb előnye szokott lenni ezen a téren, hogy szemrebbenés nélkül előhozakodnak a számokkal meg az igényeikkel – és nekik van igazuk, mert ezt máshogy nem lehet!

A LinkedIn például olyan nyilvános, mégis valamennyire zárt fórumot jelent, ahol bátran érdeklődhetsz akár a nemzetközi trendekről is. Nincs tehát kifogás, hogy miért nem vagy képben a fizetéseket illetően.

Érvelj összehasonlítással!

3/5 Érvelj összehasonlítással!

Számos olyan élethelyzet létezik, amikor nem érdemes másokhoz mérned magad.

Hát itt sem azt javasoljuk, hogy a képességeidet vagy a teljesítményedet tedd mérlegre, hanem azt, hogy szigorúan csak a számokat.

Igyekezz minél több választ meghallgatni arra vonatkozóan, hogy a szakterületeden, a cégednél, a tapasztalatok és a képzettség függvényében ki mennyit keres!

Fontos, hogy olyan emberekhez fordulj, akik őszintén válaszolnak, tehát nem kell az általuk közölt adatot élből elosztani kettővel.

És most jön a csavar: a fizetésedről való tárgyalás során érzékeltesd, hogy tisztában vagy a negatív diszkriminációval!

(Névvel vagy egyéb felismerhetőséget adó leírással természetesen ne szolgálj, amikor valakinek a bérére hivatkozol, mert szerezhetsz vele az illetőnek néhány kellemetlen pillanatot…)

Sorold fel az érdemeidet!

4/5 Sorold fel az érdemeidet!

Minden fizetésemelésre vágyó ember kezében ez az igazi jolly joker.

Mindenképpen frissítsd az önéletrajzodat a legutóbbi sikereiddel, és ne felejtsd el megemlíteni őket a tárgyalás során sem!

Ne gondold, hogy egy sikeres prezentáció vagy projekt olyan apró kunszt, ami szóra sem érdemes – hiszen akik jól keresnek, el tudják adni magukat, s pont itt kezdődik az önmenedzsment.

Bátran listázd az érdemeidet egészen a pályád kezdetétől mostanáig, mert ettől az önbizalmad is úgy megerősödik, hogy nem nyuszikaként fogsz a felettesed elé állni, miközben vakarod a fejed, miközben ott virít a fejed fölött a szövegbuborék: „mit keresek én itt?”

Megmondjuk, mit keresel: remélhetőleg minél több pénzt!

Készülj fel!

5/5 Készülj fel!

Add a főnköd tudtára, hogy beszélni akarsz vele, s a prezentációra nagyjából mennyi időre van szükséged.

Igen, a prezentációra – ami nem feltétlenül PowerPoint-os diasorozat, akár szóbeli is lehet, hiszen a hangsúly nem ezen van.

A lényeg, hogy a mondandódnak legyen egy vázlatpontokból álló szilárd váza. Mindvégig bíznod kell a saját sikeredben, és érdemes megemlítened, hogy a személyes céljaid mennyire egybeesnek a cég érdekeivel.

Meg kell győznöd arról a felettesedet, hogy mindenki jól jár a fizetésemeléseddel, hiszen a motivált munkaerő igazi kincs.

Akár azt is megemlítheted, milyen fejlődést tervezel a közeljövőben – továbbképzések, illetve azok lehetséges haszna az egyes projektekben –, mert akkor az asztal másik oldalán ülő ember látni fogja, hogy nem shoppingolásra akarod költeni a béredet.

Nem mintha lenne hozzá köze, de ilyen világot élünk, úgyhogy kösd fel a gatyát és mindent bele!