6 módszer, amivel akár egy nyaralás árát is meg tudod spórolni a mindennapokban

Írta: ,

Szuper háromhetes ázsiai utazás? Esetleg egy amerikai roadtrip? Vagy egy európai tengerparti vakáció? Bármelyikről is álmodozol, hidd el, meg tudod csinálni, nem kell, hogy millióid legyenek hozzá. Ha a mindennapokban előtted lebeg a cél, és sok kicsiből rakod össze, akkor rögtön könnyebb dolgod van, mintha egyszerre kellene kifizetned a nyaralás árát. Lássuk, hogyan spórolhatsz egyszerűen az utazásaidra!

1/6 Ismerd a költségvetést!

Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod, a költségeid helyes kezelése.

Ha még nem vezeted rendszeresen és pontosan a havi kiadásaidat, akkor azt javasoljuk, hogy legalább egy-két hónapig próbáld ki ezt a módszert.

Lehet ez egy papírra felrajzolt táblázat vagy egy excel tábla, amin a kiadások és a bevételek oldalt elkülönítve vezetsz minden tételt, de ha ezt túl bonyolultnak tartod, akkor egy applikációban is számon tarthatod a költséeidet.

A lényeg csupán annyi, hogy felismerd, hogy melyek azok a tételek, amikre esetleg túl sokat költesz, és melyek azok, ahol spórolni tudsz.

 

2/6 Add ki az egyik szobád

Ha olyan lakásban laksz, ahol van egy plusz szoba, amit nélkülözni tudsz, esetleg sokat utazol vagy csak egy szabad kanapéd van, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkoznod a kiadáson.

Ha kellene egy kis plusz bevétel, sőt szeretsz külföldi fiatalokkal találkozni, akkor tedd fel a lakásod Airbnb-re vagy hirdesd a szabad kanapéd Coachsurfingen.

Az is jó opció, ha állandó lakótársat keresel, persze csak ha úgy érzed, hogy nem zavarna, ha innentől kezdve kevesebbet lennél egyedül, azaz mindig lenne társaságod.

Ha csak azt a pénzt, amit ezzel keresel, félreteszed, már közelebb vagy ahhoz, hogy szuper nyaralást tervezhess.

 

3/6 Spórolj a kocsidon!

Bár egy kocsi kényelmes, főleg ha sokat használod és már hozzászoktál, de nagyon sok pénzt el is visz a hétköznapokban.

Ha úgy érzed, hogy elég lenne, ha a családban eggyel kevesebb autó lenne, meg tudod osztani a pároddal az autót vagy át tudsz térni carsharingre, tömegközlekedésre vagy biciklire, akkor érdemes megfontolni, hogy eladd az autód.

Ha a korábban említett költségvetésben úgy látod, hogy elég nagy összeget tudnál spórolni az autódon, és a nyaralás mégis jobban cseng, akkor miért ne?

Nem kell persze örökre megválni az autós léttől, ha egy kicsit egyenesbe jönnek a dolgok, akkor befektethetsz egy új autóba!

4/6 Bűnös élvezetek

Ha a szorgosan vezetett költségvetésedből az derül ki, hogy túl sokat költesz cigire, alkoholra vagy bulikra, akkor itt az ideje egy kicsit visszavenni a hévből, hiszen ezen nagyon sokat spórolhatsz.

Persze nem azt mondjuk, hogy egy csapásra szokj le a cigiről és otthon kuksolj, de ha csak a felére tudod csökkenteni az elszívott cigik számát, azzal is többezer forintot spórolhatsz, számolj csak egy kicsit utána.

A bulikra jó megoldás, ha néha te hívod át magadhoz a társaságot és együtt főztök, iszogattok vagy csak társasoztok, hiszen így nem csak kényelmesebb, de olcsóbb is lesz végül az este.

5/6 Telefonszámla és kábeltévé

Ha úgy érzed, hogy túlságosan sokat költesz tévére és telefonra, miközben nem is használod olyan sokat ezeket az eszközöket, akkor érdemes átnézned, hogy milyen szerződésed van, milyen csomagban vagy, hátha találsz valami jobb ajánlatot.

Azt is érdemes átgondolni, hogy van-e egyáltalán többszáz tévécsatornára szükséged, mikor alig vagy otthon és alig nézel tévét vagy van-e esetleg olyan csomag, ami olcsóbb és jobban passzol az igényeidhez?

A telefon a másik gyenge láncszem, hiszen észre sem veszed, hogy valójában mennyit lógsz a mobilodon és ezért mennyit fizetsz.

Tipp: Próbálj meg interneten keresztül telefonálni, ingyen beszélni és kihasználni a különböző ingyenes appokat!

 

6/6 Egy kis plusz

Ha úgy érzed, hogy még ezek után is jól jönne egy kis plusz pénz – erre mikor mondanál nemet?

– akkor lehet, hogy érdemes lenne egy másodállás után nézned.

Nem kell, hogy ez álmaid munkája legyen vagy nagyon sokat keress vele, a lényeg, hogy kiegészítse a havi büdzsédet.

Előfordul, hogy találsz valami olyasmit, amit otthonról is tudsz végezni, ahol magadnak tudod beosztani az idődet, sőt lehet, hogy fejlődni is fogsz általa.

Miben is gondolkozhatsz?

Kutyasétáltatás, babysitterkedés, írás, fordítás, nyelvoktatás, de ez persze lehet bármi, amiben elég jónak érzed magad.

Ugye így már nem is tűnik annyira elérhetetlennek az a szuper nyaralás, amiről évek óta álmodozol?