Ezek a legjobb pénztárcakímélő tippek, ha nem tudsz félretenni

Írta: ,

Félretenni nemtől, kortól és életminőségtől függetlenül nem egyszerű, de tudatossággal bárki képes rá. Összegyűjtöttünk néhány hasznos, pénztárcakímélő tippet, az első és legfontosabb lépés azonban az, hogy kitűzz egy célt, amiért érdemes belevágnod. Legyen szó nyaralásról, lakásfelújításról vagy akár a biztonságérzeted megerősítéséről, a lényeg, hogy tudd, milyen irányba tartasz!

Írd fel a kiadásaid Kép forrása: designmom.com

1/5 Írd fel a kiadásaid

Nagyon jó első lépésként pár hónapig felírni minden kiadásod, hogy hónap végén lásd, mire mennyit költöttél.

Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt tudni fogod, hogy mi az, amire kimagaslóan sokat költesz, és miből tudnál csökkenteni. Ha hónap közepén is összesítesz egyszer, akkor még ki tudod egyenlíteni az adott időszakot. Nem kell ezt örökké csinálnod, elegendő pár hónapig, amíg megszokod, hogyan mondj nemet valamire, amit igazából megengedhetnél magadnak, csak tudatosságból nem teszed.

Segítségedre lehet még az ingyenesen letölthető Koin alkalmazás, amivel egyszerűen, átláthatóan és tematikusan követheted a kiadásaid.

Tedd félre a kereseted tíz százalékát Kép forrása: galmeetsglam.com

2/5 Tedd félre a kereseted tíz százalékát

Régi, jól bevált alapszabály, hogy függetlenül attól, mennyi a havi bevételed, annak tíz százalékát minden hónapban tedd félre. Hogy miért?

Azért, mert az a tiéd – a többit pedig másnak adod.

Befizeted a lakás költségeit, élelmiszert, kozmetikumot és ruhafélét vásárolsz a boltban, szervizeled a kocsid, de mi marad neked? Legyen az a te saját kereseted, amit minden hónapban elteszel.

Természetesen, ha ügyes vagy, akkor ezt a százalékot növelni is tudod.

Legyen passzív bevételed Kép forrása: shopstyle.com

3/5 Legyen passzív bevételed

Ahhoz, hogy a félretett pénzed növekedjen, bizony be kell fektetned. Olyan dologban gondolkozz, ami kevés energiabefektetést igényel – úgy is mondhatjuk, hogy dolgozzon neked a pénzed. Akinek nagyobb tőkéje van, ezt ingatlan befektetésnek hívja, de ha te pár hónapja kezdtél el csak félretenni, akkor nem biztos, hogy futja egyből egy lakásra. Elkeseredésre azonban semmi okod! Volt egyszer egy fiatal fiú, aki a tollát egy házra cserélte. Hogyan? Több száz lépésben – de mindig megtalálta azt az embert, aki az elcserélt tárgyért hajlandó volt olyan dologgal fizetni, ami többet ért az ajánlott tárgynál.

Tipp: Kezdésnek jó befektetés valamilyen lakástakarék, ahol a pénzeddel semmi dolgod nincs, mégis hónapról hónapra gyarapodik.

Mondj le egy dologról Kép forrása: fashionmenow.co.uk

4/5 Mondj le egy dologról

A legtöbbünket az tántorít el a spórolástól, hogy azt hisszük, mindent meg kell változtatni ahhoz, hogy spórolni tudjunk. De ez nem így van.

Áldozattal jár, de mégsem kell olyan drasztikusan megélned, mivel minden hónapban csak egy dolgot kell kiválasztanod, amiről lemondasz.

Ne tégy felesleges fogadalmakat, például, hogy nem veszel meg több fekete blézert, hanem minden hónapban válassz ki egy kategóriát – szórakozás, ajándék, élelmiszer, utazás stb. –, amiben odafigyelsz a kiadásokra, és ezt havonta váltogasd.

A Koin alkalmazás ezért is hasznos, mert tematikusan számolja a kiadásaidat.

Ami felesleges, ne tartogasd Kép forrása: thevillagemarkets.co

5/5 Ami felesleges, ne tartogasd

A halmozás az egyik legnagyobb ellenségünk! „Ezt még egyszer felveszem”, „Ezt anyától kaptam”, „Még sosem volt rajtam, csak nem fogom kidobni!” Ha ismerősen csengenek ezek a mondatok, akkor itt az ideje a selejtezésnek!

Mit szólnál hozzá, ha azok helyett a ruhák helyett, melyektől megváltál, újakat vehetnél? Ha tetszik az ötlet,  akkor gyűjtsd össze az összes olyan ruhádat, tárgyadat, amire már nincs szükséged, és irány valamelyik helyi lakás- vagy gardróbvásár, ahol eladhatod a használt cuccaidat, és közben cserélhetsz vagy vásárolhatsz másoktól.

Csak arra figyelj oda, hogy ne költs többet, mint amennyit aznap megkeresel.