5 munkahelyi dilemma, ami huszonévesen fejtörést okoz

Írta: ,

A fiatal felnőttkor döntések szakadatlan sorozata. Amint meghozol egy döntést, már előtted is a következő. Minden választás a szabadság pillanata, vagy épp az összes többi lehetőség kizárása? Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 munkahelyi dilemmát, ami ebben a korban legtöbbeteket foglalkoztat.

1/5 Mennyit ér az igyekezet?

A húszas évek nagy dilemmája a fiatal évek befektetésének kérdése. Nagy a piaci verseny, elvárják a túlórázást, és hogy a kötelezők fölött teljesíts. Hosszú munkaórákat töltesz az irodában, de közben azon agyalsz, hogy milyen színes a világ odakint.

Ne pánikolj! Első lépésként fogadd el, hogy a felnőtt élet picit ilyen. Nincs idő minden héten bandázni. Fel kell állítanod a saját prioritás sorrendedet, és meg kell próbálnod ahhoz tartani magadat. Ha úgy élsz, hogy abba fektetsz több energiát, ami neked fontos – legyen szó karrier építésről, sportról vagy a barátokkal töltött időről –, akkor nem fog frusztrációt okozni, ha közben más dolgokról le kell mondanod, mert tudod, hogy ez a te szabad választásod!

2/5 Nincs rossz ötlet

Első meeting, első brainstorming – és tele vagy jó ötletekkel. Elmondd vagy inkább átgondold?

Fontos tudnod, hogy nincs rossz ötlet, és ha csapatban dolgozol, akkor mindenképpen érdemes elmondani, mire jutottál, mert a közös gondolkodásnál minden új ötlet előre viszi a projektet. Lehet, hogy a másiknak pont a te gondolatindítódra lesz szüksége!

Attól, mert nem konkrétan a te ötletedet valósítják meg, az nem azt jelenti, hogy nem volt jó, csak a tapasztaltabbak jobban tudják, hogy mi az, amit az ügyfél vagy a vezetőség is elfogad.

3/5 Jó helyen vagy-e

Ez pontosan olyan dilemma, mint a párkapcsolatban, hogy a megfelelő partner mellett vagy-e. A huszonéves dilemma tipikus esete, hogy nem a jelenre koncentrálnak, hanem minden lépésükre hatással van a jövő kimenetele! Ebben a korban így nem feltétlenül igaz a mondás, hogy ha már eszedbe jut, hogy esetleg nem vagy jó helyen, az már eleve rossz.

Tapasztalsz, kinyílik a világ, és te felfedezed a körülötted lévő lehetőségeket. Nyitott szemmel járni, networkingelni pedig akkor is lehet, ha imádod amit csinálsz. A legfontosabb, hogy ne korlátozd be magad, légy nyitott, és kövesd a saját céljaidat.

4/5 Kinek leszel a példaképe

Neked is fontos, hogy hasznosnak érezd magad ott, ahol vagy, és valamivel kiemelkedj a többiek közül – legyen az a személyiséged, a szorgalmad, a motivációd vagy a tudásod. Az egyetemen lehet, hogy te voltál az évfolyamelső, a fiúk kedvence, vagy a társaság középpontja, de a munkahelyen egészen más skillek kellenek ahhoz, hogy te válj mások példaképévé.

A húszas években nem könnyű a tapasztalattal versengeni, de nem is kell. Megvan benned is az a képesség, amivel példát tudsz mutatni másoknak, csak a saját készségeidet használd, és ne akarj más bőrébe bújni. Például, ha fontos számodra a közösség, akkor mutasd meg a munkahelyen, hogy tudod képviselni a csapat érdekeit, és hogy mennyire figyelsz másokra. Lehetsz te a csapat kedvence akkor is, ha nincs mögötted évtizedek tapasztalata!

5/5 Nem a pénz számít

A karriered első pár évében nem a fizetés a fő prioritás, sokkal inkább az, hogy mennyit tudsz tanulni a munkahelyen, milyen közösségben vagy, és milyen előrelépési lehetőségek vannak. A munkahelyváltásnál is az a legfontosabb, hogy megtaláld azt a területet, amiben hosszútávon is el tudod magad képzelni, nem pedig az, hogy hol ajánlanak többet.

Közben a diplomáid és nyelvvizsgáid birtokában úgy érzed, megérdemled, hogy a befektetett energia megtérüljön, és jó lenne átugrani a kezdő fizetés lépcsőfokát. Teljesen természetes ez nagy dilemma, de az interjú előtt érdeklődj az ismerőseid körében, hogy hasonló munkatapasztalattal ki mennyit keres. De ne feledd, hogy ebben a korban a legfontosabb, hogy megtaláld az irányt, amerre menni szeretnél!