5 érv a női vezetők mellett

Zabolai Margit
Írta: ,

Miközben a felsőoktatásban elbillent a mérleg nyelve a női hallgatók oldalára, addig a vezető pozíciók többségét még mindig férfiak töltik be. Ennek egyik oka, hogy sokan még mindig ódzkodnak nőket kinevezni a vezető munkakörökbe – pedig ez kimondottan előnyökkel is járhat.

Ha sztereotípia, akkor már a java

Alapvetően csak a neme nem határozza meg senkinek sem a tulajdonságait, így nem lesz valakiből jó főnök csak azért, mert férfinak született, ahogyan csak azért sem, mert nőnek.

A női vezetőknek mégis számos sztereotípiával kell megküzdeniük előmenetelül során, pedig ezek éppenséggel az ő javukra is szolgálhatnának: egy család szervezése, az otthoni kassza egyensúlyozása, és sok más szervezési feladat tipikusan a női szereprepertoárhoz sorolt feladat, és ezek közül sokat a munkahelyi életben is hasznosítani lehet.


Neked való? 5 csalhatatlan jel, hogy vezetőnek születtél


 

Konfliktusok elsimítói

Sokan attól tartanak, hogy egy női vezető nem tudja olyan könnyen érvényesíteni az akaratát, mert egyesek nehezebben fogadhatnak el utasításokat egy nőtől.

Ugyanakkor ezt a szemléletet követve sokan hajlamosabbak lehetnek arra, hogy egy nővel ott is tárgyalópozíciót nyissanak, ahol egy férfival nem tennék.

Így például két kolléga konfliktusát egy női vezető akár könnyebben is elsimíthatja, mert vele szemben nyitottabbak maradhatnak a munkatársak, nem mondanak olyan könnyen nemet a közeledésére.