5 dolog, amit sose mondj a főnöködnek

Írta: ,

A felettesünkkel való kommunikáció sosem egyszerű, hiszen mindig oda kell figyelnünk arra, hogy megüssük a tökéletes hangnemet, eltaláljuk a megfelelő időpontot, és akkor még a hangulatról szó sem esett... Ha ez már önmagában nem lenne elég, mi összegyűjtöttük az összes olyan – sokszor a szánkon csak úgy magától kicsúszó – mondatot, amit jobb, ha inkább kétszer is átgondolsz, mielőtt a főnöködnek címezve kimondasz.

„Nem az én feladatom.” Kép forrása: pexels.com

1/5 „Nem az én feladatom.”

Nagyon idegesítő tud lenni, amikor más miatt nem mennek flottul a dolgok, de ebben az esetben sem az a legjobb megoldás, hogy inkább hagyunk mindent úgy, ahogy van, mondván úgy sem a mi dolgunk ezzel foglalkozni.

Ha valóban jó munkaerő szeretnél lenni, akkor vedd a kezedbe az irányítást ilyen helyzetekben! Ebből maximum előnyöd származhat, mintsem hátrányod, mert lehet, hogy más dolgát végzed éppen, de ha a vezetőd okos – már pedig biztosan az – át fogja látni a helyzetet és ha nem is mondja ki, de magában tudni fogja, hogy rád mindig lehet számítani. Így ha egy nagyobb projektről vagy előléptetésről lesz szó, biztosan te leszel az első, aki majd eszébe jut!

„Nem tudom.” Kép forrása: mydomaine.com

2/5 „Nem tudom.”

Azzal nincs semmi baj, hogy ha egy kérdésre vagy felmerülő problémára nem tudod csípőből a jó választ, viszont ha ezt csak egy „nem tudom”-mal intézed el, az már nem feltétlenül jó választás. Ehelyett próbálkozz inkább azzal, hogy még nem tudod, de utánanézel, és később visszajössz a lehető legjobb megoldással. Ezzel bizonyítasz magadnak és a főnöködnek is!

És még valami: azt tartsd észben, hogy ha megkérdeznek valamiről, az azért van, mert a felettesed sem biztos a dologban vagy nincs ideje rá, hogy utána nézzen. Ezért inkább vedd le a terhet a válláról ahelyett, hogy átadnád másnak ezt a szuper lehetőséget a bizonyításra, hiszen a vezetőd sem véletlenül fordult éppen hozzád.

„Már megpróbáltam.” Kép forrása: scriptoeris.co.uk

3/5 „Már megpróbáltam.”

Ha egy kérésre vagy stratégiára azonnal rávágod, hogy ezt már próbáltad és nem sikerült, az több szempontból is rossz. Egyrészt azért, mert ezzel a válasszal azt éreztetheted a főnököddel, hogy az ő ötlete kapásból rossz, másrészt pedig azért, mert ha valami régebben nem vált be, attól lehet, hogy most működne.

Ezért válaszd inkább a következő módszert: mindenképp próbálkozz meg azzal az instrukcióval, amit kaptál, attól függetlenül, hogy már próbáltad-e. Ezután, ha valóban nem vált be, ne azt mondd, hogy ez így nem jó, vagy, hogy már többször próbáltad, és nem sikerült. Ehelyett mondd azt, hogy ez a terv most éppen nem működik annyira, ezért találjatok ki egy újat közösen. Így mindenki sokkal jobb kedvvel tudja végezni a munkáját, anélkül, hogy bárki (egója) sérült volna.

„XY nem végzi jól a munkáját.” Kép forrása: glamour.com

4/5 „XY nem végzi jól a munkáját.”

Történjék bármi is, soha ne ess abba a hibába, hogy a kollégáidat szidod a főnöködnek. Se a munkához való hozzáállásukat, se a viselkedésüket ne tedd szóvá – de még a munkahelyeden sem senkinek.

Persze mindenhol van valaki, aki folyton pletykál, vagy aki lusta és mindig átpasszolja a feladatokat, de nem a te tiszted, hogy erről beszámolj bárkinek is. Minden főnöknek fontos az, hogy az alkalmazottaiban megbízhasson és nyugodt lehessen afelől, hogy a munka úgy folyik, ahogyan kell.

Ezért te is végezd a dolgod és ne panaszkodj másokra, mert az téged is rossz színben fog feltüntetni, még akkor is, ha igazad van. Inkább engedd el a feszültséget és várd ki, amíg ezek kitudódnak, de máshonnan. Te pedig légy a kedves és megbízható munkatárs, akire nem lehet rosszat mondani!

5/5 „Kaptam egy jobb állás ajánlatot, de nem fogadtam el.”

Ha így is történt, ezt nem kell senkinek sem tudnia, főleg a felettesednek nem, mert a legrosszabb kommunikációs stratégia, amit választhatsz, ha valamit el akarsz érni az, ha „zsarolod” őt. Ilyen hozzáállással leginkább csak a filmekben kapják meg az emberek az álomfizetést, de a való életben inkább csak egy nagyon kellemetlen beszélgetést kezdeményezel vele.

Ugyanis biztos, hogy a főnököd meg fogja kérdezni, hogy miért keresel másik munkát és mik a problémáid a jelenlegivel. Ebben az esetben pedig ezekre a kérdésekre muszáj lesz válaszolnod, ami eleve nem túl kellemes, ráadásul a vezetődben is megkérdőjeleződik majd a lojalitásod. Inkább próbálj vele kedvesen és alázatosan beszélni arról, ami esetleg zavar és kérdezd meg, hogy van-e erre megoldás, de ne támadd le. Ha így kezdeményezel, biztos meg tudtok majd valamiben állapodni, ami mindenkinek jó.