5 hiba, ami miatt nem tudsz előrelépni a karrieredben

Írta: ,

Egy ideje már a jelenlegi munkahelyeden vagy, de még mindig nem sikerült egyről a kettőre jutnod, és nem tudod, miért? Lehetséges, hogy az előrelépésed útjában olyan negatív tényezők állnak, amelyeket te magad generálsz, csak még nem tudsz róluk. De ne aggódj, ha időben felismered az okokat és változtatsz rajtuk, akkor hamarosan számodra is csak a csillagos ég szabhat határt!

Önbizalom kérdés Kép forrása: lefashion.com

1/5 Önbizalom kérdés

A túl sok vagy túl kevés önbizalom is nagyon ártalmas tud lenni a karrieredre nézve. Ha csordultig van az önbizalmad, akkor erősnek és megállíthatatlannak érzed magad – meg sem állsz a csúcsig! Ebben a nagy sodrásban azonban könnyen elfelejtkezhetsz róla, hogy ki is vagy valójában, ráadásul sokszor felsőbbrendűnek érzed magad egyenrangú társaidnál. Ne feledd, hogy a mai rohanó világban mindenki pótolható, és fontos, hogy mindig légy lojális a munkatársaidhoz, hiszen munkájukkal ők is hozzájárulnak a sikerhez.

De persze az sem jó, ha átesel a ló túlsó oldalára, hiszen a túl kevés önbizalom is szabotálhatja a boldogulásodat. Ilyenkor alárendelt szerepbe helyezed magad másokkal szemben, ami meggátol az előrejutásban. Higgy önmagadban, merd kimondani, amit gondolsz, és ne félj a konfliktusoktól!

Halogatás Kép forrása: careergirldaily.com

2/5 Halogatás

A halogatásnak két oka lehet: vagy nem bízol eléggé az ösztöneidben vagy túlságosan elkényelmesedtél a munkádban.

De ne feledd, hogy a munka szempontjából nincs olyan, hogy jobb később, mint soha!

Ha valamit meg kell csinálnod, akkor vagy te csinálod meg – és azonnal – vagy holnap már valaki más fogja helyetted megcsinálni!

Alulteljesítesz Kép forrása: greenorc.com

3/5 Alulteljesítesz

Az elején még lelkesen vágtál bele az új feladataidba, de idővel annyira rutinossá váltak, hogy egyre kevesebb energiát fektetsz beléjük, és ennek a munkád minősége látja kárát. Ha ennyire nem lelkesít már a munkád, akkor érdemes végiggondolnod, hogy valóban ezt az utat szánta-e neked a sors.

Az is lehet, hogy a lelkesedésed még mindig a régi, viszont a produktivitás hajt és nem a minőségi munka. Ennek érdekében meggondolatlanul ígérgetsz, akár már határidő előtt befejezel egy-egy feladatot, aminek a színvonal látja kárát. Ne siess, hiszen az igazán jó munkához idő kell, ráadásul egy szuperül véghezvitt feladatba kevésbé lehet belekötni – még akkor is, ha esetleg csúszol vele.

Negatív attitűd Kép forrása: 23gallery.com

4/5 Negatív attitűd

Minden embernek vannak rossz időszakai, amikor még talán felkelni is nehéz, nemhogy bemenni a munkahelyre. Ha ebben a cipőben jársz, akkor tapasztalhattad, hogy ilyenkor ingerült vagy, és nem szívesen kommunikálsz másokkal.

Ne feledd, hogy nem azért vettek fel a munkahelyedre, hogy megnehezítsd a kollégáid és a főnököd munkáját, hanem azért, hogy megkönnyítsd azt.

Próbáld meg kizárni a negatív gondolatokat és koncentrálj a munkára! Legyen ez az a hely, ahol kikapcsolod a rossz dolgokat. Fogd fel egyfajta terápiaként a munkát, ami segít túljutni a nehézségeiden! Ha nagyon nem bírod cérnával, inkább vegyél ki pár napot vagy vonulj félre és fújd ki magad, hogy ne másokon csattanjon az ostor.

Nem vagy a helyeden Kép forrása: theglamourai.com

5/5 Nem vagy a helyeden

Van olyan is, amikor tényleg minden tőled telhetőt megteszel, még sem sikerül boldogulnod a munkahelyeden. A főnököd akkor is fúj rád, amikor időben és hibátlanul megoldod a rád bízott feladatokat – sőt, jól belegondolva már akkor is negatívan állt hozzád, amikor felvettek.

A munkaidőd nagy részében az órát bámulod és bár előtte nem dohányoztál, időközben rászoktál, hogy legalább a tíz perces cigi szünetekben ne kelljen bent lenned, az ebédszüneteid pedig fél órásról lassan egy órásra duzzadnak. Nos, ha így áll a helyzet és tényleg minden időt a munkahelyről való menekülésre fordítasz, akkor lehetséges, hogy ezt az állást tényleg nem neked találták ki és érdemes lenne, ha már most elkezdenél nézelődni az új lehetőségek után.