4 nő, aki férfias szakmában ért el világsikert

Írta: ,

Az üvegplafon alatt még mindig nem olyan egyszerű dolog nőként érvényesülni, de a történelem során is voltak olyanok, akik bizonyították, hogy azért nem is lehetetlen. Az alábbi nők igazi úttörőknek számítottak, mert ott is sikereket értek el, ahol korábban férfiak uralták a terepet.

Coco Chanel Kép forrása: g4.dcdn.lt

1/4 Coco Chanel

Az ember azt gondolná, hogy ha valami, akkor a divat egy igazán nőies terület, de az igazáság az, hogy a legtöbb nagy divattervező még manapság is férfi, Coco Chanel előtt pedig jóformán nem is léteztek férfi divattervezők.

Coco azonban megelégelte, hogy férfiak szabják meg, mi áll jól a nőknek, és saját kollekcióval állt elő.


Idézetek: Örök női igazságok Coco Chaneltől


Nem csinált titkot belőle, hogy első darabjaihoz a gyémántokat milliomos szeretője vásárolta, de az évek során Coco bebizonyította, hogy a maga lábán is képes megállni, és saját nevén vált a divatszakma egyik legismertebb, leglegendásabb szereplőjévé.

 

Shirley Chisholm Kép forrása: Wikipédia

2/4 Shirley Chisholm

Shirley Chisholm több szempontból is hátrányos helyzetből indult, ugyanis 1924-ben nem csak, hogy nőként, de feketeként látta meg a napvilágot, ami ekkoriban még súlyosabb pecsétet jelentett valaki sorsán.

Chisholm azonban nem hagyta, hogy az előítéletek megállítsák az útján, és 1968-ban New York állam demokrata képviselőjeként a Kongresszusba is beválasztották - ő volt az első fekete nő, aki ilyen posztot töltött be.

Politikai karrierje során főképp a szociális igazságosságért és az oktatáshoz való jogért harcolt, 1972-ben pedig a demokraták jelöltjeként az elnöki címért is indult, a történelem első afro-amerikai jelöltjeként, így bizonyos értelemben Obama úttörőjének is tekinthetjük.

1983-ban hagyta ott a Kongresszust, hogy taníthasson. 2005-ben, Floridában hunyt el.

Golda Meir Kép forrása: christenenvoorisrael.nl

3/4 Golda Meir

Golda Meir 1898-ban született Kijevben, és a történelem viharos időinek nem csak szemtanúja, de rendezője is volt.

Meir volt Izrael államának egyik alapítója, 1969-74 között pedig miniszterelnöke, ezzel a világ harmadik női miniszterelnökeként vonult be a történelembe.

Ma már meglehetősen szexistának tűnik, de akkoriban mindenképpen dicséretnek gondolták, amikor Dávid Ben-Gúrión miniszterelnök egyszer azt mondta róla: “Golda az egyetlen igazi férfi a kormányomban.”

Bár kormányzását sok vita és nézeteltérés övezte a párton belül is, az, hogy Meir egy férfiak uralta világban ért el nagyon komoly szakmai sikereket, vitathatatlan eredmény.

 

Marie Curie Kép forrása: partecipiamo.it

4/4 Marie Curie

Marie Curie szó szerint a tudománynak szentelte az életét, a radioaktivitás kutatójaként úttörő felfedezést tett a tudományban, de a halálos sugarak az életét követelték cserébe.

Marie Curie két Nobel-díjat is kapott, az első világháború idején pedig röntgengépeivel sokat segített a sérült katonák gyorsabb és pontosabb kezeléséért.

Életének és munkásságának ragyogását és egyben tragédiáját gyönyörűen példázza, hogy állítólag a párizsi temetőben, ahol férjével nyugodtak, még sokáig mérhető volt a csontjaikból származó sugárzás: ahogy Ilyés Gyula ír róla a naplójában, ha nem is lenne senki a temetőben, aki megmutatná, hol nyugszik a tudós házaspár, egy Geiger-Müller-számláló élénkülő lüktetése akkor is odavezetné a látogatót.

A házaspárt munkájuk iránti tiszteletből 1995-ben áthelyezték a Panthéonba - Marie Curie az első nő volt, aki saját jogán, saját érdemei miatt részesült ebben a megtiszteltetésben.