5 észrevétlen stresszoldó technika: ezt tedd, ha felbosszant a főnököd!

Göcző Nóra
Írta: ,

A hétköznapok mélypontja, amikor a főnököd a magánéleti sikertelenségét a szakmai pozíciójával próbálja kompenzálni. Ha nem teheted meg, hogy egy elegáns mozdulattal ráborítod az íróasztalt, akkor szükséged lesz néhány túlélő ötletre, hogy oldd a felhalmozódó feszültséget.

Csikung stresszoldó póz

A csikung (chikung vagy qigong) egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körét foglalja magába. A kínai orvoslás szerint stresszhelyzetben blokkolódik a testünkben természetesen módon végbemenő energiaáramlás.

A blokk helyén, tehát egyes testrészeknél energia (csí) halmozódik fel vagy energiahiány lép fel. Az energiazavarokat különböző mozgással kompenzálja a csikung.

Az egyik legegyszerűbb mozdulatsort ülve is elvégezhetjük. Kényelmesen helyezkedj el, lábfejedet tedd keresztbe egymáson úgy, hogy mindkét láb a talajhoz érjen.

Majd nyújtsd előre a két karod, keresztezd egymáson és kulcsold össze az ujjaidat. Ebből a helyzetből indulva lassan, fordítsd befelé a karodat úgy, hogy az összekulcsolt tenyereid a mellkasodon nyugodjanak. Innen nincs más dolgod, mint lélegezni és engedni, hogy a tested és a lelked visszatérjen a nyugalmi állapotba.

Az öt stresszoldópont érintése

A test különböző reflexpontjai kapcsolatban vannak a belső szervekkel. Aktív stressz esetén olyan biokémiai folyamatok indulnak el a szervezetünkben, melyek hosszú távon károsak lehetnek az egészségre.

Ha adott pillanatban úgy érzed, dühös vagy, tehetetlen, frusztrált és erős haragot érzel valaki iránt, de ezeknek az érzéseknek nem engedhetsz szabad utat, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha a felhalmozódó feszültségtől megpróbálsz megszabadulni.

Létezik a testeden öt stresszoldó pont, melyek masszírozása, óvatos kopogtatása segíthet megnyugodni.

Ezek a következők: a glabella (a két szemed között található, a homlokod alsó részén), a fejbúb, a szegycsont (a csecsemőmirigy területe), a bal kisujj utolsó percének belső oldala (a szívmeridián végpontja) és a térdek külső, oldalsó része.