5 jele annak, hogy hamarosan kirúghatnak

Sándor Alexandra
Írta: ,

„Tavaly esett meg velem életemben először, hogy kirúgtak a munkahelyemről. Megdöbbentett a dolog, és nagyon fájt a kérdés: most vajon mihez fogok kezdeni?” – írja Annie Daly az amerikai Women’s Health magazin hasábjain. Az ő tollából gyűjtöttük össze, milyen figyelmeztető jelek előzik meg, hogy csomagolnod kell.

Szűkül a munkaköröd

„Ha valamelyik munkatársad veszi át az egyik feladatot, ami mindig is hozzád tartozott, vagy esetleg tanúja is vagy annak, hogy az illető erre felsőbb utasítást kap, valószínűleg veszélyben vagy” – magyarázta el utólag Vicki Salemi karrierszakértő Annie-nak.

A folyamat aligha egyik napról a másikra játszódik le, mégis érdemes jelként elkönyvelned, s időben felkészülni az eshetőségekre.


Megelőznéd? 5 jel, hogy ideje felmondanod a munkahelyeden


A munkaidő-csökkenés hasonlóképpen vészjósló, bár hazánkban leginkább csak azokon a szakterületeken van számottevő jelentősége, ahol sajnos megszokott a túlmunka intézménye – például a bolti eladók vagy a felszolgálók körében.

Ha tehát kevesebb feladatot vagy műszakot kapsz, akár már mozgósíthatod is a kapcsolataidat az új lehetőségek megtalálására.

Furcsán viselkednek veled a többiek

Szinte nincs olyan cég, ahol ne alakult volna ki egy stabil lánc az információáramlásra – és nem mindenki profi pókerarc.

Előfordulhat, hogy valaki, aki már tudja, mi lesz a sorsod, a közeledben képtelen a megszokott módon viselkedni.

A karrierszakértő szerint a szemkontaktus elkerülése, a túlzottan felszínes témák taglalása, valamint a közös programok ritkulása egytől egyik előre vetítheti a bajt.

Csak rajtad múlik, hogy ilyenkor azt a stratégiát választod, hogy nem veszed tudomásul a dolgot, vagy pedig a fülön csípett kollégát rögtön kérdőre vonod.

Ne feledd azonban, hogy érdemleges választ inkább a felettese(i)dtől kaphatsz, mindenki mást felesleges a lelkiismeret-furdalásig gyötörnöd.