5 klasszikus férfiszakma, melyet nők forradalmasítottak

Sándor Alexandra
Írta: ,

Programozás, sörfőzés és filmgyártás? Ezeket bizony nem a férfiaknak köszönheti a világ! Összegyűjtöttünk néhány olyan szakmát, amelyekben a pasik ma sokkal sikeresebbek, ám női elődeik nélkül az idézőjeles vagy szó szerint értendő tudományuk sem létezne.

Programozás

A huszonegyedik század egyik húzóágazata, az IT-szektor már-már hírhedt módon férfias terepnek számít: a hozzá kapcsolódó tudományos és mérnöki területek foglalkoztatottjainak mindössze negyede hölgyemény.

Mindennek ellenére a számítógép-programozásnak nem szülőatyja, hanem szülőanyja volt: az Ada Lovelace-ként is ismert Ada Byron. A XIX. század egyik legforradalmibb eredményeket elérő tudósa írta világ legelső kódolási algoritmusát.


Mai guruk: 5 karriertipp az IT-szektor sikeres női vállalkozóitól


A második világháború idején pedig hat női matematikust becéztek „emberi számítógépeknek”.

Érdekesség, hogy a ’40-es és az ’50-es években még kiemelkedő volt a gyengébb nemhez tartozók aránya a programozók körében, és a szakma csak a ’60-as évek végén férfiasodott el.

Sörfőzés

Napjaink söripari dolgozóinak mindössze egyetlen százaléka nő.

Az ősi egyiptomi hieroglifák azonban arról tanúskodnak, hogy a folyékony kenyér felfedezésekor még sokáig kizárólag a hölgyekre hárult ez a feladat – sőt, kifejezetten a házimunkához tartozott.

Még a középkori Európában is rengeteg „sörfeleség” és „sörfőzőasszony” tevékenykedett, nagy részük mellékes keresetre tett így szert.

Az ipari forradalom változtatta férfimunkává a közkedvelt ital előállításának folyamatát, hiszen a gépek mellé elsősorban őket vették fel – a műszakos munkát akkoriban semmiféleképpen nem tartották összeegyeztethetőnek a hagyományos női szerepkörrel.