Ezek a legjobb pénztárcakímélő tippek, ha nem tudsz félretenni

Fodor Veronika
Írta: ,

Félretenni nemtől, kortól és életminőségtől függetlenül nem egyszerű, de tudatossággal bárki képes rá. Összegyűjtöttünk néhány hasznos, pénztárcakímélő tippet, az első és legfontosabb lépés azonban az, hogy kitűzz egy célt, amiért érdemes belevágnod. Legyen szó nyaralásról, lakásfelújításról vagy akár a biztonságérzeted megerősítéséről, a lényeg, hogy tudd, milyen irányba tartasz!

Írd fel a kiadásaid Kép forrása: designmom.com

Nagyon jó első lépésként pár hónapig felírni minden kiadásod, hogy hónap végén lásd, mire mennyit költöttél.

Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt tudni fogod, hogy mi az, amire kimagaslóan sokat költesz, és miből tudnál csökkenteni. Ha hónap közepén is összesítesz egyszer, akkor még ki tudod egyenlíteni az adott időszakot. Nem kell ezt örökké csinálnod, elegendő pár hónapig, amíg megszokod, hogyan mondj nemet valamire, amit igazából megengedhetnél magadnak, csak tudatosságból nem teszed.

Segítségedre lehet még az ingyenesen letölthető Koin alkalmazás, amivel egyszerűen, átláthatóan és tematikusan követheted a kiadásaid.

Tedd félre a kereseted tíz százalékát Kép forrása: galmeetsglam.com

Régi, jól bevált alapszabály, hogy függetlenül attól, mennyi a havi bevételed, annak tíz százalékát minden hónapban tedd félre. Hogy miért?

Azért, mert az a tiéd – a többit pedig másnak adod.

Befizeted a lakás költségeit, élelmiszert, kozmetikumot és ruhafélét vásárolsz a boltban, szervizeled a kocsid, de mi marad neked? Legyen az a te saját kereseted, amit minden hónapban elteszel.

Természetesen, ha ügyes vagy, akkor ezt a százalékot növelni is tudod.