5 karriertanács, amit inkább ne fogadj meg

Írta: ,

Minden karrier más és más, ettől függetlenül akad néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni, ha szeretnél előre lépni a ranglétrán. És akad olyan is, amit inkább nem kellene. Ezek közül mutatunk most párat.

„Koncentrálj a tanulásra!” Kép forrása: studivation.tumblr.com

1/5 „Koncentrálj a tanulásra!”

Az iskola és önmagad képzése fontos, sőt az egyik legfontosabb, ezzel egy percig sem akarunk vitatkozni. Önmagában azonban sajnos nem elég, főleg, ha olyan pályára készülsz, ahol nagy a túljelentkezés. A tökéletes jegyek nem sokat érnek, ha nulla munkatapasztalatod van, így bármilyen igazságtalannak hangzik is, ha valóban karriert szeretnél építeni, akkor a tanulás mellett is érdemes keresned a lehetőséget arra, hogy gyakorlatot szerezz.

A bukdácsolás persze nem kelt jó benyomást, de jó iskolai eredményekkel és tapasztalattal valószínűleg könnyebb lesz belépned a munkaerőpiacra, mint kiváló jegyekkel, de gyakorlati tapasztalat nélkül.

„Vállalj el minden plusz feladatot, aki előre akar jutni, annak nincsenek hétvégék!” Kép forrása: darlingmagazine.org

2/5 „Vállalj el minden plusz feladatot, aki előre akar jutni, annak nincsenek hétvégék!”

Tény, hogy a karrierednek jót tesz, ha a feletteseid látják rajtad, hogy lelkes vagy és terhelhető, esetenként pedig akár rugalmas is, ami a munkaidődet illeti.

De ha minden nap túlórázol és a hétvégéiden is hazaviszed a munkát, azzal csak azt fogod elérni, hogy idő előtt kiégsz, fáradt és túlterhelt leszel, így mire jön a nagy lehetőség, talán már nem is fog érdekelni az egész.

Találd meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között inkább!

„Legyél szerény!” Kép forrása: laurenconrad.com

3/5 „Legyél szerény!”

Megint csak nem azt akarjuk mondani, hogy csörtess át a kollégáidon, vagy hogy véres kardként hord körbe az irodában az eredményeidet, de ha te magad nem kommunikálod megfelelően a sikereidet, akkor senki nem fogja.

Biztosan megvannak a megfelelő fórumok – negyed éves beszámolók, értékelések, stb. – ahol elmondhatod, mivel foglalkoztál az elmúlt időszakban, és itt, ha tényszerűen is, de sorold fel a sikereidet és eredményeidet. Ha szerénykedsz, azzal csak azt éred el, hogy az emberek egyszerűen nem fognak tudni arról, mit vittél véghez.

„A munkahely nem a barátkozásra való!” Kép forrása: aninesworld.wordpress.com

4/5 „A munkahely nem a barátkozásra való!”

Tény, hogy mindent meg kell tenned a professzionális viszonyokért, és ez azt is jelentheti, hogy adott helyzetben félre kell tenned, hogy valaki emberileg mennyire szimpatikus. Ugyanakkor egy felnőtt ember életében a munkahely az egyik legjelentősebb szerepet tölti be – miért ne lehetnének innen a barátaid is?

Nem beszélve arról, hogy ha együtt, egymásért dolgoztok, jobb eredményeket érhettek el, és a karriered építése szempontjából a networking legalább olyan fontos lehet, mint a munkában szerzett tapasztalatod.

5/5 „Menj a biztos úton, egy bukás tönkreteheti a karrieredet!”

Számos ellenpélda igazolja, hogy a bukások után is szép karrierek születhetnek, sőt nem is árt, ha már a karriered elején megtanulod kezelni a kudarcot.

Nem kell persze fejest ugrani mindenbe, vagy mindent egy lapra tenni fel, de néha igenis megéri kockáztatni: a legrosszabb, ami történhet, hogy néhány fokot visszaesel a karrierlétrán, de ne feledd, ezek sohasem végleges állapotok!

Nincsenek derékba tört karrierek, csak félbe maradt próbálkozások!