Így tudsz akár tízezreket is spórolni az étkezéseden, miközben egészségesen eszel

Írta: ,

A legtöbben azt gondolják, hogy egészségesen étkezni luxus vagy legalábbis többször annyiba kerül, mint a normál étkezés. Valóban könnyen bele lehet csúszni abba a hibába, hogy az étkezésre sokkal többet költesz, mint amennyi beleférne – ezért érdemes néhány praktikus trükköt bevetned az étkezések és a bevásárlások során is. Lássuk hogyan!

Előrecsomagolt ételek Kép forrása: 100layercake.com

1/6 Előrecsomagolt ételek

A boltok polcain szuperül mutatnak azok az előrecsomagolt ételek, amiket otthon csak a mikróba vagy a fagyasztóba kell betenned és percek múlva már eheted is őket.

Valójában pedig kerülnöd kellene az ilyen fogásokat, hiszen a legtöbb esetben olyan adalékanyagokat és nagy mennyiségű hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak, amire egyáltalán nincs szükséged.

Tipp: Ha megéheztél és nincs vacsorád, akkor inkább vásárold meg az alapanyagokat és abból dobj össze valami harapnivalót estére!

2/6 Tervezz előre!

Bár apróságnak tűnik, mégis sokat számít, hogy minden bevásárlás előtt, illetve minden hét elején mennyire tervezed meg a heti étkezéseidet.

Ha nagyjából megvan a fejedben, hogy melyik nap mit vagy hol szeretnél enni, akkor a bevásárlólistád is pikk-pakk összeáll, azaz elég hetente egy nagyobb bevásárlás, hétközben pedig egy-két friss hozzávaló a sarki üzletből.

Így egyrészt elkerülheted azt, hogy akkor mész le a rendszerint drágább kisboltokba, amikor már éhes vagy, ami tudjuk, hogy semmi jóra nem vezet, illetve ha nagyobb tételekben vásárolsz, akkor összességében még spórolhatsz is.

3/6 Helyi és friss

Azzal, hogy szezonális alapanyagokat vásárolsz a boltokban vagy a piacon a helyi termelőket választod, nem csak egészségesebben fogsz étkezni, de jobbat ehetsz majd alacsonyabb áron.

Persze ez néha csalóka, hiszen a jobb minőségért általában többet kell fizetni, de ha a zöldségeket és a gyümölcsöket akkor vásárolod meg, amikor szezon van, akkor nem kell kifizetned a szállítási és egyéb járulékos költségeket.

Tipp: Nem kell persze teljesen elzárkózni a fagyasztott vagy a konzerves zöldségektől és gyümölcsöktől sem, hiszen sok esetben ezek is szuper tápanyagtartalommal rendelkeznek, itt mindig arra figyelj, hogy ne legyen plusz hozzáadott cukor vagy számtalan tartósítószer a megvásárolt termékekben.

Házhozszállítás Kép forrása: thekitchn.com

4/6 Házhozszállítás

Ha számodra mindig bosszúságot vagy plusz időtöltést jelent a bevásárlás vagy nincsenek olyan boltok a közeledben, ahol szívesen vásárolsz és egyáltalán nem akarsz messziről cipekedni, akkor a házhozsszállítást neked találták ki.

A legjobb, ha hétvégén átgondolod és összeírod, hogy mire van szükséged és az összeírt alapanyagokat megrendeled online.

Száraz és tartós hozzávalókból akár raktározhatsz egy kicsit előre is, hiszen így a cipekedést is megúszod, plusz extra – például egyet fizetsz kettőt kapsz – akciókba is belefuthatsz.

Tipp: Válassz kevésbé frekventált házhozszállítási időpontot, így akár egy vonaljegy árából már másnap az ajtód előtt lehetnek a megrendelt termékek.

Apróságnak tűnik, de Kép forrása: thezoereport.com

5/6 Apróságnak tűnik, de

A legtöbb pénz arra megy el a mindennapokban, amit valójában észre sem veszel. Reggel az irodába menet megállsz a sarki kávézóban és a második reggeli kávéd mellé még egy péksüteményt is veszel, hiszen természetesen már megint nem volt időd rendesen reggelizni.

Mivel egész nap úton vagy, nem tudtál magadnak ebédet csomagolni, nincs más választásod, be kell ülnöd valahová, majd délután egy kis snackért is a boltba indulsz.

Tudjuk, előfordulnak ilyen napok is, de ha spórolni akarsz, akkor érdemes ezekre az apróságokra sokkal jobban odafigyelni, ritkábban beugrani a kávézóba, hétköznap ebédet csomagolni vagy a napi menüket választani!

Üljünk be valahová Kép forrása: ssheart.com

6/6 Üljünk be valahová

Nem azt javasoljuk, hogy mostantól minden nap magadnak főzz, dobozból ebédelj és soha ne ülj be sehová, hiszen ennyire azért még talán nem vészes a helyzet.

A fontos csupán az lenne, hogy fontold meg, hogy belefér-e az, hogy szinte minden nap beültök valahová ebédelni a munkatársakkal, vacsorázni a barátokkal vagy esetleg érdemes-e ezeknek a számát valahogyan csökkenteni.

Ha társasági életet szeretnél élni, de nem költenél feleslegesen pénzt, akkor egyél, mielőtt elindulsz, ahová beültök, ott csak egy desszertet kérj és válasszatok olyan helyeket, ahol az árak nem kúsznak fel a csillagos égig.

Az is jó megoldás, ha minden második vagy harmadik alkalommal valakinél összegyűltök, mindenki hoz valamit és abból falatoztok, nem egy étterembe ültök be!