Magassarkúban kevesebbet költesz! 5 pszichológiai trükk, amivel kevésbé költekezel vásárláskor

Zabolai Margit
Írta: ,

Nehezedre esik tartani magadat a költségvetésedhez? Gyakran van bűntudatod vásárlás után, mert úgy érzed, többet költöttél, mint amennyit kellett volna? A legjobb, ha a pénzügyeidet illetően a sarkadra állsz – de tényleg! Az elemzések szerint ez, és még néhány, a gondolkodásodat befolyásoló pszichológiai trükk segíthet, hogy ne rúgd fel az anyagi terveidet.

1. Viselj magassarkút!

Egy tanulmány szerint a magassarkú cipő viselése, ami arra kényszerít, hogy az agyad egy részét az egyensúlyod megőrzésére használd, a kiegyensúlyozottabb döntések meghozatalában is segít: a magassarkúban vásárlók egy vizsgálat során ésszerűbben költöttek, és kisebb valószínűséggel tettek a kosarukba túlárazott vagy rossz minőségű termékeket.

Ha a legszebb cipőd viselése a bevásárlókocsi tologatásához túlságosan kényelmetlennek hangzik, a kutatók azt javasolják, hogy próbáld közvetlenül egy jógaóra utánra időzíteni a bevásárlást, mert ekkor még tart az ászanák hatása, amelyek szintén az egyensúly-központodat veszik célba.

2. Használj új bankjegyeket!

Ha szeretsz bankkártya helyett készpénzt használni, ez a trükk jól jöhet: a régi, viseltes bankjegyeket tedd félre olyan kiadásokra, amelyek elkerülhetetlenek, például a villanyszámla befizetése, az olyan jellegű kiadásokra pedig, amelyeken spórolni szeretnél, tedd el az újabb, ropogósabb bankjegyeket.

Egy vizsgálat igazolta, hogy a szép, friss pénzpapírt sokkal kevésbé szívesen adjuk ki a kezünkből: egy kísérlet során azok, akiknek régi, használt és koszos papírpénzt adtak, sokkal könnyebben költötték el azt, mint azok, akik új pénzeket kaptak.

Magassarkúban kevesebbet költesz! 5 pszichológiai trükk, amivel kevésbé költekezel vásárláskorKép: Garetsworkshop/depositphotos.com

3. Sétálj el!

Még gyűjtögető életmódunkból fakad, hogy maga a vásárlás ténye, valaminek a kosaradba tétele egyszerűen fizikai örömet okoz a számodra. Ahogyan vásárolgatás közben a dopamin egyre inkább elönti az agyat, könnyen lehet, hogy egyfajta „vásárlási delíriumba” kerülsz, és megveszel olyasmit is, amit egyébként nem vennél.

Ha attól tartasz, hogy ez a helyzet állt elő, viszont nem tudod eldönteni, hogy tényleg egy jó ajánlatot hagysz-e éppen ki, vagy csak a józan ítélőképességedet vesztetted el, tedd le, ami a kezedben van, és sétálj el. Legalább néhány órán át foglalkozz mással, és ha még mindig, vagy esetleg a következő nap is szeretnéd megvenni a kiszemelt dolgot, akkor nyugodt szívvel visszamehetsz érte.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?