4 nő, aki férfias szakmában ért el világsikert

Zabolai Margit
Írta: ,

Az üvegplafon alatt még mindig nem olyan egyszerű dolog nőként érvényesülni, de a történelem során is voltak olyanok, akik bizonyították, hogy azért nem is lehetetlen. Az alábbi nők igazi úttörőknek számítottak, mert ott is sikereket értek el, ahol korábban férfiak uralták a terepet.

Coco Chanel Kép forrása: g4.dcdn.lt

Az ember azt gondolná, hogy ha valami, akkor a divat egy igazán nőies terület, de az igazáság az, hogy a legtöbb nagy divattervező még manapság is férfi, Coco Chanel előtt pedig jóformán nem is léteztek férfi divattervezők.

Coco azonban megelégelte, hogy férfiak szabják meg, mi áll jól a nőknek, és saját kollekcióval állt elő.


Idézetek: Örök női igazságok Coco Chaneltől


Nem csinált titkot belőle, hogy első darabjaihoz a gyémántokat milliomos szeretője vásárolta, de az évek során Coco bebizonyította, hogy a maga lábán is képes megállni, és saját nevén vált a divatszakma egyik legismertebb, leglegendásabb szereplőjévé.

 

Shirley Chisholm Kép forrása: Wikipédia

Shirley Chisholm több szempontból is hátrányos helyzetből indult, ugyanis 1924-ben nem csak, hogy nőként, de feketeként látta meg a napvilágot, ami ekkoriban még súlyosabb pecsétet jelentett valaki sorsán.

Chisholm azonban nem hagyta, hogy az előítéletek megállítsák az útján, és 1968-ban New York állam demokrata képviselőjeként a Kongresszusba is beválasztották - ő volt az első fekete nő, aki ilyen posztot töltött be.

Politikai karrierje során főképp a szociális igazságosságért és az oktatáshoz való jogért harcolt, 1972-ben pedig a demokraták jelöltjeként az elnöki címért is indult, a történelem első afro-amerikai jelöltjeként, így bizonyos értelemben Obama úttörőjének is tekinthetjük.

1983-ban hagyta ott a Kongresszust, hogy taníthasson. 2005-ben, Floridában hunyt el.