4 jel, hogy a főnököd manipulálni próbál

Berényi Nóri
Írta: ,

A főnökök gyakran alkalmaznak olyan kommunikációs technikákat, melyekkel manipulálni próbálnak azért, hogy elérjék céljaikat. Ez néha tudatalatti dolog, de általában inkább nagyon is tudatos. A te feladatod az, hogy ezt észrevedd és a helyén kezeld.

Ígérget Kép forrása: fashiongonerogue.com

Most nem, de jövőre már reális a fizetésemelés.

Csak így tovább, hamarosan bizonyíthatsz egy új pozícióban.

Jó, persze nem azt állítjuk, hogy ez minden helyzetben puszta ígérgetés, de azért a vezetők szeretnek ezekkel a mondatokkal dobálózni azért, hogy fenntartsák a kollégák motiváltságát. Ezzel nem is lenne különösebb baj, de amikor már hosszú évek elteltével is csak ezt hallgatod, akkor joggal gondolhatod, hogy csak hitegetnek téged. Egy következő előléptetés vagy bértárgyalás alkalmával nyugodtan kezdd úgy a mondandódat, hogy konkrét válaszokat vársz és attól sem esel kétségbe, ha nem valósulnak meg a kéréseid, viszont akkor inkább tudassa veled ezt mihamarabb. Ettől a főnököd is komolyabban fog venni és látja, hogy téged hiába próbál hitegetni.

Elbizonytalanít Kép forrása: theglitterguide.com

Tegyük fel, hogy a főnököd irodájába tartasz magabiztosan, tudván, hogy megérdemled azt a fizetésemelést, amire pályázol, hiszen keményen megdolgoztál érte. Szinte a füledben csengenek főnököd elismerő szavai, majd bemész hozzá és öt perc sem kell ahhoz, hogy azt is megkérdőjelezd, hogy egyáltalán megérdemled-e az állásodat.

Ne dőlj be ennek a trükknek, mert ez egyszerűen csak arra szolgál, hogy elbizonytalanítson és lerombolja az önbizalmadat. Persze addig nem megy el, hogy teljesen eltorzítsa az önképedet, hiszen akkor nem lennél hatékony munkaerő, de azt azért mindenképpen tudatni akarja veled, hogy légy hálás már csak azért is, hogy ott dolgozhatsz. Ebben az esetben egy dolgot tehetsz. Elmondod neki, hogy te igenis hálás vagy érte, viszont azt gondolod, hogy a befektetett munkád és energiád már nincs arányban az eddigi fizetéseddel. Légy nagyon határozott és ne tágíts az elképzelésedből, hiszen okkal tetted meg ezt a lépést.