Tipikus pályakezdő hibák, amiket jobb elkerülni

Írta: ,

Az első állás vagy a gyakornoki pozíció keresésébe mindenki tapasztalatlanul vág bele, mert az iskolapadban ilyen rutint sajnos nem tudsz szerezni. Ilyenkor teljesen természetes, ha elkövetsz néhány kisebb hibát, de azért nem árt tisztában lenned azzal, hogy mire érdemes odafigyelni, hátha el tudsz kerülni közülük párat. Íme, néhány tipikus pályakezdő hiba, ami számodra is tanulságos lehet.

Álláskeresésnél alábecsülöd a felkészültség jelentőségét Kép forrása: myscandinavianhome.com

1/5 Álláskeresésnél alábecsülöd a felkészültség jelentőségét

Az első munkahely keresésénél a legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy nem célzottan keresnek, hanem minél több helyre elküldik az önéletrajzukat, és mindeközben csak felületesen futják át a hirdetés szövegét.

Tipp: Mindig átgondoltan válogass a pozíciók között! Felesleges olyan céghez még csak gyakornoki pozícióba is jelentkezni, aminek a missziója nem találkozik a te célkitűzéseiddel. Ehelyett inkább alaposan olvasd át a hirdetés szövegét, és böngészd át minél jobban a munkáltató profilját. Legyél tájékozott és naprakész az adott állással, vállalattal és az egész iparággal kapcsolatban, így magabiztosan léphetsz fel majd az interjún is.

Irreleváns elvárásokat fogalmazol meg Kép forrása: ourcamplife.tumblr.com

2/5 Irreleváns elvárásokat fogalmazol meg

Az álmok és a realitás nem minden esetben találkoznak, de közelíthetnek egymáshoz, ha felméred a piacon a pozícióra jellemző trendeket – fizetés és feladatkör tekintetében is.

Kezdőként még nem tudsz a tapasztalatra hivatkozva magas bérigénnyel indítani, hacsak az egyetem alatt nem szereztél releváns gyakorlatot.

Ha voltak előző munkáid, akkor arról érdemes egy portfóliót, esetleg motivációs levelet is készítened, de a legfontosabb, hogy mindig a valós tapasztalataid és készségeid alapján mérlegelj.

Csak multinál nézelődsz Kép forrása: theglitterguide.com

3/5 Csak multinál nézelődsz

Nagy dilemma, hogy az önéletrajzod színesítsd vagy a tudásod tárházát, ugye? Teljesen természetes a belső konfliktus, de azt javasoljuk, hogy a jelentkezéskor ne zárd ki a kisebb cégeket sem, mert náluk is sokat tudsz tanulni.

A kisebb létszámú cégeknél általában nem annyira specifikusak a munkakörök, így lehetőséged van többféle feladatot is elvégezni, miközben kitágulhat az elképzeléseid spektruma, és előfordulhat egy teljesen más irányba való elmozdulás is. A legfontosabb, hogy légy nyitott, és nézz körbe akár a magyar startupperek világában is.

Túlzottan magabiztos vagy Kép forrása: lovely-pepa.com

4/5 Túlzottan magabiztos vagy

Fontos az első benyomás és határozottság, de nem szabad túlzásba vinni, mert arroganciát vagy akár tiszteletlenséget is sugallhat. Legyél inkább őszinte és természetes. Miért?

Mert nem az eddigi munkáidat kell bemutatnod, hanem magadat.

Első pozíciónál még inkább fontos, hogy a személyiségedhez illő munkakört válassz, mert itt még nem az egyéb juttatás lesz a motivációd, hanem hogy azon a területen tudj fejlődni, amit kitűztél magad elé.

Csak a teljes munkaidős pozíciókra jelentkezel Kép forrása: insanamentelm.tumblr.com

5/5 Csak a teljes munkaidős pozíciókra jelentkezel

Pályakezdőként előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagyod a részmunkaidős vagy projekt időszakra szóló lehetőségeket.

Érdemes azonban ezeket a hirdetéseket is figyelni, mert előfordulhat, hogy kezdetben elegendő 20-25 órában dolgoznod, de a próbaidő végére változhat a cég igénye is.

Közben tapasztalatot szerzel, és akár két munkát is vállalhatsz, hogy több területbe is belekóstolj egy időben.