5 dolog, amit a főnököd szeretne, hogy tudj

Írta: ,

A főnök kegyeibe férkőzni nem egyszerű dolog, pedig hosszú távon jól jöhet – a „boldog asszony, boldog ház” sémához hasonlóan igaz a „boldog főnök, boldog munkahely” is, az pedig neked is érdeked, hogy ne szorongva menj be minden nap dolgozni. Van néhány alapszabály, melyek betartását minden főnök elvárja a beosztottjaitól, még ha nem is mondja ki őket.

1/5 Nincsenek kifogások!

Kegyetlenül hangzik, de a főnököd egy hibát követően vagy egy nehéz projekt alatt nem szeretne kifogásokat hallani.

Nem azért, mert egy lelketlen szörnyeteg, hanem azért, mert neki az első számú feladata a projekt véghezvitele, és nem az, hogy megoldja a problémákat – ezért alkalmaz ugyanis téged és a kollégáidat.

Így ha még meg is érti, hogy mi a baj, akkor is tőled várja majd a megoldást, és az akadékoskodás csak rossz szájízt hagy maga után, nem érsz el vele semmit. Ha magadtól képes vagy megoldani a problémákat, sokkal nagyobb hatással leszel a főnökre, mintha rohangálnál hozzá segítségért.

Tudd, hogyan kell viselkedni! Kép forrása: camillapihl.no

2/5 Tudd, hogyan kell viselkedni!

Senki nem szereti azt a kollégát, aki harsogva dicséri saját magát egy közös projekt során, és azt a kolléganőt sem, aki a mély dekoltázsával szeretne érvényesülni a cégnél. Gondolj arra, hogy egy rendszer része vagy, és a legfontosabb feladatod az, hogy ez a rendszer működjön – vannak más módszerek, hogy megmutasd, mennyire ügyes vagy, nem kell agyondicsérni magad vagy a külsődre hagyatkozni.

A legértékesebb tulajdonságaid a munkabírásod, a csapatmunkára való hajlandóságod, az, hogy hogyan viseled a kritikát és hogyan viselkedsz, ha kudarc ér.

A főnök ezek alapján fogja felmérni, mennyire vagy jó munkaerő, és nem az alapján, hogy hányszor reklámozod neki, milyen ügyesen kitöltötted azt az Excelt, amit kért tőled.

Válogasd meg a csatáidat! Kép forrása: elmueble.com

3/5 Válogasd meg a csatáidat!

Vannak olyan viták, amiket nem tudsz elkerülni – ezekbe muszáj belemenni azért, mert fontosak, vagy azért, mert rossz fényt vetne rád, ha elmennél mellettük. Érdemes azonban meggondolni, mely csatákba állj bele – nem kell, hogy minden alkalommal igazad legyen, főleg nem a feletteseiddel szemben.

Ha a főnököd megkér egy munkakörödön kívüli feladat elvégzésére, ne veszekedj vele, mert csak azt fogja leszűrni az egészből, hogy akadékoskodsz, még akkor is, ha egyébként teljesen igazad van.

Ha nem túl nagy ügy, engedd el, csináld meg, és még jó pontot is szerezhetsz, amiért rugalmas voltál.

A pletyka mérgező Kép forrása: nutritionstripped.com

4/5 A pletyka mérgező

Ez az élet többi területére is igaz: ha pletykálkodsz, csak rosszul jöhetsz ki belőle.

Munkahelyen pláne nem szeretik azokat embereket, akiknek nem lehet semmit elmondani, mert rögtön továbbadják mindenkinek.

A főnök szemében ezzel megbízhatatlannak tűnsz majd, és feltételezni fogja, hogy a vállalati titkokat is ilyen lazán fogod kezelni, ezért valószínűleg nem von majd be az induló projektekbe, és semmi olyanba, ahol elengedhetetlen a titoktartás.

Inkább figyelj, és maradj csendben – ezzel sokkal többet tudsz elérni.

Tudd, hogyan kommunikálj! Kép forrása: theeverygirl.com

5/5 Tudd, hogyan kommunikálj!

Gondolj bele: a főnököd fáradt, stresszes, minden az ő kezében fut össze, jó eséllyel ingerült is – tetszik vagy sem, meg kell tanulnod a megfelelő módon kommunikálni vele, hogy elérd, amit szeretnél. 

Apró-cseprő dolgok miatt ne fordulj hozzá, csak ha feltétlenül muszáj, és akkor is igyekezz minél egyszerűbben és gyorsabban a tudtára adni, mit szeretnél – így valószínűbb, hogy megmarad benne a rengeteg más információ mellett.

Ha valamit kérni szeretnél, az a legfontosabb, hogy tudd, mennyit érsz: ne pozicionáld túl magad, de legyél tisztában vele, hogy ügyes munkaerő vagy, és jogod van fizetésemelést/extra szabadságot/otthoni munkát kérni. Ha határozottan állsz a főnök elé, tisztelni fog, és foglalkozni is fog a problémáddal.