5 izgalmas és hasznos ötlet, ha spórolni akarsz

Írta: ,

Spórolni nem egyszerű, de néhány forintot félretenni minden hónapban azért nem is olyan nehéz. Az alábbi tippek persze nem arra szolgálnak, hogy erre alapozd a nyugdíjas éveidet, de segíthetnek, hogy megvalósíts néhány kisebb tervet, vagy a hónap végén ne érezd teljesen leégve magadat.

Sakktábla módszer

1/5 Sakktábla módszer

Ez az ötlet minden újévkor az interneten kering, de nem csak év elején érdemes belevágni, gyakorlatilag bármikor elkezdheted.  

A módszer lényege, hogy az első héten csak akkora összeget teszel félre, amit egyáltalán meg sem érzel - ez lehet kétszáz forint, de akár száz vagy ötven is. A következő héten azonban meg kell kétszerezned az összeget.

Vagyis, ha az első héten száz forintot tettél félre, a következő héten tegyél félre kétszázat, az az utáni héten háromszázat, és így tovább.

A módszer lényege, hogy mivel apránként teszed félre a pénzt, van időd hozzászokni a spóroláshoz. Ha nem is tudod a rendszert egészen év végéig tartani, akkor is sikerülhet egy kis mellékest bezsebelned.

Aprópénz, a kiválasztott

2/5 Aprópénz, a kiválasztott

Amikor megjelentek az új kétszáz forintosok, az anyukám "gyűjteni" kezdte őket - azaz valahányszor ilyet adtak neki vissza, azt bedobta egy perselybe.

Egy-egy kisebb értékű címletet, érmét kiválasztani, és mindig lemondani róla nem tűnik olyan fájdalmas dolognak, hiszen néhány forintot egyébként is könnyen költenénk el valami olyan butaságra, amire egyébként valószínűleg nincs szükségünk.

Az ember hajlamos venni egy automatás kávét, ha van a zsebében egy százas, de az ezresét már nem fogja csak emiatt felváltani.

A sok kicsi viszont sokra megy, és ha a kiválasztott címletet következetesen félrerakod, gyorsan szaporodni kezdhet - a mi konyhánkban kávéfőzővé váltak a félretett kétszáz forintosok.

Megmaradt forintok

3/5 Megmaradt forintok

Hasonló az előző módszerhez, de még kevésbé "drasztikus".

Ha te is az a típus vagy, aki szereti beosztani a pénzt, és mindig előre meghatározott összeg van nálad például az ebédre, vagy a napi bevásárlásra, ezt akkor is kipróbálhatod.

Ha például mindig egy ezres van nálad, hogy ebédet vegyél a munkahelyeden, de egyik nap főzeléket kívánsz, és az mondjuk csak 600 forintba kerül, ne dobd vissza a megmaradt 400 forintot a pénztárcádba.

Itt valószínűleg csak észrevétlenül elkallódna, de ha a megmaradt aprópénzeket egy helyre rakod az ebédből, a bevásárlásból, az egyik hónapban alacsonyabb villanyszámlából, akkor az év végére, együttesen már komoly kis summát jelenthetnek.

Új ruhák, ingyen

4/5 Új ruhák, ingyen

Ha te is azok közé tartozol, akik akkor is képesek eltapsolni a megspórolt pénzüket egy új ruhára, amikor roskadásig van a szekrény textillel, akkor itt egy neked való ötlet: rendezzetek ruhacserét a barátnőiddel, ahová mindenki elhozhatja a teljesen jó állapotban lévő, de már megunt, vagy nem használt ruháit.

Mindenki kap egy kis kupont minden egyes beadott ruháért, majd a kuponok ellenében választhat a többiek által hozott holmikból.

Így nem csak ingyen juthattok hozzá néhány olyan ruhához, amit a másik esetleg szívesen hord, de a szekrényetekben is szabadul fel hely az új szerzeményeknek - arról nem is beszélve, hogy mókás délutánt tölthettek együtt.

Legyen célod!

5/5 Legyen célod!

Sokkal jobban megy a spórolás, ha van egy kijelölt, és lehetőleg reális, megvalósítható célod.

Ne csak úgy dobáld be a pénzt a befőttesüvegbe, hanem tudd, hogy mire gyűjtesz: egy új turmixgépre, egy romantikus hétvégére a pároddal, bármire, ami boldoggá tesz.

Ha tudod, hogy nagyjából mi az az összeg, amit szeretnél elérni, és hogy mi lesz a jutalmad, ha ez sikerül, sokkal lelkesebben teszed félre a pénzt, mintha csak a lemondás részét látod a dolognak.

Jó ötlet a félretett pénz dobozára vagy üvegére rá is írni, mire gyűjtesz, esetleg egy fényképet tenni mellé a célodról - így sokkal motiváltabb leszel, és könnyebben megy a spórolás.