Készülj magabiztosan az interjúra szakértőnk tippjeivel!

Kanizsai Dóra
Írta: ,

Amikor behívnak egy állásinterjúra az első természetes reakció az öröm, amelyet aztán gyakran követ az ijedtség, kétségbeesés, bizonytalanság érzése. A legtöbb emberben ilyen kérdések merülnek fel ilyenkor: Biztos, hogy elég jó leszek nekik? Tényleg engem keresnek? Nem vagyok túl tapasztalatlan? Vagy esetleg túlképzett? Mi történik, ha mégsem engem választanak? 

Az alábbiakban néhány hasznos tippet olvashatsz Kanizsai Dóra karrier coach-tól arra vonatkozóan, hogy mire érdemes odafigyelned, ha magabiztosabb és eredményesebb szeretnél lenni az állásinterjún!

Nézz szembe hatékonyan a stresszel! Kép forrása: buzzfeed.com

A kezdeti lelkesedés után, teljesen természetes, hogy stesszelni kezdesz, hiszen nem minden nap kerülsz ilyen élethelyzetbe. Ennek az állapotnak a felismerése és megfelelő kezelése viszont kulcsfontosságú.

Ha képes vagy tudatosan odafigyelni az izgalmi állapot okozta megváltozott fizikai és mentális reakcióidra, képes leszel megfelelően kezelni magadban a stressz okozta feszültséget is, amely aztán egy kezdeti negatív érzésből, pozitív várakozásba fordítható át.

Fogadd el, hogy a stressz egy természetes reakció ebben a helyzetben, figyelj oda a benned kialakuló érzésekre és gondold végig, hogy mi az, amitől valójában megijedtél. Mi lehet a legrosszabb, ami bekövetkezik az interjút követően?

Járd körül gondolatban minél többször, hogy mire számíthatsz! Milyen lehetséges kimenetelei lehetnek a felvételi beszélgetésnek? Vizsgáld meg a helyzetet több oldalról! Fontos, hogy el tudd képzelni azt is, hogy mi fog történni, ha felvesznek álmaid állására. Hogyan látod magad? Milyen érzések vannak benned ilyenkor? A helyzet ilyen irányú vizualizálása segíthet a pozitív stressz állapot előidézésében.

Tudatosítsd a személyes erőforrásaidat! Kép forrása: glamradar.com

Ahhoz, hogy az állásinterjú alkalmával képes legyél hitelesen és meggyőzően prezentálni szakmai rátermettségedet, elengedhetetlen, hogy tisztában legyél saját képességeiddel.

Gondold végig, mi az, amiben igazán jó vagy!

Milyen szakmai sikereid voltak eddig? Milyen tulajdonságaid segítettek téged abban, hogy ezeket elérd? Vedd számba az erősségeidet!

Persze előfordulhat, hogy ezekre a kérdésekre nehezebben tudsz válaszolni egyedül.

Ha van rá lehetőséged, kérdezd meg a környezeted (volt vagy jelenlegi kollégáidat, vezetőket) arról, hogy milyennek látnak téged, mit gondolnak a te személyes erősségeidről!

Minél tudatosabbá teszed ezeket magadban, annál egyszerűbben, magabiztosabban válaszolsz majd az interjún egy erre irányuló kérdésre.