5 dolog, amit sosem lenne szabad feláldoznod a munkádért

Írta: ,

A munkád erősen kihat az életedre, hiszen a hétköznapjaid jelentős részét azzal töltöd. Sőt sokszor, miután hazaérsz egy hosszú nap után, még érkezik egy e-mail, vagy a határidők miatt egyszerűen kénytelen vagy hazavinni magaddal a melót. És bár sokan állítják, hogy az otthoni ajtón belépve teljesen elszigetelik magukat a munkahelyi dolgoktól, egy amerikai kutatás szerint az emberek 50%-a hétvégén, vagy akár betegszabadság alatt is ellenőrzi az e-mail fiókját. Sőt, 44%-uk még nyaralás közben is! Pedig van néhány dolog az életedben, amit sosem lenne szabad feláldoznod a munkád miatt…

Az egészséged

1/5 Az egészséged

„Alig aludtam valamit, mert hajnalig dolgoztam”, „Az orvosom délelőtt rendel, de akkor dolgozom, úgyhogy inkább megvárom, míg meggyógyulok" – szinte biztos, hogy ezeket már te is mondtad legalább egyszer, miközben táskákkal a szemed alatt, vagy hatalmas papírzsepi kupaccal az asztalodon ültél a munkahelyeden.

Sajnos egyre gyakoribb, hogy az emberek nem mennek el kivizsgálásra, ha bajt észlelnek, kimerülten mennek be dolgozni, és a stressz már szinte megszokottá válik számukra. A megfelelő étrendről nem is beszélve! Hiszen kinek van ideje az állandó munka mellett minden nap egészséges ételeket főzni? Ez viszont előbb-utóbb kimerültséghez (vagy akár sokkal rosszabbhoz) vezet, lerontja a teljesítményed, és az életkedved is elveszi. Sose érezd fontosabbnak a munkádat saját magadnál. Elvégre mit ér a hatalmas siker, ha túl kimerült és depressziós vagy ahhoz, hogy kiélvezhesd?

A céljaidat Kép forrása: amenagementdesign.com

2/5 A céljaidat

Óriási tervekkel vágtál neki az életnek, de olykor nem megy minden menetrendszerűen, így előfordul, hogy kénytelen vagy elvállalni egy másik munkát – persze csak átmenetileg. Sose feledkezz meg arról, hogy ez csak a mellékvágány, és valójában ennél sokkal többről álmodoztál.

Sokan ugyanis hajlamosak megrekedni ezen a szinten, mert tény, hogy egyszerűbb a biztosat választani, mint kockáztatni egy kicsit az álmok megvalósításáért.

De sose áldozd ezt fel! Inkább emlékeztesd magad minél többször arra, hogy milyen célokkal indultál el, ragadd meg a lehetőségeket magad körül, és jelentkezz arra az álláshirdetésre, ami felkeltette az érdeklődésed.

A családodat

3/5 A családodat

Mindig könnyebb a családodat háttérbe szorítani a munkád kedvéért, hiszen tudod, hogy ők támogatnak téged, és melletted állnak. Sokan választják ezt a megoldást, hiszen épp a meló az, amivel biztosítani tudják a mindennapos megélhetést, amivel megkereshetik a pénzt a gyerekek továbbtanulására, és így tovább.

Noha ezek nagyon fontos dolgok, pont emiatt szenvedheti a legnagyobb hiányt a családod; a veled eltöltött idő hiányát. A legvégén ugyanis nem az fog számítani, hogy mennyi pénzt kerestél a munkáddal, hanem az, hogy milyen csodálatos élményeket éltél át a szeretteiddel.

Ne hagyd, hogy a rövid távú tervek felülmúlják a hosszúakat; a holnapi munka nem olyan fontos, mint az a szuper nyaralás, amiről még évek múlva is beszélni fogtok!

4/5 A személyiséged

Noha tény, hogy a munkád fontos része a személyiségednek, sosem lenne szabad hagynod, hogy a munkád váljon a teljes személyiségeddé. Persze kezdetben könnyű azt gondolni, hogy „ugyan, velem ilyen sosem történhet”, de ha egyszer csak azon kapod magad, hogy mindent a munkád szempontjából mérlegelsz, akkor érdemes kicsit átértelmezned a dolgokat.

Az, hogy legyen egy munkahelyen kívüli személyiséged, segít lazítani, szórakozni, és megszabadulni a stressztől. Szintén fontos, hogy az értékrendedre nagyon vigyázz; az őszinteség, kedvesség, és hűség olyan tulajdonságok, amelyektől te saját magad vagy.

Egyetlen vezetői pozíció sem éri meg, hogy ezeket kihajítsd az ablakon!

Az önbecsülésed Kép forrása: b-authentique.com

5/5 Az önbecsülésed

Persze nagyon fontos, hogy megtanulj beilleszkedni a munkahelyedre, és képes legyél támogatni azokat az értékeket, amelyeket a főnököd előnyben részesít. De sosem szabad olyat tenned, amit helytelennek vagy kellemetlennek érzel, csak azért, mert mások ezt várják el tőled. Ez teljesen megváltoztathat téged.

Ha pedig azon kapod magad, hogy már szinte ki nem állhatod az új személyiségedet, és nem akarsz mások kérdéses elvárásainak megfelelni, mondj fel.

Hidd el, ez nem éri meg a küzdelmet! Még akkor sem, ha korábban ez a munkahely volt az álmod; van, hogy ki kell próbálnunk valamit, hogy rájöjjünk, nem is erre vágyunk igazán.