5 dolog, amit a főnököd szeretne, hogy tudj

Nagy Niki
Írta: ,

A főnök kegyeibe férkőzni nem egyszerű dolog, pedig hosszú távon jól jöhet – a „boldog asszony, boldog ház” sémához hasonlóan igaz a „boldog főnök, boldog munkahely” is, az pedig neked is érdeked, hogy ne szorongva menj be minden nap dolgozni. Van néhány alapszabály, melyek betartását minden főnök elvárja a beosztottjaitól, még ha nem is mondja ki őket.

Kegyetlenül hangzik, de a főnököd egy hibát követően vagy egy nehéz projekt alatt nem szeretne kifogásokat hallani.

Nem azért, mert egy lelketlen szörnyeteg, hanem azért, mert neki az első számú feladata a projekt véghezvitele, és nem az, hogy megoldja a problémákat – ezért alkalmaz ugyanis téged és a kollégáidat.

Így ha még meg is érti, hogy mi a baj, akkor is tőled várja majd a megoldást, és az akadékoskodás csak rossz szájízt hagy maga után, nem érsz el vele semmit. Ha magadtól képes vagy megoldani a problémákat, sokkal nagyobb hatással leszel a főnökre, mintha rohangálnál hozzá segítségért.

Tudd, hogyan kell viselkedni! Kép forrása: camillapihl.no

Senki nem szereti azt a kollégát, aki harsogva dicséri saját magát egy közös projekt során, és azt a kolléganőt sem, aki a mély dekoltázsával szeretne érvényesülni a cégnél. Gondolj arra, hogy egy rendszer része vagy, és a legfontosabb feladatod az, hogy ez a rendszer működjön – vannak más módszerek, hogy megmutasd, mennyire ügyes vagy, nem kell agyondicsérni magad vagy a külsődre hagyatkozni.

A legértékesebb tulajdonságaid a munkabírásod, a csapatmunkára való hajlandóságod, az, hogy hogyan viseled a kritikát és hogyan viselkedsz, ha kudarc ér.

A főnök ezek alapján fogja felmérni, mennyire vagy jó munkaerő, és nem az alapján, hogy hányszor reklámozod neki, milyen ügyesen kitöltötted azt az Excelt, amit kért tőled.