Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér – Hogyan menedzseld a pénzügyeidet úgy, mint egy profi?

Stumpf Bea
Írta: ,

Sajnos a pénzügyi tudatosság még nem az erősségünk, persze látható valamilyen javulás ezen a területen, de sokak vállát még mindig több hitel nyomja, hónap végén súlyos mínuszokban vannak, nincsenek megtakarításai és a pénzügyi tervezés vagy a takarékoskodás még csak nem is távlati célok. Kérdés, hogy hogyan változtathatsz ezen és hogyan kezelheted profin a pénzügyeidet? Lássuk a tippeket!

Tervezés Kép forrása: theeverygirl.com

Ha minden hónapod a csekkek befizetéséről szól, a pénz csak kifolyik a kezedből, de nem érted, hogy hová, akkor valószínűleg egy részletes pénzügyi tervre van szükséged. Ez elsőre ijesztően hangzik, pedig valójában egyszerű.

Annyit kell tenned, hogy egyik oldalra felírod részletesen, hogy milyen kiadásaid vannak egy hónapban, a másik oldalra pedig a bevételek jönnek. Elsőre elég, ha átlag összegeket írsz fel, azaz mennyi megy el a háztartásra, lakásfenntartásra, hiteltörlesztésre, az autódra, bevásárlásra stb.

Már ez segíthet abban, hogy egy tágabb képet kapj arról, hogy milyen tételekre arányaiban mennyit költesz és mennyi marad a hó végén.

Tipp: Ha negatív összeg jön ki a táblázatodban, akkor vagy a kiadásokat kell egy kicsit csökkenteni vagy a bevételi oldalt valahogyan feltornászni.

Légy szigorú Kép forrása: glamradar.com

Ha megvan az előző pontban említett táblázat, akkor már nagyjából látod, mire mennyit költesz, sőt lehet, hogy egy-két meglepetés is ért. Most pedig jöhet a neheze.

Ha az összeg, ami a táblázat végén kijött, nem igazán tetszik és változtatni szeretnél rajta, akkor egyesével menj végig minden tételen és értékeld őket.

Hogyan tudnád csökkenteni ezt az összeget? Tudsz valahogyan költségeket átcsoportosítani? Lehet, hogy ki kell adnod az egyik szobád, hogy a lakásra kevesebb menjen el?

Az is szuper, ha átnézed a számláidat és egy kicsit racionalizálsz, megnézed a mobilcsomagot, amiben vagy, és kicsit keresgélsz a neten, hátha ennél kedvezőbbet is találsz. Ha hétről-hétre megtervezed a bevásárlást és a főzést, akkor a háztartási költségeken is jelentősen csökkenthetsz.

Tehát minden tételt részletesen körül kell járnod, csak így haladhatsz hatékonyan a cél felé!