Ezekre az észrevétlen dolgokra megy el a pénzed! - Így úszd meg a hónap vége érzést

Írta: ,

Előfordult már veled az a kellemetlen érzés, hogy még akár 1-2 hét van a fizetésedig, de neked már alig van pénzed? Esetleg ez rendszeres nálad? Hatalmas összegeket tudnál megspórolni az ilyen esetekre, ha racionalizálnád kicsit a költéseidet, és megnéznéd, hogy hol folyik el észrevétlenül a pénzed. Segítünk ebben!

Az egészségtelen és drága cigaretta, kb. 33 ezer forint/hó Kép forrása: dhgate.com

1/7 Az egészségtelen és drága cigaretta, kb. 33 ezer forint/hó

Az egyik legegészségtelenebb függőség a dohányzás, amely emellett még sokba is kerül. Ha napi egy doboz cigarettával számolunk, nagyjából 33 ezer forintot adunk ki érte havonta.

Ha ennél lassabban fogy el egy doboz cigid, akkor is kerülhet a dohányzás 10-15 ezer forintodba havonta. Ha ezt a pénzt rendszeresen félretennéd, akkor 120-180, de akár közel 400 ezer forintot is megspórolnál évente!

Nem lenne érdemesebb inkább leszokni?

Éttermi étkezés/Munkahelyi ebédelés, kb. 30 ezer forint/hó Kép forrása: swimspot.com

2/7 Éttermi étkezés/Munkahelyi ebédelés, kb. 30 ezer forint/hó

Tudjuk, hogy nem lehet minden nap főzni, de ha minden nap a munkahelyeden, vagy egy közeli étkezdében veszed az ebédedet, az már 20 ezer forintot jelent havonta.

Nem beszélve arról, ha pizzát rendelsz néha nap, vagy eszel egy gyrost a buli után, esetleg beültök enni a barátnőiddel ide-oda, hiszen ez plusz 10 ezerrel is növelheti az összeget havonta.

Ha kétnaponta magad főzöl, akkor máris tudsz spórolni ezen az összegen.

Ha pedig a gyorsételt kívánod, helyette otthon is készíthetsz pizzát, hamburgert, vagy akár egy finom olasz tésztát, amiért még a szervezetd is hálásabb lesz.

Kidobott ételek, kb. 8 ezer forint/hó Kép forrása: icecreaminspiration.com

3/7 Kidobott ételek, kb. 8 ezer forint/hó

A magyar háztartások élen járnak abban, hogy mennyi élelmiszert dobnak ki a kukába.

Ha hetente televásárolod a hűtőt, akkor legalább 10-15 ezer forintot otthagysz a kasszánál minden alkalommal, olyan ételekre is, amiket később a hűtő hátuljában találsz meg, lejárva, megromolva.

Ha hetente ez 2 ezer forintos összeget jelent, akkor havonta 8-10 ezer forintot is kidobhatsz a szemetesbe. Érdemes ehelyett inkább előre összeírni, mi az, amire valóban szükséged van, és a lista alapján vásárolni.

Az is segít, ha nem éhesen vásárolsz be, akkor kevesebb olyan dolgot teszel a kocsiba, amire még sincs szükséged.

Impulzus vásárlás, több tízezer forint/hó Kép forrása: marieclaire.com

4/7 Impulzus vásárlás, több tízezer forint/hó

Az impulzus vásárlásra havonta kidobott összeg néhány ezer forinttól akár több tízezerig is terjedhet.

Itt nem csak azokra a ruhavásárlásokra gondolunk, amikor az ominózus darabokat a próbafülkén kívül soha sem viselted, hanem a drogériákból felhalmozott századik parfümökre és ezredik körömlakkokra, és akár azokra a magazinokra, könyvekre, amik végül sajnos a polcon porosodnak, mert mégsem érdekel a tartalmuk.

Hogy ilyesmin ne ússzon el a pénzed, a legjobb taktika, hogyha megkívánsz valamit egy üzletben, akkor nem veszed meg azonnal, hanem ott hagyod néhány napra – ha továbbra is úgy gondolod, hogy szükséged van rá, megveheted.

El fogsz csodálkozni, mennyi holmiról feledkezel majd meg pár nap múlva, ami adott pillanatban létszükség lett volna!

Nassolás, 15 ezer forint/hó Kép forrása: studiodiy.com

5/7 Nassolás, 15 ezer forint/hó

Ha csak napi 500 forint olyan kiadással számolunk, amit csokira, édességre, plusz munkahelyi kávékra, üdítőitalokra költesz el, akkor az havonta 15 ezer forint kiadást jelenthet, vagy akár többet attól függően, hogy te mennyit is adsz ki ezekre a dolgokra.

A drága édességek helyett érdemesebb lenne otthonról vinned a gyümölcsöt, az irodai 2 kávé helyett pedig beszerezhetsz egy mutatós termoszbögrét, amiben tudod szállítani a reggel lefőzött koffein adagodat.

Ha éves értéket nézünk, 180 ezer forintot tudsz ezen is spórolni, amiből manapság egy néhány napos külföldi utat is tudsz fedezni.

6/7 Nem használt edzőtermi bérlet, kb. 10-20 ezer forint/hó

Sokan kezdik úgy az életmódváltást, hogy beszereznek egy edzőtermi bérletet, amit ha 20-30 alkalmas, jó, ha 4-5 alkalommal használnak.

Ennél már az is jobban megéri, ha inkább egy-egy alkalmas jegyet veszel, esetleg csoportos órákat látogatsz, vagy olyan sport után nézel, amit a kondin kívül tudsz űzni.

Ha tényleg becsületesen használod a bérletet, természetesen ez nem plusz költség, de ha most belegondolsz, hogy te inkább azok között vagy, akik csak néha mennek le a terembe, akkor pár hónap alatt annyi pénzt is kidobhattál, amiből kijönne egy klassz futócipő, egy szobabicikli vagy akár egy otthoni futópad.

+ 2 trükk a spóroláshoz Kép forrása: etsy.com

7/7 + 2 trükk a spóroláshoz

A fent említett kiadások gyakran azért keletkeznek, mert nem is tudjuk, hogy mire költünk havonta.

Ha vezetsz néhány hónapra egy táblázatot arról, mire mennyit adsz ki, akkor már jobban meg is tudod majd fogni a pénzed, visszavenni az üres költéseidből.

Egy másik jó módszer, a „ha nincs, akkor miből” elv: ez azt jelenti, hogy ha kevés pénzt tartasz magadnál, előre tervezed, hetente, naponta mennyi a „zsebpénzed”, akkor az impulzus vásárlásaid is minimalizálódnak majd.