5 dolog, amit egy ötvenes nő már tud a karrierről

Írta: ,

„Amikor a nagyobbik fiam még kicsi volt, egy reggel úgy találtam rá, hogy izgatottan maszatol egy jegyzettömbbe zsírkrétával. Megkérdeztem tőle, mit szeretne enni, mire azt felelte: »Mami, nekem erre nincs időm! Dolgoznom kell, különben a szerkesztőm mérges lesz…«” – emlékszik vissza Lisa Belkin, a The Huffington Post szerzője. Az ő tippjeit tolmácsoljuk most neked.

Rendben van, ha a munkádnak élsz

1/5 Rendben van, ha a munkádnak élsz

„A mondás úgy tartja, hogy még senki sem sóhajtott fel a halálos ágyán: bárcsak több időt töltöttem volna az irodában!

A való életben viszont egészen biztos, hogy rengetegen éreznek jogos büszkeséget, amikor a munkában elért sikerekre visszatekintenek.

Hát nem az a cél, hogy megtaláld a hivatást, amiért szenvedélyesen odalehetsz, amiben tehetséges vagy, és amit legszívesebben reggeltől estig űznél?

Rajta! Engedd, hogy a munkád meghatározza az identitásodat” – javasolja Lisa, aki szerint a legfontosabb annak a tudatosítása, hogy ezért egyáltalán nem törvényszerű feláldoznod a magánéleted.

Sőt: segít benne, hogy minden téren kiegyensúlyozottabb lehess.

Ne félj a változástól!

2/5 Ne félj a változástól!

„Egy életpálya sohasem lineáris.

Voltak idők, amikor az emberek szerettek hinni ebben, így akár 40 évet is eltöltöttek ugyanazon a munkahelyen, ahonnan kitüntetéssel mentek nyugdíjba.

A munkaerőpiac azonban jelentős átalakuláson ment keresztül: ma már inkább hónapokra tehető egy biztosnak mondott állásban eltöltött idő, mintsem évtizedekre.

Édesanyám, aki tanár, életpálya-tanácsadó, ügyvéd, üzletasszony és utazási ügynök is volt már a több mint 70 esztendeje során, őszintén hisz benne, hogy legalább hétévenként foglalkozást kell váltanod, hogy ne unj rá mindenre” – meséli Lisa.

Válassz olyan társat, aki mással foglalkozik

3/5 Válassz olyan társat, aki mással foglalkozik

„Vagy legalább vess egy elfogulatlan pillantást a saját egódra! A házasságom előtti két kapcsolatomban újságíró volt a párom.

Egyikük egyszerűen jobb volt nálam, a másodiknál pedig én bizonyultam sikeresebbnek. A versengés mindkét viszonyt felőrölte. Úgyhogy végül egy gyermekorvoshoz mentem feleségül.

Ő a legjobb doki a háznál, én pedig a legjobb tollforgató” – nevet Lisa, aki pontosan tudja, hogy nem foglalkozás alapján választ az ember társat, ám mégsem ez az utolsó szempont némi tapasztalat birtokában.

Ja, és hozzáteszi, hogy bátran beszéljetek otthon a munkáról egymással!

Bűntudat nélküli pihenés

4/5 Bűntudat nélküli pihenés

„A legjobb inspiráció akkor jön a munkához, amikor éppen nem dolgozol. Daniel Day-Lewis, az ismert színész például úgy fogalmazott, hogy hamar kiégett volna, ha mást sem csinál, csak egyik filmet forgatja a másik után.

Így hát kivett egy év szabadságot, mielőtt belebújt volna Abraham Lincoln bőrébe a vásznon.

Ha te nem teheted meg, hogy egy egész esztendeig pihenj, gondolkodj kisebb léptékű szünetekben!

Egy séta, egy könyv vagy a családoddal töltött idő is segít a feltöltődésben. Én például veszek egy fürdőt, amikor elakadok írás közben” – magyarázza Lisa.

A munka néha csak munka, és kész

5/5 A munka néha csak munka, és kész

„Ahogy a nagymamám mondta: nem véletlenül hívják munkának. Nincs olyan pozíció, melyben ne kellene nemszeretem-feladatokat végrehajtani.

Nyavalygással csak a saját dolgodat nehezíted, úgyhogy vegyél egy mély lélegzetet, aztán mindent bele!” – javasolja Lisa.

Fontos, hogy ilyen esetekben a helyükön kezeld a gondolataidat, és egy kevés papírmunka okán még véletlenül se érezd úgy, hogy utálod az egész állásodat.

Koncentrálj inkább arra, milyen jó lesz végre magad mögött tudni a hátad közepére kívánt teendőket, és halogatás helyett a legjobb tudásod szerint és a lehető leggyorsabban tudd le őket!

Te egyetértesz Lisával? Várjuk a véleményed kommentben!