Minden, amit az alkalmi munkavállalásról tudnod kell

Serestyén Sára
Írta: ,
Minden, amit az alkalmi munkavállalásról tudnod kell

Alkalmi munka; sokszor hallottad ezt a kifejezést, de eddig még nem igazán tudtad helyén kezelni a dolgot. Esetleg éppen most szeretnél alkalmi munkát vállalni, de nem tudod merre indulj el és az interneten keringő jogi maszlagtól hemzsegő leírások erdejében nem tudsz kiigazodni? Olvasd el az alábbi cikket, amiben minden lényes dolog benne van, amit az alkalmi munkáról tudni érdemes.

Mi is ez pontosan?

Sok esetben alkalmi munkavállalás alatt az egyszerűsített foglalkoztatást értjük, de az alkalmi munka kifejezés nem összekeverendő az egyszerűsített foglalkoztatás fogalmával. Az alkalmi munkavállalás ugyanis az egyszerűsített foglalkoztatás egyik formája, másik pedig az úgynevezett idénymunka. Az idénymunkán belül megkülönböztetünk turisztikai és mezőgazdasági idénymunkát is.

De visszatérve az alkalmi foglalkoztatáshoz. Egy naptári évben maximum 90 napot lehet alkalmi munkát vállalni – ez egy naptári hónapban összesen 15 napot jelent és egyhuzamban csak 5 napot lehet dolgozni, ez után pihenőnapot kell biztosítani a munkavállaló számára. Ez az idénymunka esetén 120 nap lehet.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?