Milyen elvárásaik lehetnek ma a pályakezdőknek?

Szendrey Adrienn
Írta: ,

A Jófogás és a GKI nemrégiben készített egy felmérést, melyben a 18-24 éves pályakezdő fiatalokat kérdezték az elvárásaikról első munkahelyük tekintetében. Kiderült, hogy többségük már nem érzi piacképesnek a szakmáját, helyette azonban mégsem választana másikat, és azt sem igazán tudják, hogyan lenne érdemes munkát keresniük. Kezdő fizetésként átlagosan 181 ezer forintot jelöltek meg – hogy ez mennyire reális, kiderül cikkünkből.

Munkakeresési nehézségek

Az elmúlt évek felméréseiből folyamatosan az derül ki, hogy egyre nehezebbnek látják a pályakezdők a munkakeresést, amit a legtöbb esetben azzal indokolnak, hogy szinte minden álláshoz több éves munkatapasztalatot várnak el a munkaadók. Ez sajnos valóban így van a jelenlegi munkaerőpiacon, sok esetben a legalapvetőbb munkákhoz is akár 1-3 év tapasztalatot kérnek. Erre a legjobb megoldás a diákmunka vagy gyakornokoskodás, ezzel viszont sokaknak az a gondja, hogy iskola mellett nehéz dolgozni, illetve az ezekért a munkákért kapott bérek sokszor rendkívül alacsonyak. Szakmán belül azonban még mindig így a legkönnyebb tapasztalatot szerezni, és az sem utolsó szempont, hogy a kezdeti kapcsolati tőkét is így lehet kiépíteni – a legjobb állásokat pedig sokszor csak személyes ajánlásra lehet megcsípni.

Jó nevű munkahelyek Kép forrása: stylemepretty.com

A felmérésben résztvevő fiatalok egyharmada jelölte meg problémaként azt, hogy az ismert cégekhez nagyon nehéz bekerülni.

A nagyobb, neves vállalatoknál valóban megéri dolgozni, hiszen az önéletrajzban remek referenciát jelentenek, viszont magasabb presztízsű pozíciókat tényleg ritkábban hirdetnek meg ezek a cégek.

A gyakornoki programban való részvétel ebben az esetben is ideális választás, hiszen sok cég erre egyfajta betanítási folyamatként gondol, és az üresedő pozíciókat szívesen töltik fel az ügyes gyakornokokkal.