5 jel, hogy lelki bántalmazás áldozata vagy a munkahelyeden

Sándor Alexandra
Írta: ,

Nem csak kék-zöld foltok és hegek árulkodhatnak a bántalmazásról, hanem olyan lelki sebek is, amelyeket mindenki elől eltitkolva hordozol. Ezek forrása pedig akár a munkahelyed is lehet, ahol általában a napod egyharmadát – tehát rengeteg időt – kell eltöltened.

Más mércével mérnek

Ha észreveszed, hogy vannak olyan munkatársaid, akik pozíciójukhoz képest aránytalan kiváltságokban részesülnek, az bizony a bántalmazás egy formájának minősül az előnyöktől elesőknek.

Klasszikus példa erre, hogy valakinek engedélyezik a rugalmas munkaidőt, míg másvalakinek ugyanabban a beosztásban nem.


Kilépnél? Így segít a tantrikus szemlélet, hogy sikeres vállalkozásod legyen


Persze, az önkényesen osztogatott kedvezmények skálája igen széles lehet, az étkezési utalványoktól kezdve az utazási költségtérítésen át a céges autóig.

Sőt, nemcsak anyagi jutalmakban lehet gondolkodni: az is személyiségromboló hatású, ha a nyilvánvalóan jól elvégzett munkáért valaki nem kapja meg a kijáró erkölcsi elismerést.

Megkérdőjelezik a döntéseidet

A XXI. században szinte mindenki menedzser egy kicsit, hiszen a dolgozóknak napi szinten rengeteg döntést kell meghozniuk, legyenek professzorok vagy szakik.

Amennyiben úgy érzed, hogy a munkatársaid, illetve a feletteseid nem bíznak meg a döntéseidben, és erre semmilyen alapjuk vagy elfogadható indokuk nincsen, bizonyára megbízhatatlan embernek látnak téged.

Ha ennek nem vagy teljes tudatában, sajnos akkor is negatívan hat a lelki fejlődésedre – akárhogy próbálod lerázni magadról, hogy a helyzet nem a te hibád, nem a te felelősséged.

Ez azért tartozik egyébként a bántalmazás kategóriájába, mert egyszerűen nem is bíznák rád a válaszadást, ha teljesen inkompetensnek tartanának. Inkább csak a korrekció folyamatát élvezi valaki, ami nem a legelegánsabb.