Milyen elvárásaik lehetnek ma a pályakezdőknek?

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Milyen elvárásaik lehetnek ma a pályakezdőknek?

A Jófogás és a GKI nemrégiben készített egy felmérést, melyben a 18-24 éves pályakezdő fiatalokat kérdezték az elvárásaikról első munkahelyük tekintetében. Kiderült, hogy többségük már nem érzi piacképesnek a szakmáját, helyette azonban mégsem választana másikat, és azt sem igazán tudják, hogyan lenne érdemes munkát keresniük. Kezdő fizetésként átlagosan 181 ezer forintot jelöltek meg – hogy ez mennyire reális, kiderül cikkünkből.

Munkakeresési nehézségek

Az elmúlt évek felméréseiből folyamatosan az derül ki, hogy egyre nehezebbnek látják a pályakezdők a munkakeresést, amit a legtöbb esetben azzal indokolnak, hogy szinte minden álláshoz több éves munkatapasztalatot várnak el a munkaadók. Ez sajnos valóban így van a jelenlegi munkaerőpiacon, sok esetben a legalapvetőbb munkákhoz is akár 1-3 év tapasztalatot kérnek. Erre a legjobb megoldás a diákmunka vagy gyakornokoskodás, ezzel viszont sokaknak az a gondja, hogy iskola mellett nehéz dolgozni, illetve az ezekért a munkákért kapott bérek sokszor rendkívül alacsonyak. Szakmán belül azonban még mindig így a legkönnyebb tapasztalatot szerezni, és az sem utolsó szempont, hogy a kezdeti kapcsolati tőkét is így lehet kiépíteni – a legjobb állásokat pedig sokszor csak személyes ajánlásra lehet megcsípni.

Jó nevű munkahelyek Kép forrása: stylemepretty.com

A felmérésben résztvevő fiatalok egyharmada jelölte meg problémaként azt, hogy az ismert cégekhez nagyon nehéz bekerülni.

A nagyobb, neves vállalatoknál valóban megéri dolgozni, hiszen az önéletrajzban remek referenciát jelentenek, viszont magasabb presztízsű pozíciókat tényleg ritkábban hirdetnek meg ezek a cégek.

A gyakornoki programban való részvétel ebben az esetben is ideális választás, hiszen sok cég erre egyfajta betanítási folyamatként gondol, és az üresedő pozíciókat szívesen töltik fel az ügyes gyakornokokkal.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!