5 tipp a jó fizetésért, ha szexista cégnél dolgozol nőként

Sándor Alexandra
Írta: ,

„Persze, az első az lesz, hogy növesszek hímtagot” – gondolhatod. Nos, ha valóban ez jutott eszedbe, sajnos nagy az esélye annak, hogy hátrányos megkülönböztetést tapasztaltál a nemed miatt, ami minden valószínűség szerint a béredre is kihat. Csokorba szedtük, mi mindent tehetsz érte, hogy tényleg annyi pénzt kapj, amennyit a munkád ér!

Tárgyalj róla már a legelején!

Sokkal egyszerűbb már az interjú szakaszában felhozni a témát, mint mondjuk az ezredik munkanapodon, amikor annyira keresed a megfelelő pillanatot, hogy kénytelen vagy átcsúszni az ezeregyedikre, és így tovább.

Ha a legelején tisztázod, mik az elvárásaid ilyen téren, akkor nyílt lapokkal játszol, amit a másik félnek is viszonoznia kell.

Jó, ha tudod: a nemek közötti kereseti rés az idő múlásával növekszik: a friss diplomások körében a férfiak keresetének négyötöde a nőké, ami tíz esztendő alatt 65-70%-ra csökken.

Te pedig egyetlen életszakaszban sem engedheted meg magadnak, hogy kevesebbet tegyél zsebre, mint amennyit megérdemelsz, ugye?

Tudd, mennyit érsz!

Ha fogalmad sincs róla, milyen értékes vagy, hogyan várhatod el másoktól, hogy ezt honorálják?

Számos internetes kalkulátor áll rendelkezésedre, amennyiben senkitől sem tudod megkérdezni a szakterületeden, hogy „hé, ember, mennyit keresel?”

Ne kezeld tabuként a pénzügyeket, mert a férfiak egyik legnagyobb előnye szokott lenni ezen a téren, hogy szemrebbenés nélkül előhozakodnak a számokkal meg az igényeikkel – és nekik van igazuk, mert ezt máshogy nem lehet!

A LinkedIn például olyan nyilvános, mégis valamennyire zárt fórumot jelent, ahol bátran érdeklődhetsz akár a nemzetközi trendekről is. Nincs tehát kifogás, hogy miért nem vagy képben a fizetéseket illetően.