Milyen elvárásaik lehetnek ma a pályakezdőknek?

Írta: ,

A Jófogás és a GKI nemrégiben készített egy felmérést, melyben a 18-24 éves pályakezdő fiatalokat kérdezték az elvárásaikról első munkahelyük tekintetében. Kiderült, hogy többségük már nem érzi piacképesnek a szakmáját, helyette azonban mégsem választana másikat, és azt sem igazán tudják, hogyan lenne érdemes munkát keresniük. Kezdő fizetésként átlagosan 181 ezer forintot jelöltek meg – hogy ez mennyire reális, kiderül cikkünkből.

Munkakeresési nehézségek

1/4 Munkakeresési nehézségek

Az elmúlt évek felméréseiből folyamatosan az derül ki, hogy egyre nehezebbnek látják a pályakezdők a munkakeresést, amit a legtöbb esetben azzal indokolnak, hogy szinte minden álláshoz több éves munkatapasztalatot várnak el a munkaadók. Ez sajnos valóban így van a jelenlegi munkaerőpiacon, sok esetben a legalapvetőbb munkákhoz is akár 1-3 év tapasztalatot kérnek. Erre a legjobb megoldás a diákmunka vagy gyakornokoskodás, ezzel viszont sokaknak az a gondja, hogy iskola mellett nehéz dolgozni, illetve az ezekért a munkákért kapott bérek sokszor rendkívül alacsonyak. Szakmán belül azonban még mindig így a legkönnyebb tapasztalatot szerezni, és az sem utolsó szempont, hogy a kezdeti kapcsolati tőkét is így lehet kiépíteni – a legjobb állásokat pedig sokszor csak személyes ajánlásra lehet megcsípni.

Jó nevű munkahelyek Kép forrása: stylemepretty.com

2/4 Jó nevű munkahelyek

A felmérésben résztvevő fiatalok egyharmada jelölte meg problémaként azt, hogy az ismert cégekhez nagyon nehéz bekerülni.

A nagyobb, neves vállalatoknál valóban megéri dolgozni, hiszen az önéletrajzban remek referenciát jelentenek, viszont magasabb presztízsű pozíciókat tényleg ritkábban hirdetnek meg ezek a cégek.

A gyakornoki programban való részvétel ebben az esetben is ideális választás, hiszen sok cég erre egyfajta betanítási folyamatként gondol, és az üresedő pozíciókat szívesen töltik fel az ügyes gyakornokokkal.

Főállás és anyagiak

3/4 Főállás és anyagiak

A kutatásból az is kiderült, hogy 25 éves kor felett a legtöbben már nem a részmunkaidős állásokat keresik. A fiatalok ilyenkor már nem szeretnének/nem tudnak a szüleikre támaszkodni anyagilag – inkább főállású munkahelyet keresnek maguknak, nem pedig diákmunkát (még ha rendelkeznek is hallgatói jogviszonnyal) vagy 4-6 órás állást. Az első fizetésre vonatkozó elvárások évről-évre növekszenek, amely a költségek növekedésével is összefügg, elég csak az egyre magasabb lakbérekre gondolni. A pályakezdők havi átlagbére a fizetések.hu szerint az elmúlt évben 160 ezer forint körül alakult, de hatalmas eltérések figyelhetők meg a különböző szakmák tekintetében. Az IT és pénzügyi, banki szektorban akár 290 ezer forintos bruttó fizetésre is lehet számítani, míg a média és marketing területén ez 200-210 ezer forint körül, az oktatási szektorban pedig 160 ezer forint körül alakulhat.

Hogyan érdemes hozzáfogni az álláskereséshez? Kép forrása: dustjacket-attic.com

4/4 Hogyan érdemes hozzáfogni az álláskereséshez?

Nem jó stratégia, ha pályakezdőként rögtön jobb pozícióról vagy magasabb fizetésről álmodozik az ember, mert az csak felesleges csalódásokkal jár. Egy könnyebb, például asszisztensi pozíció megpályázása már reálisabb cél, és nem árt azt is tudatosítani, hogy legalább 2-3 évet ilyen munkakörben kell eltölteni ahhoz, hogy jobb lehetőséget választhassunk. Sajnos még mindig igaz, hogy esetenként akár több száz önéletrajzot is ki kell küldeni ahhoz, hogy a megfelelő munkát megkapjuk, de amint egyre több a munkatapasztalatunk, úgy szerencsére ez az arány is csökkenhet. A bérigény mindig az egyik legnehezebb kérdés a jelentkezéseknél, de itt is érdemes a realitások talaján maradni, és segítségül hívni egy-két bérszámító kalkulátort, hogy tudjuk, milyen elvárásaink lehetnek.