5 oka annak, hogy a kelleténél alacsonyabb fizetést kapsz

Írta: ,

Tedd fel a kezedet, ha elégedett vagy a fizetéseddel! Fogadni mernénk, hogy ugyanúgy markolod tovább az egeret, tehát már mutatjuk is, mi lehet az oka ennek a méltatlan helyzetnek…

Nem a megfelelő helyen laksz

1/5 Nem a megfelelő helyen laksz

Aligha jelenthet újdonságot számodra, hogy a bérek igencsak szoros összefüggésben állnak a földrajzi hellyel.

Noha ez a fajta különbség „tipikusan magyarnak” tűnik, még az Egyesült Államokban is jellemző – sőt, minél nagyobb egy ország kiterjedése, annál elképesztőbb az eltérés.

Globalizáció és multi cégek ide vagy oda, egy kelet-magyarországi irodában csak kivételes esetben fogsz akkora fizetést kapni, mint a fővárosban.

Ha pedig úgy érzed, hogy a mostani összeg többszörösére lenne szükséged a megfelelő életszínvonalhoz, gondolkodj el a külföldi munkavállaláson!

Persze, ha a hivatásod engedi, távmunkára szakosodva akár el is búcsúzhatsz az efféle kötöttségektől – ne félj belevágni!


Tippek: 7 jól fizető otthoni munkalehetőség


 

Várod a sült galambot

2/5 Várod a sült galambot

Arra vársz, hogy a munkahelyeden lecsapjon valamiféle fizetésemelés-hullám, vagy legalább az egyik kollégád sikerről számoljon be ilyen téren, ami felbátoríthatna téged a döntő lépésre?

Esetleg váltani szeretnél, és azt hiszed, csak akkor van beleszólásod a munkád ellenértékébe, ha a hirdetésben szerepel, hogy „megegyezés szerint”?

Hát tartsd észben, hogy a béredről bármikor tárgyalhatsz, nem szükséges az ideálisnak tűnő alkalmat kivárni. (Már csak azért sem, mert egyáltalán nem is szokott eljönni.)

Ahelyett, hogy mindenkinek panaszkodnál a sovány bankszámlád, ne restellj beszélni erről az illetékesekkel!

Beszéltél a fix kiadásaidról

3/5 Beszéltél a fix kiadásaidról

A nők hajlamosabbak érzelmi alapokra helyezni a fizetésemelés kérését, míg a férfiak inkább a munkájukra és a piaci viszonyokra hivatkoznak a felettesüknél.

Ha megemlítetted, hogy mennyi a hiteled havi törlesztőrészlete, vagy hogy magas lakbért kell fizetned, mindenki tudni fogja, mennyire szükséged van a pénzre – tehát akár kevesebbel is beéred.

Arról nem is beszélve, hogy az effajta érvelés kellemetlen helyzetbe hozza a másik felet, hiszen szakmai érvek hangoztatása helyett inkább lelkiismeret-furdalást keltesz.

Ebből a történetből tehát hagyd ki a személyes indokokat, és vedd elő a profi énedet!

Rossz a kézfogásod

4/5 Rossz a kézfogásod

Ujjperc-ropogtatás vagy döglött hal? Ha végletes a kézfogásod, ne csodálkozz, hogy a fizetésemelés kérésekor sem vesznek komolyan!

Rengeteg nő elköveti azt a hibát, hogy túl finoman, szinte simogatva parolázik, pedig magasabb bérre érdemes szakemberként indokolt lenne némi határozottságot mutatni.

A kézfogás legfontosabb része egyébként a két tenyér érintkezése. Ha ez teljes mértékben megtörténik, őszinte, becsületes és magabiztos benyomást keltesz.

Az ideális időtartam pedig két-három fel-le irányuló mozdulat. Persze, közben végig nézz a másik szemébe, mert elég ügyetlen hatást kelt például a lábak fixírozása…

Túl kedves vagy

5/5 Túl kedves vagy

A finom nőiességnek is megvan a maga helye, de jobb, ha bölcsen bánsz vele.

A társadalmi sztereotípiák miatt ugyanis furcsának érezheted, amikor ki kell állnod magadért, például fizetésemelést kérni.

Hogy várhatod el, hogy komolyan vegyenek, ha eleve idegennek érzed a helyzetet? Felejtsd el, hogy a beletörődés a kedvesség része! A pénzről való tárgyalás csöppet sem férfias vagy agresszív cselekedet.

A munkádban csak az számít, mennyire vagy jó szakember – az pedig a legkevésbé sem, hogy milyen jelzésű mosdóba mész be.