Így vészeld át a munkanélküli időszakot

Írta: ,

A munkánk elvesztése gyakran rendkívül frusztráló lehet, hiszen nem csupán anyagilag visel meg minket ez a helyzet, hanem az önbecsülésünknek sem tesz túl jót. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a munkakereséssel töltött időt hasznosan töltsd el, és önsajnálat helyett a tanulásra és a fejlődésre koncentrálj! Íme néhány jó tanács, melyet érdemes betartanod, hiszen mentális egészséged és karriered szempontjából egyaránt előnyödre válhat!

Ápold a kapcsolataidat! Kép forrása: theglamourai.com

1/6 Ápold a kapcsolataidat!

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne zárkózz be, fordíts időt a barátaidra, ismerőseidre! Mindannyian tudjuk, hogy a kapcsolatok aranyat érnek, ha munkakeresésről van szó, és sokkal nagyobb valószínűséggel hívnak be állásinterjúra, amennyiben az önéletrajzodat közvetlenül az egyik dolgozó adja át a munkáltatónak.

Ahelyett, hogy mindenki elől eltitkolnád, a legjobb, ha minél hamarabb környezeted tudtára adod, hogy munkát keresel! Mindenki volt már hasonló szituációban élete során, senki sem fog kevesebbnek tartani ezért, ugyanakkor segíthet, hogy rád találjon álmaid állása!

Önkénteskedj! Kép forrása: indulgy.com

2/6 Önkénteskedj!

Az amerikai forbes.com szerint a munkáltatók és a HR szakemberek 60 százaléka gondolja úgy, hogy az önkéntes munka piacképesebbé teszi az álláskeresőket. Az önkéntesség azt mutatja a potenciális munkáltató számára, hogy szenvedélyesen érdeklődsz valami iránt, és hogy szeretsz másokon segíteni.

Amikor a cégek alkalmazottat keresnek, akkor nem csak az a fontos számukra, hogy a munkát elvégezze valaki, hanem az is, hogy akit felvesznek, az legyen elkötelezett a feladatai iránt.

Így tehát, amíg nincsen fizetős munka a láthatáron, ez kiváló módja lehet annak, hogy hasznosan töltsd el az idődet!

Maradj pozitív! Kép forrása: brandymelvilleusa.com

3/6 Maradj pozitív!

Ne ostorozd magad a kialakult helyzet miatt – talán éppen erre a szünetre van szükséged a boldogsághoz, valamint ahhoz, hogy megtaláld a számodra tökéletes munkát!

A pozitív gondolkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy bevonzd a jó szerencsét az életedbe. Szervezd meg a napjaidat, hiszen fontos, hogy munka nélkül is legyen benne rendszer!

A sportolás, illetve a meditáció nagyszerű módja annak, hogy megőrizd a lelkesedésedet. Nem kell drága kondibérletre költened, már az is elég lehet, ha hetente néhányszor lemész futni vagy sétálni, ez elősegítheti, hogy motivált és elszánt maradj.

Képezd magad! Kép forrása: tumblr

4/6 Képezd magad!

A jó pap holtig tanul – tartja a mondás. Érdemes ezt a jelmondatot észben tartanod a munkakeresés során is!

A munka nélkül töltött idő alatt lehetőség szerint próbálj meg továbbképzésen, tanfolyamon részt venni! Ha nem áll rendelkezésedre ehhez a megfelelő anyagi forrás, akkor tanulj új dolgokat önképző módon!

Minél több szakmai hozzáértéssel és plusz képességgel rendelkezel, annál nagyobb eséllyel indulsz a többiekkel szemben egy-egy meghirdetett állásnál. Az, hogy a saját szakmai területeden fejleszted magad, azt mutatja, hogy komolyan veszed a munkádat, és kezdeményező típus vagy.

Indíts blogot! Kép forrása: bloglovin.com

5/6 Indíts blogot!

Egy szakmai blog nagyszerű módja annak, hogy megmutasd magadat a munkáltatóknak, és felhívd a figyelmet a szakmai tudásodra és az érdeklődési területedre.


Ezt olvastad már? Így kereshetsz pénzt a saját blogoddal


Ezzel bebizonyíthatod mások előtt is, hogy valóban szakértője vagy a saját területednek, és szenvedélyesen szereted, amit csinálsz.

Megmutathatod, hogy nem kizárólag a pénz motivál a munkád során, hanem valóban fontos számodra a karriered.

Légy proaktív! Kép forrása: glamradar.com

6/6 Légy proaktív!

Ne csupán egy csatornán próbálkozz, amikor munkát keresel! Annál több lehetőség áll rendelkezésedre, minél több fronton „támadsz”!

Vegyél részt állásbörzéken, érdeklődj barátaidnál, vagy egyszerűen küldd el ahhoz a céghez az önéletrajzodat, melynél valóban szívesen dolgoznál, anélkül, hogy állást hirdettek volna!

Ne csak a hivatalos álláshirdető oldalakat böngészd át, hanem nézz szét a közösségi médián is, sosem tudhatod, hol talál majd rád a lehetőség!