5 csalhatatlan jel, hogy vezetőnek születtél

Írta: ,

Bizonyára körülötted is vannak olyan emberek, akikről megállapítottad: vezetőnek születtek. Igen ám, de melyek azok a kvalitások, amelyek hozzásegítenek valakit ehhez? Közülük csemegéztünk most, hátha magadra ismersz…

Nem félsz a kudarctól

1/5 Nem félsz a kudarctól

„A győzteseket az különbözteti meg a vesztesektől, ahogy a kudarcot kezelik” – fogalmaz Rosabeth Moss Kanter, a Harvard Egyetem Üzleti Iskolájának professzora.

A belenyugvás képessége – hogy képes vagy tudomásul venni a veszteséget, és elengedni a vele járó fájdalmat a jövőbeni sikerek reményében – elengedhetetlen a megfelelő stresszkezeléshez.

Elősegíti a haszonnal kecsegtető, kockázatkedvelő magatartást, ami vezetőként kulcsfontosságú, hiszen hogyan is vihetnél sikerre bármit, ha nem hagyod el a saját komfortzónád?

A kudarcot pszichológiai szempontból kétféleképpen élheted meg. Az egyik eset, hogy megállapítod: ez az egész nem való neked, hagyod a fenébe, s ócsárolod magadat, amiért egyáltalán belevágtál a projektbe.

A másik alternatíva pedig, hogy a következtetések levonása után újult erővel menetelsz a siker felé.

Követed az álmaidat Kép forrása: Wikipédia

2/5 Követed az álmaidat

„Az Apple legfőbb értéke, hogy mi hiszünk a szenvedély világmegváltó erejében.

És abban is, hogy a szenvedélyes emberek elég őrültek ahhoz, hogy elhiggyék: valóban ők azok, akik ezt meg tudják tenni” – fogalmazott a néha Steve Jobs egy 1997-es vállalati megbeszélésen a „Think Different” kampány keretében.

Pont az említettek közé tartozol, ha te is tisztában vagy vele, mit szeretnél elérni az életben, és a külső elvárásokra fütyülve törekedsz a megvalósításra.

Mert hiszel magadban, hiszel a sikerben. Ez a fajta küldetéstudat segít túllendülni a mélypontokon, és megérteti veled, hogy csak ritkán sikerül egyik pillanatról a másikra minden.

Amíg mások a taposómalomban őrölnek, te lépésenként váltod meg legalább a saját világodat – és hidd el, ez a legjobb, amit tehetsz!

Segítőkész vagy

3/5 Segítőkész vagy

Adam Grant szervezeti pszichológus szerint háromfajta embert különböztethetünk meg ebből a szempontból.

Vannak az „adók”, akiknek a legfontosabb, hogy segítsenek másoknak. Léteznek a „kapók”, akiknél az említett segítség elfogadása áll előtérben.

És végül az egyenlőségre törekvők, akik éppúgy szeretik a saját malmukra hajtani a vizet, mint a másik hajóját útnak indítani a végtelenbe.

Akármilyen meglepő, Grant kutatási eredményeinek alapján az első csoportba tartozók számítanak a legsikeresebb vezetőnek, mert ők hozzák ki a legjobbat a többiekből.

„Több potenciált látnak az emberekben, mint azok saját magukban. Észreveszik a csiszolatlan gyémántokat, és olyan sikerekhez segítik őket, amilyenekről azok nem is álmodtak” – pontosítja az összefüggést a szakértő.

Szabadságolod magad

4/5 Szabadságolod magad

Tudod, mi a közös Marissa Mayerben, Sheryl Sandbergben, Michelle Obamában és még sok más vezetői szerepre törő nőben?

Az, hogy nem hajtják túl magukat: ragaszkodnak a rendszeres pihenéshez.

Padmasree Warrior, a Cisco óriáscég egykoron több mint 22 000 alkalmazottat felügyelő munkatársa például mindig is ragaszkodott a napi meditációhoz, valamint a szombatonkénti technológiamentességhez, így nem stressztől remegve várta a galádul lecsapó hétfőket.

A kulcs tehát, hogy a célod folyamatos szem előtt tartása mellett megadd, ami jár a testednek, a lelkednek és a szellemednek.

Találj olyan tevékenységeket, amelyekben elmerülhetsz – az erre szánt idő sokszorosan megtérül, hidd el!

Figyelmesen hallgatsz

5/5 Figyelmesen hallgatsz

A siker látszólag döbbenetesen egyszerű receptje, hogy képes legyél teljes egészében egy másik emberre irányítani a figyelmed.

Amikor viszont megpróbálsz így tenni, rájössz majd: koránt sem olyan egyszerű mindez.

„Egész életemben odavoltam mások történeteiért. Meg akartam ismerni őket, és érezni, amin keresztülmentek” – írja Bill Clinton a My Life című önéletrajzi könyvében.

Az Egyesült Államok egykori elnökét különlegesen karizmatikus személyiségnek ismerik, és valószínűleg ez a fajta nyitottság is szerepet játszott a népszerűségében.

Napjaink társadalmában egyébként sokan figyelemhiányban szenvednek, tehát úgy érzik, a sorsuk senkit sem érdekel. Óriási ajándék tehát ezt megadnod bárkinek!

Mit gondolsz, a fentiek alapján te is vezetőnek születtél, vagy inkább másokra bízod ezt a szerepet?