4 jel, hogy a főnököd manipulálni próbál

Írta: ,

A főnökök gyakran alkalmaznak olyan kommunikációs technikákat, melyekkel manipulálni próbálnak azért, hogy elérjék céljaikat. Ez néha tudatalatti dolog, de általában inkább nagyon is tudatos. A te feladatod az, hogy ezt észrevedd és a helyén kezeld.

Ígérget Kép forrása: fashiongonerogue.com

1/4 Ígérget

Most nem, de jövőre már reális a fizetésemelés.

Csak így tovább, hamarosan bizonyíthatsz egy új pozícióban.

Jó, persze nem azt állítjuk, hogy ez minden helyzetben puszta ígérgetés, de azért a vezetők szeretnek ezekkel a mondatokkal dobálózni azért, hogy fenntartsák a kollégák motiváltságát. Ezzel nem is lenne különösebb baj, de amikor már hosszú évek elteltével is csak ezt hallgatod, akkor joggal gondolhatod, hogy csak hitegetnek téged. Egy következő előléptetés vagy bértárgyalás alkalmával nyugodtan kezdd úgy a mondandódat, hogy konkrét válaszokat vársz és attól sem esel kétségbe, ha nem valósulnak meg a kéréseid, viszont akkor inkább tudassa veled ezt mihamarabb. Ettől a főnököd is komolyabban fog venni és látja, hogy téged hiába próbál hitegetni.

Elbizonytalanít Kép forrása: theglitterguide.com

2/4 Elbizonytalanít

Tegyük fel, hogy a főnököd irodájába tartasz magabiztosan, tudván, hogy megérdemled azt a fizetésemelést, amire pályázol, hiszen keményen megdolgoztál érte. Szinte a füledben csengenek főnököd elismerő szavai, majd bemész hozzá és öt perc sem kell ahhoz, hogy azt is megkérdőjelezd, hogy egyáltalán megérdemled-e az állásodat.

Ne dőlj be ennek a trükknek, mert ez egyszerűen csak arra szolgál, hogy elbizonytalanítson és lerombolja az önbizalmadat. Persze addig nem megy el, hogy teljesen eltorzítsa az önképedet, hiszen akkor nem lennél hatékony munkaerő, de azt azért mindenképpen tudatni akarja veled, hogy légy hálás már csak azért is, hogy ott dolgozhatsz. Ebben az esetben egy dolgot tehetsz. Elmondod neki, hogy te igenis hálás vagy érte, viszont azt gondolod, hogy a befektetett munkád és energiád már nincs arányban az eddigi fizetéseddel. Légy nagyon határozott és ne tágíts az elképzelésedből, hiszen okkal tetted meg ezt a lépést.

Soha nem dicsér Kép forrása: aninesworld.com

3/4 Soha nem dicsér

Sok főnök azt gondolja, hogy nem szabad az alkalmazottakat dicsérni, mert akkor túlságosan elbízzák magukat. Nyilván nem kell az egekig magasztalni azért senkit, hogy 9:00-kor már az irodájában ül, de egy-egy fontosabb projekt után igenis jár a dicséret. Nem csak a kemény munka miatt, hanem azért, hogy az alkalmazott érezze a törődést és megbecsülést. Azokat a vezetőket, akik ezt semmibe veszik, általában a csapatuk kevésbé kedveli, illetve ismeri el. Viszont, ha a te főnököd is az utóbbi csoportba tartozik, akkor onnan tudhatod, hogy jól végzed a munkádat, hogy egy szót sem szól. Ez többnyire abból fakad, hogy természetesnek veszi a munkádat és el is várja tőled az általad nyújtott szintet. Persze te is egy érző ember vagy, akinek szüksége van visszaigazolásra, ezért nyugodtan keress olyan helyet, ahol megbecsülnek. Megérdemled! :)

Azt állítja, pótolható vagy Kép forrása: fashionoverreason.com

4/4 Azt állítja, pótolható vagy

Ami persze nem igaz, csupán a mai társadalmunk egyik alapfelfogása a munka világában. Hogyan is lennél pótolható, hiszen belőled csak egy van ezen a világon. A főnököd csupán azért állítja ezt oly határozottan, hogy még csak eszedbe se jusson követelőzni, mert úgyis talál a helyedre mást. Sokan ilyenkor megijednek és évekig nem is mernek hangot adni kéréseiknek, mivel félnek attól, hogy elveszítik az állásukat. Tanuld meg, hogy a főnökök szeretik azokat, akik kiállnak magukért és keményen a szemükbe mondják, amit gondolnak. Így ha a te felettesed is előállna hasonló szöveggel, akkor bátran mondd neki, hogy: „Hajrá, találj jobbat!”. Persze e mögött kell, hogy legyen kemény munka, amire alapozol, de ha úgy érzed, hogy jogosan érvelsz, akkor ne félj szembesíteni vele a főnöködet. Legrosszabb esetben tényleg talál helyetted valakit, de akkor te majd találsz egy jobb helyet magadnak, legjobb esetben viszont még a fizetésedet is megemelheti. A lényeg, hogy mindig állj ki magadért, mert más nem teszi meg helyetted.