4 tipp, hogy okosabbnak tűnj a főnököd szemében

Írta: ,

Fontos, hogy milyen a rólad kialakított kép a főnököd szemében, ezért tedd meg a tőled telhető legtöbbet, hogy ez pozitív legyen. Vannak helyzetek, amikor nem árt, ha kicsit rásegítesz erre különböző praktikákkal, így biztos lehetsz benne, hogy a főnököd egy magabiztos, intelligens nőként tekint majd rád. Íme pár praktika, amivel sikerülhet.

1/4 Felejtsd el a rövidítéseket!

Az rendben van, ha a barátaidnak „hogy” helyett „h”-t írsz, vagy lehagyod az ékezeteket, de ha a főnöködnek írsz e-mailt vagy sms-t, akkor ezeket felejtsd el. Sajnos a mai társadalomra jellemző a rohanás és ez az üzeneteinken is meglátszik, mivel egyértelmű, hogy, ha a barátaidnak vagy a családodnak írsz sms-t, nem figyelsz annyira a helyesírásra és a külalakra sem. Pedig akár így is trenírozhatnád magad, hogy még csak véletlenül se kerüljön sor egy kellemetlen e-mail váltásra a főnököddel!

Tanulj meg tárgyilagosan írni a feletteseidnek, legyen tömör és lényegre törő az üzenet, és figyelj rá, hogy konkrét tárgyat adj a levélnek. Biztos rengeteg e-mailre kell válaszolnia a főnöködnek nap mint nap, így te könnyítsd meg a dolgát azzal, hogy összeszedett vagy. Ettől csak még ügyesebbnek fog tartani!

Kérdezz bátran! Kép forrása: stocksy.com

2/4 Kérdezz bátran!

A Harvard Business School kutatói szerint ha tanácsot kérsz, sokkal ügyesebbnek tűnhetsz. A főnöködnek pedig imponálni fog, hogy tőle kérsz tanácsot, és az is, hogy ennyire talpraesett vagy.

De vigyázz, mert, ha túl sokat kérdezel, az bizonytalanságot sugall és egyből más hatást váltasz ki belőle. Legyenek összeszedett, konkrét kérdéseid, amiből látja, hogy foglalkoztál a témával és van véleményed az üggyel kapcsolatban.

Itt is fontos megtalálnod az arany középutat, kizárólag akkor kérdezz, ha a mondandód valóban megfontolt és témába vágó, ne untasd őt felesleges körökkel. Az időpont is fontos tényező, ezért érdemes előre egyeztetned a főnököddel, amikor csak rád és a kérdésedre figyel. Ettől komolyabban fog venni és értékeli, hogy nem támadtad le váratlanul a nap közepén.

3/4 Figyelj a szemkontaktusra!

Nagyon sokat elárul rólunk a tekintetünk. Tudunk okosan és bután is nézni, ezért még ha nem is vagy képben az adott témában, a főnököd előtt soha ne fedd fel a kérdő tekintetedet, mert ez egyáltalán nem utal profizmusra.

Ha egy meetingen például adódik pár téma, amivel nem vagy tisztában, akkor inkább hallgass és a megbeszélés végén faggasd ki az egyik kollégádat (aki persze ne a főnököd legyen). Viszont a meeting alatt figyelj a szemkontaktusra és ne félj belenézni a másik fél szemébe. Ha a főnököd látja, hogy felveszed, sőt keresed vele a szemkontaktust, akkor nem csak bizalmat fog érezni veled kapcsolatban, de magabiztosságot is.

Használj egyszerű nyelvezetet Kép forrása: kinfolk.com

4/4 Használj egyszerű nyelvezetet

Vagyis ne úgy kelljen kibogoznia a lényeget a mondandódból. Beszélj egyszerűen és érthetően vele. Ettől máris intelligensnek tűnsz majd a szemében. Azok az emberek, akik tömören és egyszerűen fogalmaznak, azok általában tisztában vannak a mondandójukkal és könnyen átadják a lényeget a másik félnek. Éppen ezért úgy tárgyalj a főnököddel, hogy előtte szedd össze magad, és készülj fel a beszédedre rendesen. Ami még sokat nyom a latba az előadásmódodat illetően, az a hangsúly. Tudjuk, hogy nem egyszerű, mikor a főnököddel kell beszélni, de legyél vele ugyan olyan határozott, mint bárki mással. Nem fölényeskedő, hanem határozott! Érdemes akár beszédtanárral is fejlesztened ezt a készségedet, mert az élet bármely területén jól jöhet a határozott beszéd.