5 akadály, amit le kell küzdenie egy női vállalkozónak

Sándor Alexandra
Írta: ,

Egyre több nő ér el fényes sikereket az üzleti életben, ám még mindig bőven támadhatnak aggályaid a témával kapcsolatban, hiszen a társadalom továbbra is férfi szerepként tekint a vállalkozói létre. Pontokba szedtük a leggyakrabban említett „mumusokat”, illetve azt is, hogy miként tudod legyőzni őket!

A kapcsolatok kamatoztatása

Mivel a nők általában nagyobb hangsúlyt fektetnek az érzelmekre, s egy üzleti találkozót is több dimenzióban értékelnek, olykor nehezebb lehet számukra a kapcsolatépítés, továbbá az emberi viszonyok ilyen irányú kamatoztatása is.

Pedig a megfelelő közösségi háló, illetve a megbízható tanácsadók jelenléte kulcsfontosságú egy vállalkozónak!

Az önmenedzsment elengedhetetlen része, hogy ígéretesen tudd prezentálni magad, s ezáltal kinyisd a korábban akár zárt ajtókat.

Ha például baráti ajánlás útján sikerült találkozót egyeztetned egy döntéshozóval, tedd félre a „megérdemlem-e?” dilemmát, és egyszerűen használd ki az alkalmat!

Vállalkozói szempontból értékes kapcsolat bárhol születhet: bevásárlás közben éppúgy, mint egy sokemeletes irodaházban.

Döntéshozatal

Alkalmazottként viszonylag egyszerű a képlet: nagyságrendekkel kevesebb döntést kell hoznod, illetve a felelősség sem akkora, mint amikor vállalkozói bőrben magadért kezeskedsz.

Fontos tudnod, hogy a független döntéshozatal a vezetőitől is eltér, hiszen egészen más szempontokat kell figyelembe venned – az empátiádat pedig javarészt saját magad felé fordítani.

Vállalkozóként immáron te vagy a saját világod középpontjában, te osztod be az idődet és az energiádat. Mindez óriási szabadságot ad, ha megtanulsz bánni az erőforrásaiddal.

A folyamatnak azonban – mint minden tanulásnak – néhány kellemetlen élmény is velejárója lehet, amikor például túlvállalod magad, vagy úgy érzed, elszalasztasz egy lehetőséget. Lépj tovább, és vond le a következtetéseket!