Ne blokkolj le! Így viselkedj az állásinterjún, ha nem tudod a választ

Írta: ,

Magabiztosság ide, felkészülés oda, egy állásinterjún mindig jöhetnek olyan váratlan helyzetek, amikor legszívesebben láthatatlanná varázsolnád magad, és kisurrannál a teremből – például, mikor feltesznek neked egy kérdést, és fogalmad sincs, mit válaszolj! De a jó hír az, hogy az ilyen kínos szituációk elkerülésére is fel lehet készülni!

1/5 Maradj higgadt

Bármennyire is nehéz egy ilyen szituációban higgadtnak maradni, mégis ez az első lépés. Az éles helyzetben erre 3 másodperced lesz, de az interjú előtt elvégezhetsz pár gyakorlatot, amivel ráhangolod magad a váratlan helyzetek kezelésére.

Fogd meg az egyik kezeddel a homlokod, a másikkal pedig a tarkód. Hunyd be a szemed, és mond el hangosan, hogy képes vagy higgadtan kezelni a stresszhelyzetet. Azzal még soha nem oldottál meg semmit, hogy bepánikoltál. Mikor úgy érzed, a két tenyered közt már szinte lüktet a fejed, akkor nagy valószínűséggel sikerült meggyőznöd a tudatos éned! Ha az interjún mégis rád törne a pánik, vegyél 3 mély levegőt, és gondolatban idézd fel gyakorlatban átélt nyugalmat.

Ne mond azt, hogy „nem tudom” Kép forrása: unsplash

2/5 Ne mond azt, hogy „nem tudom”

Bizony, az interjún felmerülhet olyan kérdés, amire nem biztos, hogy tudni fogod a választ. Ilyenkor azt kell tudatosítanod magadban, hogy ez nem probléma.

A kínos helyzet akkor alakul ki, ha nem is próbálsz meg válaszolni.

Az interjúztatók ugyanis pontosan arra kíváncsiak, hogyan reagálsz a váratlan helyzetekben, és milyen a problémamegoldó képességed. Mondd el, milyen kérdéseket vet fel benned a válasz megfogalmazása, és hogy milyen lehetséges kimeneteleket látsz.

A közös gondolkodás is megoldás!

Kérdezz vissza Kép forrása: unsplash

3/5 Kérdezz vissza

Ha nem egyértelmű az interjúztató kérdése, nyugodtan kérdezz vissza! Tisztázzátok, hogy mire gondol pontosan, és kérdezz bátran a dolgok mögé is.

Feltehetsz olyan kérdéseket is, ami más nézőpontból világítja meg a témát, és közben benned is fogalmazódik majd a válasz.

Hangosan is gondolkozhatsz, hogy milyen információk megszerzésére lenne szükséged a megfelelő válasz megfogalmazásához.

4/5 Ismerd a kivételt

Van az a szituáció, amikor nem érdemes belemenni a közös gondolkodásba és a visszakérdezésbe, mert egyértelmű, hogy a megoldáshoz nem a gyakorlati, hanem az elméleti tudásodra kíváncsiak.

Ilyen jellegű kérdésnél elmondhatod, hogy nem vagy biztos a válaszban, de az interjút követően utánanézel.

Follow up e-mail Kép forrása: unsplash

5/5 Follow up e-mail

Megerősíteni vagy akár megváltoztatni a benyomást egy follow up e-mail segítségével is lehetséges.

Nem kell nyomulni, és többet elmondani magadról, csak egy kedves gesztus, amiben megköszönheted a lehetőséget, és leírhatod mennyire tanulságos volt az interjú.

Ha szóban elfelejtetted megkérdezni, hogy mikor várhatod a visszajelzésüket, akkor itt bepótolhatod.