5 jó tanács, ha a barátnőd egyben az üzlettársad is

Írta: ,

Teljesen érthető, ha olyan emberrel vágsz bele egy közös vállalkozásba, akiben maximálisan megbízol, de fontos, hogy a munka ne menjen a kapcsolatotok rovására. Segítünk, hogyan maradjon meg a baráti viszony, ha éppenséggel a barátnőd az üzlettársad is egyben.

Első a bizalom Kép forrása: blog.freepeople.com

1/5 Első a bizalom

Nyilván azért választottad a barátnődet üzlettársadnak is, mert megbíztok egymásban és persze jó lenne, ha ez így is maradna. Ehhez viszont az szükségeltetik, hogy mindig és mindenben legyetek egymáshoz őszinték. Akkor is, ha úgy érzitek, hogy a közös munka nem működik köztetek.

Mielőtt belevágnál a dologba, vegyél végig minden eshetőséget, vizsgáld meg a kapcsolatotok erősségét, és dönts. A legjobb az lenne, ha mindenféle hezitálás nélkül éreznéd, hogy ő a tökéletes partner ehhez. Ha nagyon nehéz meghoznod a döntést, akkor érdemes a belső hangodra hallgatnod, mert lehet, hogy ő már tud valamit, amit te még nem.

A kezdeteknél tisztázzatok le mindent Kép forrása: lovelylife.se

2/5 A kezdeteknél tisztázzatok le mindent

Már a brainstorming időszakában fektessétek le az alapfelállást, vagyis, hogy kinek mi lesz a pontos munkaköre és miért tartozik majd felelősséggel. Ez két dolog miatt nagyon fontos.

Egyrészt jobban átlátjátok majd, hogy kinek mi lesz a pontos feladata, így elkerülhető a kuszaság a rendszerben, másfelől pedig ellenőrizni tudjátok, ki mennyire végzi jól a rá bízott feladatkört.

Ne feledd, nem azért választottátok egymást társnak, hogy kihasználjátok a másikat, így a vállalkozás kapcsán se forduljon elő például, hogy lepasszoljátok a munkát egy randi miatt.

Kompromisszum! Kép forrása: stylemepretty.com

3/5 Kompromisszum!

Ugye, hogy minden kapcsolatban visszaköszön a kompromisszum? Hát még az üzleti életben... Fogadd meg azt a jó tanácsot, hogy néha engedned kell ahhoz, hogy valami jól működjön.

Tegyük fel, hogy a közös irodátokat rendezitek be a barátnőddel és neked egyáltalán nem tetszenek az ő designnal kapcsolatos elképzelései. Nem kell egyből elutasítóan viselkedned vele, inkább találjátok ki, hogyan tudnátok mindkettőtök stílusát belevinni a helybe.

Gondolj bele, ha ilyen lényegtelen dolgok már komoly fennakadást okoznak köztetek, akkor mi lesz később, amikor fontos üzleti dolgokról kell döntenetek? Tartsd észben: kompromisszum!

A barátság alapja a pontos elszámolás Kép forrása: enpastel.tumblr.com

4/5 A barátság alapja a pontos elszámolás

Vagyis ahhoz, hogy egyenrangú partnerek legyetek, muszáj minden költséget megfeleznetek.

Még azokat a nem fix költségeket is, melyek összege elenyésző.

Ha ezt nem rendezitek le korrekt módon, akkor ez egy idő után folyton tüske lesz köztetek, még akkor is, ha nem mondjátok ki.

Ráadásul a sikereknél majd jogosan érzed, hogy mindkettőtöket megilleti az 50-50%.

Tartsátok a lépést! Kép forrása: parkandcube.com

5/5 Tartsátok a lépést!

A legtöbb vállalkozás kicsiben indul, aztán naggyá növi ki magát, ami azt jelenti, hogy idővel lépést kell tartanotok a növekedéssel. Tehát előbb-utóbb alkalmaznotok kell új embereket. Velük aztán ugyanúgy ki kell építenetek majd a bizalmat, így fontos, hogy közös döntés legyen az is, hogy kiket vesztek fel a céghez. És ne feledd!

Soha ne engedjétek, hogy cégen belül a kettőtök közti erős köteléket szétrombolják. A legfontosabb útravalót a végére hagytuk. Mindig emlékezzetek arra, hogy ti elsősorban barátok vagytok, ezért, ha az üzleti életben nem tudnátok jól együttműködni, akkor azt tanácsoljuk, hogy próbáljátok meg külön utakon folytatni, mert a barátságotok sokkal értékesebb ennél. Vigyázzatok rá!