5 biztos jel, hogy munkamániás vagy

Póta Szilvia
Írta: ,
5 biztos jel, hogy munkamániás vagy

Manapság nagyon vékony a határvonal a kemény munka és a munkamánia között. A helyzetet csak továbbnehezíti, hogy az összes függőség közül ez az egyik legnehezebben legyőzhető szenvedélybetegség, hiszen egy olyan kultúrában élünk, mely előszeretettel jutalmazza a munkamániás viselkedést. Szeretjük megdicsérni a szorgalmas embereket, ám az egyszerű szakmai szenvedély gyakran válthat szélsőséges addikcióba. A most következő jelekre érdemes odafigyelned!

Te vagy az első és az utolsó az irodában Kép forrása: abduzeedo.com

A munkamániás általában először érkezik az irodába, még azelőtt, hogy bárki bent lenne, és még akkor is ott ül az asztalánál, amikor már mindenki más rég hazament.

Természetesen ezzel nincs is semmi baj, amennyiben egy-egy kivételes alkalomról van szó, mikor rövid határidőn belül kell teljesítened egy feladatot.

Amikor azonban ezek a hosszúra nyúló munkaórák rendszeressé válnak, ideje lehet elgondolkozni, hogy nem függőségről van-e szó. Ez még inkább igaz akkor, ha a plusz órákért még csak túlóradíjat sem kapsz

Nem tudsz kikapcsolni Kép forrása: careergirldaily.com

A munkamánia nem kizárólag a hosszú munkaórákat jelenti. Az igazi munkamániás képtelen lazítani, a gondolatai ugyanis megállás nélkül csak az irodai teendők körül forognak.

Talán a leginkább úgy lehetne megfogalmazni, hogy egy ilyen ember még a tengerparton is csak az elvégezendő feladatokról és a meetingekről álmodozik, míg a legtöbb emberrel ez épp fordítva szokott lenni.

A Cornell Egyetem egyik kutatása szerint egyébként az ábrándozás bizonyos esetekben jó hatással lehet a munkateljesítményünkre is. Ezzel szemben az állandó munka iránt érzett aggodalmak aktiválják a szervezet stressz válaszát. Minél jobban ki tudunk tehát kapcsolni a munkán kívül, illetve minél nyugodtabbak tudunk maradni a munkaidő alatt, és annál könnyebben tudjuk semlegesíteni a stressz romboló hatásait.