5 biztos jel, hogy munkamániás vagy

Írta: ,

Manapság nagyon vékony a határvonal a kemény munka és a munkamánia között. A helyzetet csak továbbnehezíti, hogy az összes függőség közül ez az egyik legnehezebben legyőzhető szenvedélybetegség, hiszen egy olyan kultúrában élünk, mely előszeretettel jutalmazza a munkamániás viselkedést. Szeretjük megdicsérni a szorgalmas embereket, ám az egyszerű szakmai szenvedély gyakran válthat szélsőséges addikcióba. A most következő jelekre érdemes odafigyelned!

Te vagy az első és az utolsó az irodában Kép forrása: abduzeedo.com

1/5 Te vagy az első és az utolsó az irodában

A munkamániás általában először érkezik az irodába, még azelőtt, hogy bárki bent lenne, és még akkor is ott ül az asztalánál, amikor már mindenki más rég hazament.

Természetesen ezzel nincs is semmi baj, amennyiben egy-egy kivételes alkalomról van szó, mikor rövid határidőn belül kell teljesítened egy feladatot.

Amikor azonban ezek a hosszúra nyúló munkaórák rendszeressé válnak, ideje lehet elgondolkozni, hogy nem függőségről van-e szó. Ez még inkább igaz akkor, ha a plusz órákért még csak túlóradíjat sem kapsz

Nem tudsz kikapcsolni Kép forrása: careergirldaily.com

2/5 Nem tudsz kikapcsolni

A munkamánia nem kizárólag a hosszú munkaórákat jelenti. Az igazi munkamániás képtelen lazítani, a gondolatai ugyanis megállás nélkül csak az irodai teendők körül forognak.

Talán a leginkább úgy lehetne megfogalmazni, hogy egy ilyen ember még a tengerparton is csak az elvégezendő feladatokról és a meetingekről álmodozik, míg a legtöbb emberrel ez épp fordítva szokott lenni.

A Cornell Egyetem egyik kutatása szerint egyébként az ábrándozás bizonyos esetekben jó hatással lehet a munkateljesítményünkre is. Ezzel szemben az állandó munka iránt érzett aggodalmak aktiválják a szervezet stressz válaszát. Minél jobban ki tudunk tehát kapcsolni a munkán kívül, illetve minél nyugodtabbak tudunk maradni a munkaidő alatt, és annál könnyebben tudjuk semlegesíteni a stressz romboló hatásait.

Elhanyagolod az egészséged Kép forrása: reccalee.com

3/5 Elhanyagolod az egészséged

A munkamániások számtalan olyan rossz szokást alakítanak ki, mely negatívan befolyásolhatja az egészségüket. Időhiányban sokan a gyors ételekhez fordulnak, mások az asztaluknál ebédelnek, és olyan is van, aki úgy, ahogy van, kihagyja a reggeli vagy délutáni étkezéseket.

A mozgást gyakran elhanyagolják, az alvás mennyiség pedig minimálisra szorulhat vissza. Az eredmény? Gyomor- és bélrendszeri problémák, állandó migrén, hirtelen súlygyarapodás vagy -vesztés, fokozott ingerlékenység és állandó fáradtság.

Panaszkodnak a szeretteid Kép forrása: thedesignfiles.net

4/5 Panaszkodnak a szeretteid

Mivel a munkamániás képtelen nemet mondani, és élete minden területen elsőbbséget élvez a munka, így nem csoda, hogy személyes kapcsolatai háttérbe szorulnak. A legnyilvánvalóbb jel, hogy ilyenkor a közeli barátok és családtagok folyamatosan panaszkodnak, mert elhanyagolva érzik magukat.

Amikor azok az emberek, akik egyébként a legközelebb állnak hozzád, gyakran hangoztatják, hogy alig látnak téged, lehet ideje elgondolkozni a munka-magánélet egyensúly helyreállításán.

A munkamániás általában lemarad a legfontosabb eseményekről is, így például a születésnapokról vagy az évfordulókról. Éppen ezért az ilyen emberek esetében a házassági problémák és a válások sem ritkák.

A munkaeredményeitől függ az önértékelésed Kép forrása: generalassemb.ly

5/5 A munkaeredményeitől függ az önértékelésed

A munkamániás önbecsülése a munkabéli teljesítményéhez van kötve. Éppen ezért, ha kudarc vagy kritika éri az irodában, értéktelennek, megsemmisültnek érzi magát.

A problémát csak súlyosbítja, hogy a függőség gyakran társul perfekcionizmussal, melynek lényege, hogy az illető számára soha semmi sem tűnik elég jónak. Az irreális elvárásoknak köszönhetően a munkamániás sosem elégedett önmagával. Ha felismerted a problémát, fontos, hogy szakemberhez fordulj, aki segít kideríteni a függőség hátterét, és feloldja a benned rejlő szorongást!