Spórolj össze egy kisebb vagyont ezzel az egyszerű módszerrel

Bodnár Alexa
Írta: ,

Bizonyára te is voltál már olyan helyzetben az ünnepek során, hogy azon gondolkodtál, milyen jó lett volna félretenni az ajándékokra, vagy esetleg korábban kezdeni a spórolást. Sokan az újévi fogadalmaik között említik azt, hogy a következő évben tudatosabban állnak a pénzügyeikhez, és legalább 1-2 havi bérüknek megfelelő összeget félretesznek majd. Adunk néhány tippet ahhoz, hogyan spórolj össze akár egy kisebb vagyont egy év alatt, és hogyan érdemes nekiállnod a pénz félrerakásának!

Hogyan kezdj neki?

A spórolási dolgokban sokan azt az alapvető hibát követik el, hogy nem készítenek egy előzetes tervet; pedig látni kell azt, mi a kitűzött cél, és hogyan, mekkora összegek rendszeres félrerakásával tudjuk ezt elérni.

A másik nagy hiba, ha nem követed nyomon az előzetes tervet, hiszen az ellenőrzés éppen annyira fontos: a legegyszerűbb, ha hetente, havonta figyeled és számolod, hogy teljesítetted-e a legutóbbi összeg félrerakását, és ezt egészen egyszerű módon vezeted egy füzetben vagy táblázatban.

Hova tegyél félre?

Ez a fajta spórolás nem az a megtakarítás, amit bankban szeretnél lekötni, viszont ha úgy érzed, hogy a bankszámládon tudod inkább úgy gyűjteni a pénzt, hogy ahhoz nem nyúlsz hozzá, akár be is fizetheted magadnak az összegeket, vagy tartalékolhatsz az utalásokból, amelyek beérkeznek. Ha inkább az a típus vagy, aki a spórolt pénzét nem virtuálisan gyarapítgatná, hanem kézzel fogható állapotában, akkor a legelső kérdés, amelyet le kell tisztáznod, hogy vagy-e elég erős ahhoz, hogy magadtól nem fogsz kölcsönvenni, vagy költekezni a már félretett összegből. Ha az a fajta vagy, aki lecsipeget a saját spórolt pénzéből, érdemes például a párodat vagy a legjobb barátnődet megkérned, hogy nála gyűjthesd a pénzt. Ha tudsz úgy tartalékolni, hogy ne nyúlj hozzá, akkor akár egy perselyben vagy befőttesüvegben is gyűjtögethetsz, amelyre ráírhatod motivációnak a nagy célt. Ha pedig több kisebb dologra raknál félre, akár működhet nálad az a megoldás is, hogy különböző színű vagy felcímkézett borítékokban teszel félre egy-egy dologra úgy, hogy mindig arányosan teszel mindegyikbe vagy többe egyszerre a heti/havi megtakarításból.

Ne gondolkodj egyszerre nagy összegekben

Sokkal jobb módszer az aránytalanul nagy befizetéseknél, ha kisebb tételekre bontod az évet. A legtutibb módszer az 52 hetes pénzkihívás, amellyel akár 143 ezer forintot is össze tudsz spórolni egy év alatt. Ehhez csupán az a dolgod, hogy az első héten beteszel 100 forintot az alapodba, a második héten 200 forintot, és év végéig minden hétre növeled az összeget egy százassal, így a legutolsó héten 5200 forintot fogsz fizetni magadnak. Mivel az emberek többsége számára az év vége jelenti a legnagyobb kiadásokat, ezért akár úgy is nekiállhatsz, hogy az első héten teszed félre az 5200 forintot, és visszafelé haladsz a 100 forintig.

Kicsit kevesebbet, nagyjából 120 ezer forintot tudsz megtakarítani úgy, ha hónapokban gondolkodsz, és ezeket bontod szét a heti befizetésekre: sokaknak nehéz, ha egy hónapban egyben kell félretenniük 10 ezer forintot, ami könnyebben megy, ha szétbontod úgy, hogy az első héten 1000, a második héten 2000, a harmadikon 3000, a negyediken pedig 4000 forintot teszel félre, vagy akár itt is kezdheted a nagyobb összeggel a hó elején. Ha tudsz nélkülözni havi 20 ezer forintot is akár, akkor az alapokat növelheted a duplájára is. Az összegeket minden esetben úgy érdemes megszabnod, hogy mennyit tudsz nélkülözni hetente, havonta a keretedből, és ezt osztod el arányosan, mert kisebb adagokban könnyebben megy a félrerakás. Készíts előre egy táblázatot, amelyben hetekre lebontva megszabod az összegeket, és pipálgasd őket hétről hétre, hogy nyomon tudd követni, hol tartasz.