Tipikus pályakezdő hibák, amiket jobb elkerülni

Fodor Veronika
Írta: ,
Tipikus pályakezdő hibák, amiket jobb elkerülni

Az első állás vagy a gyakornoki pozíció keresésébe mindenki tapasztalatlanul vág bele, mert az iskolapadban ilyen rutint sajnos nem tudsz szerezni. Ilyenkor teljesen természetes, ha elkövetsz néhány kisebb hibát, de azért nem árt tisztában lenned azzal, hogy mire érdemes odafigyelni, hátha el tudsz kerülni közülük párat. Íme, néhány tipikus pályakezdő hiba, ami számodra is tanulságos lehet.

Álláskeresésnél alábecsülöd a felkészültség jelentőségét Kép forrása: myscandinavianhome.com

Az első munkahely keresésénél a legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy nem célzottan keresnek, hanem minél több helyre elküldik az önéletrajzukat, és mindeközben csak felületesen futják át a hirdetés szövegét.

Tipp: Mindig átgondoltan válogass a pozíciók között! Felesleges olyan céghez még csak gyakornoki pozícióba is jelentkezni, aminek a missziója nem találkozik a te célkitűzéseiddel. Ehelyett inkább alaposan olvasd át a hirdetés szövegét, és böngészd át minél jobban a munkáltató profilját. Legyél tájékozott és naprakész az adott állással, vállalattal és az egész iparággal kapcsolatban, így magabiztosan léphetsz fel majd az interjún is.

Irreleváns elvárásokat fogalmazol meg Kép forrása: ourcamplife.tumblr.com

Az álmok és a realitás nem minden esetben találkoznak, de közelíthetnek egymáshoz, ha felméred a piacon a pozícióra jellemző trendeket – fizetés és feladatkör tekintetében is.

Kezdőként még nem tudsz a tapasztalatra hivatkozva magas bérigénnyel indítani, hacsak az egyetem alatt nem szereztél releváns gyakorlatot.

Ha voltak előző munkáid, akkor arról érdemes egy portfóliót, esetleg motivációs levelet is készítened, de a legfontosabb, hogy mindig a valós tapasztalataid és készségeid alapján mérlegelj.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!