5 dolog, amit sose mondj a főnöködnek

Dienes Petra
Írta: ,

A felettesünkkel való kommunikáció sosem egyszerű, hiszen mindig oda kell figyelnünk arra, hogy megüssük a tökéletes hangnemet, eltaláljuk a megfelelő időpontot, és akkor még a hangulatról szó sem esett... Ha ez már önmagában nem lenne elég, mi összegyűjtöttük az összes olyan – sokszor a szánkon csak úgy magától kicsúszó – mondatot, amit jobb, ha inkább kétszer is átgondolsz, mielőtt a főnöködnek címezve kimondasz.

„Nem az én feladatom.” Kép forrása: pexels.com

Nagyon idegesítő tud lenni, amikor más miatt nem mennek flottul a dolgok, de ebben az esetben sem az a legjobb megoldás, hogy inkább hagyunk mindent úgy, ahogy van, mondván úgy sem a mi dolgunk ezzel foglalkozni.

Ha valóban jó munkaerő szeretnél lenni, akkor vedd a kezedbe az irányítást ilyen helyzetekben! Ebből maximum előnyöd származhat, mintsem hátrányod, mert lehet, hogy más dolgát végzed éppen, de ha a vezetőd okos – már pedig biztosan az – át fogja látni a helyzetet és ha nem is mondja ki, de magában tudni fogja, hogy rád mindig lehet számítani. Így ha egy nagyobb projektről vagy előléptetésről lesz szó, biztosan te leszel az első, aki majd eszébe jut!

„Nem tudom.” Kép forrása: mydomaine.com

Azzal nincs semmi baj, hogy ha egy kérdésre vagy felmerülő problémára nem tudod csípőből a jó választ, viszont ha ezt csak egy „nem tudom”-mal intézed el, az már nem feltétlenül jó választás. Ehelyett próbálkozz inkább azzal, hogy még nem tudod, de utánanézel, és később visszajössz a lehető legjobb megoldással. Ezzel bizonyítasz magadnak és a főnöködnek is!

És még valami: azt tartsd észben, hogy ha megkérdeznek valamiről, az azért van, mert a felettesed sem biztos a dologban vagy nincs ideje rá, hogy utána nézzen. Ezért inkább vedd le a terhet a válláról ahelyett, hogy átadnád másnak ezt a szuper lehetőséget a bizonyításra, hiszen a vezetőd sem véletlenül fordult éppen hozzád.