2 hónap és karácsony! Idén készülj rá okosan és spórolj így!

Írta: ,

Hihetetlen, hogy épphogy csak eltetted a bikiniket és kezdted megszokni az ősz színeit, illatait és hangulatát, a sarkon már türelmetlenül mocorog a karácsony, hiszen már csak pár hét van azokig a csodálatos napokig, ami hidd el, gyorsabban elrepül, mint gondolnád. Mint minden évben, most is azt szeretnéd, hogy minden tökéletes legyen, amihez valljuk be, általában pénz is kell. Mi lenne, ha idén időben elkezdenél spórolni, hogy a december és a január ne lelkiismeret furdallással teljen? Lássuk, mit kell tenned!

Készíts egy listát Kép forrása: therealchristinalee.com

1/4 Készíts egy listát

Vedd elő a jegyzetfüzeted vagy a laptopod és kezdd el felírni, hogy kik azok, akiknek ajándékot szeretnél venni idén karácsonykor.

Ezután jöjjenek azok a tételek, amikre minden évben költened kell – karácsonyfa, karácsonyi vacsora, utazás, csomagolópapaírok, ruhák stb. – és ezt kövessék azok, amiket extra kiadásként kell felírnod.

Ha jól visszaemlékszel, akkor a tavalyi égősort ki kellett dobni és teljesen új dekorációra van szükséged? Idén te szervezed a családi karácsonyi vacsorát vagy valami különleges meglepetésre készülsz?

Lényeg, hogy sorolj fel mindent, ami eszedbe jut, az egyes tételek mellé próbálj meg egy becsült összeget felvezeteni, majd a fogaidat összeszorítva összesítsd az oszlopokat.

Mielőtt bepánikolsz, még van néhány heted félretenni ezt az összeget!

Okos bevásárlólisták Kép forrása: barefootblonde.com

2/4 Okos bevásárlólisták

Most, hogy van egy nagy listád, ideje kisebb részletekre bontani, priorizálni és átgondolni azt, hogy mi is volt, amit a nagymamád, a legjobb barátnőd vagy az apukád emlegetett az előző héten, hogy nagyon szeretne megvenni magának.

Ezek az apróságok ugyanis sokkal többet jelentenek majd, mintha a karácsonyi nagybevásárlás hevében olyasmit választanál, amire idő-energia-vagy pénz hiányában inkább csak rákényszerülsz.

Nem mondjuk, hogy mindent most kell megvenned, de okosan teszed, ha már jóval a karácsonyi hajsza előtt elkezded beszerezni az apróságokat és akár egy szuper okos segítséggel (Shoptagr) mindent egy kézben tartasz.

A Shoptagr-al ugyanis mindent elmenthetsz, amit kinéztél, sőt így sokkal okosabb és ésszerűbb döntéseket is hozhatsz, ha nem veszel meg rögtön mindent, ami megtetszik.

50-20-30 Kép forrása: knotandnestdesigns.com

3/4 50-20-30

Mindenkinél másképp működik, időszaktól és különleges eseményektől is függ, de alapvetően nem árt, ha van egy rendszer, ahogy a pénzügyeket kezeled minden hónapban.

Ha eddig nem igazán voltak megtakarításaid, akkor már csak a karácsonyi őrület elkerülése miatt is érdemes kipróbálni egy három hónapos próbaüzemet, amikor csak három számra kell emlékezned, ez segít majd mindenben.

50-20-30.

Mit is jelent ez? A fizetésed 50% menjen a kiadásokra, az életviteledre, a bevásárlásokra, a 20% mehet a malacperselybe (ezt karácsonykor igazán értékelni fogod), 30%-ot pedig költs magadra.

Nem kell persze mindet rögtön kipengetni a kedvenc ruhaboltodban, azt is ideszámíthatod, hogy idén egy téli nyaralással kényeztetnéd magad. Mit szólsz, megvalósíthatónak tűnik?

Alternatív megoldások Kép forrása: finest10.com

4/4 Alternatív megoldások

Jól hangzik a sok-sok készülődés, lista és számolgatás, de előfordul, hogy mégsem az jön ki a végeredményben, amit szerettél volna.

Ha az idei évben más volt a prioritás – például sokat utaztál, hogy megtaláld önmagad, végre a lakásfelújításba is belekezdtél vagy egyszerűen csak elszaladt veled nyáron a ló – akkor lehet, hogy egy kis ésszerűsítésre szorul az eredeti költségvetésed.

Ha nagy a család és túl hosszú azoknak a listája, akiknek ajándékot szeretnél venni, akkor beszéljétek meg, hogy néhányan közös ajándékot adtok a másiknak, amivel hasznosabban és jobban költhetitek el a pénzeteket.

Jó megoldás az is, ha néhány, a listában szereplő barátodnak vagy családtagodnak saját készítésű ajándékot adsz vagy már jó előre megrendeled interneten, amit kinéztél, így ugyanis nem csak a stressz lesz kevesebb, de a kiadásaid is csökkenni fognak.