5 jele annak, hogy hamarosan kirúghatnak

Írta: ,

„Tavaly esett meg velem életemben először, hogy kirúgtak a munkahelyemről. Megdöbbentett a dolog, és nagyon fájt a kérdés: most vajon mihez fogok kezdeni?” – írja Annie Daly az amerikai Women’s Health magazin hasábjain. Az ő tollából gyűjtöttük össze, milyen figyelmeztető jelek előzik meg, hogy csomagolnod kell.

Szűkül a munkaköröd

1/5 Szűkül a munkaköröd

„Ha valamelyik munkatársad veszi át az egyik feladatot, ami mindig is hozzád tartozott, vagy esetleg tanúja is vagy annak, hogy az illető erre felsőbb utasítást kap, valószínűleg veszélyben vagy” – magyarázta el utólag Vicki Salemi karrierszakértő Annie-nak.

A folyamat aligha egyik napról a másikra játszódik le, mégis érdemes jelként elkönyvelned, s időben felkészülni az eshetőségekre.


Megelőznéd? 5 jel, hogy ideje felmondanod a munkahelyeden


A munkaidő-csökkenés hasonlóképpen vészjósló, bár hazánkban leginkább csak azokon a szakterületeken van számottevő jelentősége, ahol sajnos megszokott a túlmunka intézménye – például a bolti eladók vagy a felszolgálók körében.

Ha tehát kevesebb feladatot vagy műszakot kapsz, akár már mozgósíthatod is a kapcsolataidat az új lehetőségek megtalálására.

Furcsán viselkednek veled a többiek

2/5 Furcsán viselkednek veled a többiek

Szinte nincs olyan cég, ahol ne alakult volna ki egy stabil lánc az információáramlásra – és nem mindenki profi pókerarc.

Előfordulhat, hogy valaki, aki már tudja, mi lesz a sorsod, a közeledben képtelen a megszokott módon viselkedni.

A karrierszakértő szerint a szemkontaktus elkerülése, a túlzottan felszínes témák taglalása, valamint a közös programok ritkulása egytől egyik előre vetítheti a bajt.

Csak rajtad múlik, hogy ilyenkor azt a stratégiát választod, hogy nem veszed tudomásul a dolgot, vagy pedig a fülön csípett kollégát rögtön kérdőre vonod.

Ne feledd azonban, hogy érdemleges választ inkább a felettese(i)dtől kaphatsz, mindenki mást felesleges a lelkiismeret-furdalásig gyötörnöd.

Nem hívnak megbeszélésekre

3/5 Nem hívnak megbeszélésekre

Azt látod, hogy mindenki elvonul a tárgyalóba, de téged már nem hívnak? Esetleg távmunkában dolgozol, de a megszokott konferenciabeszélgetések elmaradnak?

„Ha a cégnek nincs szüksége rád ezeken a meetingeken, akkor lehet, hogy más formában sem” – fogalmaz nyíltan Vicki Salemi, aki egyébként a Big Career in the Big City című könyv szerzője is.

Fontos, hogy egy-két meg-nem-hívásból még ne vonj le végzetes következtetést! Amennyiben viszont állandósul a helyzet, bátran kérdezz rá a felettesednél!

Elképzelhető olyan szituáció, hogy csupán egyetlen projekthez nem igénylik a közreműködésedet, ám ez szakterülettől függően általában ritka helyzet – főleg, ha eddig benne voltál a dolgok sűrűjében.

Esetlen a nyári szabadság egyeztetése

4/5 Esetlen a nyári szabadság egyeztetése

Amikor arról érdeklődsz a főnöködnél, mikor lenne ideális hosszabb nyári szabadságra menned, vagy pedig bejelented, hogy kinéztél egy utazást, és szeretnéd időben lefoglalni a repülőjegyet, és erre homályos reakciót kapsz…

Akkor talán nem az egész vállalat nyári munkamenete bizonytalan, hanem kizárólag a tied.

„Ha a főnököd azt mondja, hogy ó, a nyár még nagyon messze van, aztán pedig másról kezd beszélni, talán már tudja: azt az évszakot már máshol fogod tölteni.

Csak még nem volt alkalma közölni…” – figyelmeztet a koránt sem örvendetes kilátásokra Vicki. 

Megváltoztak a cég tulajdonlási viszonyai

5/5 Megváltoztak a cég tulajdonlási viszonyai

Megvették, összevonták, szétdarabolták a vállalatot?

Ez a fejlődés jele is lehet, ám Közép-Kelet-Európában szinte sohasem számít jó hírnek, és általános aggodalommal tölti el az ott dolgozó embereket.

A félelem alapja, hogy az új tulajdonos, illetve a megváltozott viszonyok új munkaerőt követelnek meg, tehát a már ott lévők tartanak tőle, hogy egyszerűen lecserélik őket.

A baj másik forrása, hogy a friss vezetés hatékonyságnövelés címén átszervezést kezdeményezhet, aminek akár a te pozíciód is áldozatául eshet.

Akármelyik jelet észlelted a felsoroltak közül, mindig tartsd észben: minden úgy történik az életben, hogy az hosszú távon a lehető legtanulságosabb legyen számodra.

Fogadd nyitottan, ha épp most jött el az ideje a váltásnak!