5 izgalmas és hasznos ötlet, ha spórolni akarsz

Zabolai Margit
Írta: ,

Spórolni nem egyszerű, de néhány forintot félretenni minden hónapban azért nem is olyan nehéz. Az alábbi tippek persze nem arra szolgálnak, hogy erre alapozd a nyugdíjas éveidet, de segíthetnek, hogy megvalósíts néhány kisebb tervet, vagy a hónap végén ne érezd teljesen leégve magadat.

Sakktábla módszer

Ez az ötlet minden újévkor az interneten kering, de nem csak év elején érdemes belevágni, gyakorlatilag bármikor elkezdheted.  

A módszer lényege, hogy az első héten csak akkora összeget teszel félre, amit egyáltalán meg sem érzel - ez lehet kétszáz forint, de akár száz vagy ötven is. A következő héten azonban meg kell kétszerezned az összeget.

Vagyis, ha az első héten száz forintot tettél félre, a következő héten tegyél félre kétszázat, az az utáni héten háromszázat, és így tovább.

A módszer lényege, hogy mivel apránként teszed félre a pénzt, van időd hozzászokni a spóroláshoz. Ha nem is tudod a rendszert egészen év végéig tartani, akkor is sikerülhet egy kis mellékest bezsebelned.

Aprópénz, a kiválasztott

Amikor megjelentek az új kétszáz forintosok, az anyukám "gyűjteni" kezdte őket - azaz valahányszor ilyet adtak neki vissza, azt bedobta egy perselybe.

Egy-egy kisebb értékű címletet, érmét kiválasztani, és mindig lemondani róla nem tűnik olyan fájdalmas dolognak, hiszen néhány forintot egyébként is könnyen költenénk el valami olyan butaságra, amire egyébként valószínűleg nincs szükségünk.

Az ember hajlamos venni egy automatás kávét, ha van a zsebében egy százas, de az ezresét már nem fogja csak emiatt felváltani.

A sok kicsi viszont sokra megy, és ha a kiválasztott címletet következetesen félrerakod, gyorsan szaporodni kezdhet - a mi konyhánkban kávéfőzővé váltak a félretett kétszáz forintosok.